Зехтин - замръзване

Хранителен режим за всеки желаещ здраве и дълголетие.<br>
<i>Известен и като Високо-Мазнинна Ниско-Въглехидратна Диета (ВМ-НВД)</i>

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
SoAlien
Ученик
Ученик

Зехтин - замръзване

Post by SoAlien »

Здравейте !

Тази сутрин открих, че зехтнина, който съм оставил снощи на терасата, заедно с бутилка прясно мляко е доста сериозно замръзнал. По данни на БАН снощи е било около -2 - -3 градуса. Прясното мляко (домашно) изобщо няма и следи от замръзване. Също на терасата държа и слънчогледов шарлан и сусамов тахан и те също са си наред. Но тоя зехтин (испански, уж не е от евтините - студенопресован и т.н.) много ме озадачи. Нормално ли е да замръзне истински зехтин при едва -2 градуса ?

Благодаря, предварително. :)

Извинявам се, че темата е в този раздел - мислех, че пиша в "Здравословно хранене", но тъй като търсих тема за зехтина и се опитах да пиша там - изглежда е стара и не ме допусна и реших да отворя нова...Ама все за мазни и ниско-въглехидратни неща става въпрос - не се отклонявам май много :)
daniel.panev
Асистент
Асистент

Post by daniel.panev »

Да - това сгъстяване и побеляване на зехтина при ниски температури е съвсем нормално (ненормално е ако не се случва ;) - тогаз вече бъди сигурен, че не е зехтин) и обратимо състояние - просто го внеси на стайна температура и ще се "оправи".
Това "замръзване" по никакъв начин не променя качествата на зехтина.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

По-лесната промяна на агрегатното състояние е добър признак за хранителните мазнини.

Кондиционен треньор
petroff
Ученик
Ученик

Post by petroff »

Oil that has not been winterized will clump and form needle-like crystals at refrigerator temperatures as the longer chain fats and waxes in the oil congeal
Нищо нямам против зехтина ! :D
Искам само да внеса малко яснота по въпроса със замръзването.
Процеса при който се отделят парафините от маслото се нарича винтеризация. Използва се когато въпросното олио се изнася за страни с отрицателни или близки до нулата температури. Ако замръзва наистина не е винтеризиран зехтина, но това не означава, че не е рафиниран... 8)
Straight
Студент
Студент

Post by Straight »

за 2 дена зехтина в хладилника стана на желе, на бучки при 6 градуса температура. промени си и цвета на светложълт. да си призная първата ми реакция беше мамицата му къв е тоя боклук дет са ми го пробутали за 17 кинта и добре че намерих тая тема...
Post Reply