Масло или зехтин за готвене
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
Масло или зехтин за готвене
Въпросчето ми е зехтина само за салати ли става? Например може ли да се пържат яйца с него?
Ако е бил на студено, преди да го сложат на щанда прави утайка. Нищо притеснително.
Аз съм пробвал почти всички видове студено пресовани зехтини и от 6 месеца съм се заковал на ЕЛIA. Гръцки. Полинаситени 6.2, мононаситени 73 и ниска киселинност.
Аз съм пробвал почти всички видове студено пресовани зехтини и от 6 месеца съм се заковал на ЕЛIA. Гръцки. Полинаситени 6.2, мононаситени 73 и ниска киселинност.
Be my friend, be my friend, be my friend.....бръъъмммммммм.
Re: Масло или зехтин за готвене
T. e. - образуват се акролеини, които всички знаем са канцерогенни.Милко Георгиев wrote:Растителната мазнина е ненаситена и е неподходяща за готвене. При готвенето се насища с кислород и става вредна.aa_d wrote:Въпросчето ми е зехтина само за салати ли става? Например може ли да се пържат яйца с него?
- Милко Георгиев
- Академик

Re: Масло или зехтин за готвене
При достигане на smoke point за почва образуването на glycerol и от него acrolein. Тази точка на пушека е от 110 до 180 градуса целзии. Успоредно с това преди достигането й тече окисляване и получаване на peroxide. Все още търся по-стабилни и цялостни данни за промените в различните мазнини. Засега за мен важат общите правила -> хубавите мазнини са предимно наситени и имат холестерол.mariya wrote:Знам че това става при пърженето и при много високи температури, само при пърженето ли е или изобщо при каквото и да е готвене? Само акролеините ли са опасността или има и нещо друго която прави готвенето с растителна мазнина вредно?
Кондиционен треньор
- Милко Георгиев
- Академик

Точно така е.
Последно си купих ето този зехтин:
http://shop24.bg/zehtin/574-zehtin-ekst ... 84259.html
,като бутилката от 500мл беше 9,79лв в Карфур.
След три дни в хладилника една вечер взимам шишето да сипя, обръщам го и О ЧУДо: от шишето не излиза НИЩО.
Взех да го тръскам - пак нищо. За миг си помислих,че може да са ми продали празно шише, да е менте с дебело стъкло, за да тежи достатъчно
Извадих го извън хладилника и вече го държа в шкаф - тече си, шишето не било празно.
За мен този зехтин е добър. За първи път попадам на такъв.
Последно си купих ето този зехтин:
http://shop24.bg/zehtin/574-zehtin-ekst ... 84259.html
,като бутилката от 500мл беше 9,79лв в Карфур.
След три дни в хладилника една вечер взимам шишето да сипя, обръщам го и О ЧУДо: от шишето не излиза НИЩО.
Взех да го тръскам - пак нищо. За миг си помислих,че може да са ми продали празно шише, да е менте с дебело стъкло, за да тежи достатъчно
Извадих го извън хладилника и вече го държа в шкаф - тече си, шишето не било празно.
За мен този зехтин е добър. За първи път попадам на такъв.
- daniel.panev
- Асистент

- Милко Георгиев
- Академик

- daniel.panev
- Асистент

- Милко Георгиев
- Академик