| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Любо Ст. асистент

Юзър от: 20 Мар 2005 Мнения: 486
|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 12:28 Заглавие: Трениране след деадаптираща седмица |
|
|
Здавейте,
Отдавна се глася да попитам как е правилно да се подновят тренировките след деадаптираща седмица. Аз от край време не пипам никаква тежест по време на въпросната седмица за деадаптация, след което започвам тренировките с нов силов цикъл. Тежестите ми са изчислени за максимума (тестван или теоретичен) преди деадаптационната седмица. Повдигам тази тема, защото винаги след първите няколко тренировки от новия силов цикъл имам значителна мускулна треска. Вече при повтарянето на движенията, нещата бързо се оправят - клин клин избива.
Това нормално ли е? Има ли по-добър начи за прилагане на деадаптираща седмица?
По-здрави! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Милко Георгиев Академик

Юзър от: 05 Сеп 2004 Мнения: 1985 Живее в: София
|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 12:32 Заглавие: |
|
|
Как се храниш през деадаптиращата седмица?
С нови упражнения ли започваш новия цикъл?
Новият цикъл с по-голям обем ли е като имаш осезателна мускулна треска? _________________
Кондиционен треньор
www.LichenTrenior.com · www.powerwins.com · www.spiderstamina.com |
|
|
 |
Любо Ст. асистент

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 17:25 Заглавие: |
|
|
| През деадаптиращата седмица се стремя да се храня на ВМ-НВД. Ям малко повече въглехидрати отколкото през тренировъчните седмици - като се отпусна си позволявам повече компромиси с храната. Упражненията които правя в новия цикъл са присъствали и в стария, например лег, набирания, тяга, клек, военна преса ... Все движения, които тренирам от край време. До колкото съм забелязал няма значение дали новия цикъл е с голям или малък обем - пак ме хваща мускулна треска. Обикновено няколко тренировъчни цикъла ги правя с един и същи обем. |
|
|
 |
Noodle Гл. асистент

Юзър от: 27 Ное 2004 Мнения: 710 Живее в: София
|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 18:07 Заглавие: |
|
|
Аз бих го направил като вълнообразен цикъл. Ако за пик приемем седмицата преди деадаптационната, то след нея бих започнал с тежести на 87-90%(примерно) от пика и същия обем. Така за 1-2 тренировки на съответните движения ще стигна до предишния пик и ще продължа напред.
Също за да нямаш осезаема мускулна треска може да правиш активно възстановяване - не вдигаш тежести, но се занимаваш с друг спорт или друга активност. |
|
|
 |
Rennie Гл. асистент

Юзър от: 31 Авг 2005 Мнения: 672 Живее в: Karlsruhe
|
Пуснато на: Пон Мар 08, 2010 08:53 Заглавие: |
|
|
| Защо се прави деадаптираща седмица? За почивка ли? |
|
|
 |
pa4080 Доцент

Юзър от: 12 Апр 2006 Мнения: 1735 Живее в: Ямбол
|
Пуснато на: Пон Мар 08, 2010 10:34 Заглавие: |
|
|
Аз бих направил като Сашо, дори бих започнал с 80-85% ... вчера ме домързя да го напиша _________________ Само Човек способен на Мисъл е способен на Любов.
Не спирай да мечатеш
Всеки ден нещо ново!
Да и още ...
Единствената причина която, може да раздели двама влюбение е единият или двамата да не са влюбени.
"винаги ми е гот,в този живот..." |
|
|
 |
Милко Георгиев Академик

Юзър от: 05 Сеп 2004 Мнения: 1985 Живее в: София
|
Пуснато на: Пон Мар 08, 2010 14:55 Заглавие: |
|
|
| Любо написа: | | През деадаптиращата седмиц се стремя да се храня на ВМ-НВД. Ям малко повече въглехидрати отколкото през тренировъчните седмици - като се отпусна си позволявам повече компромиси с храната. Упражненията които правя в новия цикъл са присъствали и в стария, например лег, набирания, тяга, клек, военна преса ... Все движения, които тренирам от край време. До колкото съм забелязал няма значение дали новия цикъл е с голям или малък обем - пак ме хваща мускулна треска. Обикновено няколко тренировъчни цикъла ги правя с един и същи обем. |
Част от причината може да е заредени с гликогеан мускули. _________________
Кондиционен треньор
www.LichenTrenior.com · www.powerwins.com · www.spiderstamina.com |
|
|
 |
tbby Ст. асистент

Юзър от: 23 Авг 2007 Мнения: 349 Живее в: София, деба...
|
Пуснато на: Сря Мар 10, 2010 12:17 Заглавие: |
|
|
Имаш някакъв проблем с мускулната треска ли?
Аз също имам, вчера ми беше първа тренировка след деадаптираща седмица, но го приемам за нещо съвсем нормално. _________________ No gods or kings. Only men.
Flickr |
|
|
 |
Любо Ст. асистент

|
Пуснато на: Сря Мар 10, 2010 18:00 Заглавие: |
|
|
Rennie, деадаптационна седмица (или преиод с друга продължителност) се прави, защото мускулите привикват на интензивността с която се тренира. Когато се получи такова привикване има 2 начина да се продължи прогреса - чрез увеличаване на тежестта и чрез деадаптация. Ясно е, че неможе постоянно да се увеличава тежестта. Мисля, че Христо беше направил аналогия със стая с лоша миризма, в статиите си. Отначало ще усещаш лошата миризма, към която ще привикнеш скоро. След като излезеш за малко от стаята с лоша миризма и се върнеш обратно там, ти пак ще усещаш неприятните "армоати".
Милко, много е резонно точно това да е причината за мускулната треска. Ще пробвам с по-стриктно НВХ да видя как ще са нещата. По принцип, мускулите не се ли запасяваха с гликоген, ако се нахраниш с много въглехидрати след тренировка?
Иначе най-верочтно новия тренировъчен цикъл ще го започна както съветват Пачо и Сашо.
P.S.
tbby, аз нямам никакъв проблем с изтърпяването на мускулната треска. По-скоро ме притеснява това, че я намирам за белег на претрениране.
По-здрави! |
|
|
 |
OldGreg Ст. асистент

Юзър от: 27 Юни 2009 Мнения: 398 Живее в: София
|
Пуснато на: Сря Мар 10, 2010 23:03 Заглавие: |
|
|
Само да отбележа, че не мускулите се нуждаят от деадаптация, а по-скоро нервната система, която ги задвижва
А не е ли вярно, че дори на нвх за една седмица без активност мускулите ще се заредят до козирката с гликоген , колкото и малко въглехидрати да се ядат? Също така, ако това е проблемът, може ли просто през тази седмица да се правят различни от силовите движения - например интервално кардио, ходене, плуване и каквото още там може да се сети човек, та да не са пълни мускулите когато започне новият тренировъчен цикъл? _________________ I do 5x5 with my 1RM. |
|
|
 |
tbby Ст. асистент

Юзър от: 23 Авг 2007 Мнения: 349 Живее в: София, деба...
|
Пуснато на: Чет Мар 11, 2010 10:55 Заглавие: |
|
|
Да, даже препоръчват да не спираш изцяло тренировките, а да тренираш например с по-леки тежести. _________________ No gods or kings. Only men.
Flickr |
|
|
 |
Любо Ст. асистент

|
Пуснато на: Чет Мар 11, 2010 16:38 Заглавие: |
|
|
OldGreg, прав си за забележката си. Извинявам се за неточния си изказ.
tbby, намалянето на тежестите вместо тотално спиране на физическата активност май наистина ще е добър вариант. |
|
|
 |
|