SPIDER SPORT

Правилно,  Постепенно,  Постоянно !  

Пионерите на ниско-въглехидратна диета "НВД" и тежко трениране със свободни тежести

началоEnglish version
Кои сме ние Предлагаме ви Статии Упражнения FAQ Блог Форум
Зелени орехи - Йод

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    homeФорум SPIDER SPORT -> Здравословно хранене :: Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ)
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
SoAlien
Ст. асистент
Ст. асистент


Юзър от: 12 Ное 2005
Мнения: 413

МнениеПуснато на: Сря Юни 24, 2009 10:41    Заглавие: Зелени орехи - Йод Отговорете с цитат

Искам да попитам, някой знае ли дали може без варене да се използва йодения концентрат от зелените орехчета и какви са недостатъците (или пък предимствата на варения). Какво имам предвид ?

Правя следния орехов ликьор - наразявам на ситно зелени орехчета в един буркан, заливам с ракия - престоява 1 месец - след което изцеждам (орехчетата може още 2 пъти да се използват за същото нещо) - след това се разрежда с вода и мед в зависимост от това колко силен искаме да е ликьора, но проблема идва след това, защото баба твърди, че трябвало да се свари или поне кипне ... Такава била рецептата от едно време....

Мисля си няма ли да е далеч по-здравословно да не се вари ... Не знам йода как реагира на топлинна обработка - може би пък не е полезен в този си вид суров, знам ли ?

Някой, ако има представа ... Много ще съм благодарен....Smile Иначе става много вкусно - има си специфичен аромат...Smile

Впрочем намерих сега една рецепта, която доста се различава от моята и даже ми е странно да разбера какво точно правят ...

"ЗЕЛЕНИТЕ ОРЕХИ
Те също са много полезни. От тях се получава концентрат във вид на тъмнокафява течност със стипчив вкус и особен аромат. В тях има витамин С, тиамин, органични киселини, желязо, фосфор и много други полезни вещества. Този концентрат помага при лечение на хронични разстройства на храносмилането, подобрява обмяната на веществата и оказва общоукрепващо действие. От ситно нарязани сурови плодове от орех се приготвя и спиртна настойка. За тази цел зелените орехчета се заливат със спирт и се оставят за две седмици в бутилка на слънце. Черната миризлива настойка се разлива в бутилки, а останалите орехчета се засипват със захар, смесват се добре и се оставят да престоят един месец, вследствие на което се получава ликьор. И настойката, и ликьорът помагат при болести на стомаха и на червата. "
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
downit
Студент
Студент


Юзър от: 28 Мар 2009
Мнения: 3

МнениеПуснато на: Сря Юни 24, 2009 16:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Такъв ликьор ми препоръчваха като лекарство за щитовидната жлеза. Не си спомням пълната рецепта, но определено без варене или друга топлинна обработка. С ракия мисля беше и на тъмно да се съхранява( не съм сигурна за това)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Cinderella
Студент
Студент


Юзър от: 01 Юли 2007
Мнения: 94

МнениеПуснато на: Сря Юни 24, 2009 17:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Не мисля, че топлинната обработка оказва влияние вьрху йода.
Иначе този ликьор е доста популярен, защото си спомням, че баба ми правеше такьв още като бях малка. Нямам спомени да го е варяла.
Наистина има доста специфичен вкус, на мен ми харесва.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
SoAlien
Ст. асистент
Ст. асистент


Юзър от: 12 Ное 2005
Мнения: 413

МнениеПуснато на: Сря Юни 24, 2009 20:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Мда правилно сте споменали главното действащо лице - бабите. Smile)

Баба ми прави този ликьор (точно и тя на тъмно го държи за разлика от тази рецепта, която съм поставил за "на слънце"), като го нарича "ореховка", но също така и един от вишни (по идентичен начин), който нарича "вишновка" ...

Естествено с пчелен мед, а не със захар. Smile Но си го вари или поне нагрява водата за да се смеси меда ли не знам, но определено сега няма да и дам да го вари ... То тази година аз си го правя общо взето .. Доста орехи набрах и надробих ... Сега само ще ги разредя с малко вода, за да е по-силен и не го пия на един дъх и по-малко мед, за да е по-ароматен...Тя ракията и без това си има захар...Ама за няколко глътки няма да го правим на проблем Smile Пък и скоро се каня да си варя смокинова без захар ... Smile Съвсем здравословно ще го подкарам Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
haawa
Студент
Студент


Юзър от: 25 Сеп 2009
Мнения: 12

МнениеПуснато на: Пет Сеп 25, 2009 04:02    Заглавие: йод Отговорете с цитат

Йода се изпарява при нагряване. При печене ако приемем че в йодираната сол има някаква наличност, той се изпарява напълно.
Спорна е ситуацията с обвивката на орехите. От една страна ликьосват пръстите при пипане. Същото се случва с йодна тинктура от аптеката и си мислим че има йод и в орехите. Допитах се до гоогле, който казва че ако в почвата няма йод, той няма от къде да се вземе в орехите. В тази връзка някой да е правил анализ на зелените обвивки имат ли и колко ?
Ако в основата на целта е пречистване на тялото от паразити(хелминти)
световно известните светила по темата са: Хулда Кларк, Генади Малахов и рускинята Елисеева в Москва, Семенова в Украйна.
И за трите рецепти се ползва черен орех, който в българия се среща само в ботаническата градина в Балчик.
За пелина не се споменава кой от всички видове се ползва а карамфила е лесен.
Почвите в България са бедни на йод. Прибегнах до някаква си моя логика и набрах орехи на 20 метра от морския бряг.
Към момента не мога да се изкажа положително по темата пък и Хулда Кларк почина този месец от гръбначно възпаление.
Цък по темата
_________________
За да постигнеш невъзможното, трябва да опиташ абсурдното ( Сервантес)
Забавлявам се от фанатични веган аноректички.


Последната промяна е направена от haawa на Нед Сеп 27, 2009 23:37; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
SoAlien
Ст. асистент
Ст. асистент


Юзър от: 12 Ное 2005
Мнения: 413

МнениеПуснато на: Пет Сеп 25, 2009 10:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази година аз си правя ореховката и няма никакво варене. Оказа се, че и преди не е имало, а съм се заблуждавал. Тъй, че ако има йод в орехите си се запазва.

А дали има йод в орехите...Ами то дискусията е доста по-дълбока, защото по същата причина липсата на желязо в почвата води до липса на такова в доста плодове, ядки, а дори и месо - най-вече бих казал - имайки предвид начина на хранене на животните...

Но моите орехи - половината са от двора, а другата половина са диви и то от бих казал от рядко срещаните в света естествени орехови дървета...Все пак да не забарвяме, че Балканите са родина на ореха и тук са почти единствените в света естествени територии с орехи...Smile


Последната промяна е направена от SoAlien на Пет Сеп 25, 2009 11:18; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pa4080
Професор
Професор


Юзър от: 12 Апр 2006
Мнения: 2711
Живее в: Ямбол

МнениеПуснато на: Пет Сеп 25, 2009 11:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Словосъчетанието "почти единствен" е неправилно от където и да се погледне.
_________________
Само [човек] способен на [мисъл] е способен на [любов].
Felix qui nihil debet.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    homeФорум SPIDER SPORT -> Здравословно хранене :: Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ) Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB, Translation by Boby Dimitrov
©2003-2011 SPIDER SPORT : English : Чести въпроси : Речник : Връзки : Отговорност : Контакти :