Минерали, витамини и т.н.

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

vlahcho wrote:След перорално суплементиране с витамин Д (през есенно-зимно-началото-на-пролетния сезон) е нужно тестване на нивата на витамин Д, и по-точно 25 хидрокси витамин Д в кръвта (а не 1,25 дихидроксивитамин Д) и ако стойностите са около 50 нг (нанограма)/мл (милилитър), то всичко е ок. Ако е под тази стойност (по-често)- следва увеличаване на дозата, ако е над стойността 90 нг/мл (по-рядко)- намаляването й. Къде се прави това изследване- скоро (тия дни)- в нова тема. А това, че 1000 МЕ са малко- от собствен опит- с 6000-7000 МЕ моят е около оптимума (тежа 92 кг). Суплементира се само с холекалциферол (Д3), а не с ергокалциферол (Д2). Т.е. вигантол ойл. Освен това може да се следи общия калций в кръвта и в урината (за повишени стойности). Прием на оптимално колиество витамин Д е свързано с прием на оптимално количество калций и витамин А. Иначе лошо.
Супер! Благодаря за включването, аз вече нямам нерви да пиша подробно [ss_hide_1]

И все пак, къде се правят в бг споменатите изследвания?
Може да се даде адекватна дозировка и според човека и режима му на живот, но все пак е интресно.
Аз пия 5000-5500 IU при активно тегло 70 кг.

Гледай сега как сме барнали и зависимост ;)
Ако ти си с LBM 84 кг и взимаш 6500 IU, то това са 77 IU/кг.
Аз съм с LBM 70 кг и взимам 5300 IU, то това са 76 IU/кг.
[ss_pompous_2] 8)

Кондиционен треньор
kovy
Ученик
Ученик

Post by kovy »

Благодаря за изчерпателните отговори :)
Да разбирам ли, че количеството се определя от активното тегло, т.е. трябва да съобразя колко ДЗ взимам в някакво съотношение с активното ми тегло ?

Милко, ти казваш, че взимаш сега 5000-5500 IU, а някъде по-напред пишеше 10 000 IU ?

А какво е оптималното количество прием витамин А и калций към витамин Д :wondering:
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

kovy wrote:Благодаря за изчерпателните отговори :)
Да разбирам ли, че количеството се определя от активното тегло, т.е. трябва да съобразя колко ДЗ взимам в някакво съотношение с активното ми тегло ?

Милко, ти казваш, че взимаш сега 5000-5500 IU, а някъде по-напред пишеше 10 000 IU ?

А какво е оптималното количество прием витамин А и калций към витамин Д :wondering:
Да, важно е активното тегло, защото към него се отнасят активните вещества.
Намалил съм си дозата на Д, защото ям по-малко и не много калции. макар ималко, съм и по-лек. Когато бях в активен режим на трениране и хранене с 2500-3000 ккал на ден съм взимал зимата към 10'000 IU дневно.

A/D = 4/1
Ca = < 1000 mg

Кондиционен треньор
vlahcho
Ученик
Ученик

Post by vlahcho »

Милко Георгиев wrote:
И все пак, къде се правят в бг споменатите изследвания?

[ss_pompous_2] 8)
Правят го в Кандиларов. Само че не съм сигурен какво правят. Дали калцидиол (25 ОН Д) или калцитриол (1,25 ОН Д), което не ни трябва. Аз 10 пъти им казах че искам диолов тест, и след като кихнах 50 кинта, получих резултата, на който пишеше 1,25 Д. Естествено обаждам се на лабораторията и им задавам хитър въпрос: "колко струва диоловият и триоловият тест?" (не останах с впечатление, че правят разлика), и ми казаха, че диолов не правят. От което излиза, че или и телефонистката (лекарка) се е объркала и листовката е напечатана погрешно (супер некомпетентност), или са ме изментили. И двете не говори добре за тях. После, като си поисках парите, те ми казаха, че са ми направили точно тоя тест, който искам, без да ми обяснят защо по телефона тази ми каза, че не правят теста. А на листовката с резултата моменталически поправиха от 1,25 на 25 Д. Аз ходих лично и исках да ми покажат реактива, на който се надявах да пише за какво е. Уви на реактива пишеше само вит Д тест (но може да са отлепили някое листче). Интересното е че реактивът беше до половината празен, от което следват следните възможности:
1. Правили са с този реактив изследвания на сума ти народ и в резултатите са писали погрешния вит Д и чак аз като им вдигнах скандал са го поправили (супер некомпетентност и непрофесионализъм) или
2. Просто са напълнили едно старо пластмасово шишенце от стар реактив с вода и с надпис вит Д и ми го показват.
3. Въобще не изключвам да са ми направили и правилното изследване и от супер некомпетентност веднъж да са си въвели грешно листовките, и втори път служителите им да не знаят какви изследвания предлагат (двете независимо едно от друго), ама това не ме грее по никакъв начин- аз загубих доверието си в тях, съответно и в техния резултат..

Бодимед пращат кръвта да се изследва в Германия. Пак е 50 кинта. Не знам доколко по този начин това изследване е реално. Не знам дали при транспорта и съхранението на кръвта не се компрометира изследването. Ако има някой по-компетентен на тази тема- да се включи
Last edited by vlahcho on Fri Feb 19, 2010 00:23, edited 1 time in total.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

... ужас ... :o :|

Иначе, ако сме в САЩ има това, но не сме ...

Кондиционен треньор
kovy
Ученик
Ученик

Post by kovy »

vlahcho wrote:Прием на оптимално количество витамин Д е свързано с прием на оптимално количество калций и витамин А. Иначе лошо.
Нещо ново по темата. Оказва се, че високият прием на витамин А блокира действието на витамин Д. Т.е. внимавайте когато приемате витамин А не поради токсичността му, а поради загубените ефекти от приема на витамин Д (против рак на дебелото черво).

http://www.vitamindcouncil.org/newslett ... ncer.shtml

http://thenaturaladvocate.blogspot.com/ ... dical.html

http://articles.mercola.com/sites/artic ... -well.aspx
Avoid Retinol and Cod Liver Oil

So it is not just autistic children that are being harmed by vitamin A. Avoid cod liver oil like the poison it is and check your multivitamins. Life Extension Foundation just reformulated their multivitamin to contain only 500 IU of preformed retinol. And, I am happy to report that Purity Products, which markets my vitamin D, has no preformed retinol at all in any of their multivitamins, only beta-carotene. Purity has also stopped selling cod liver oil. Now, if only Carlson, Solgar, Nature's Way, and other companies would stop selling cod liver oil and stop selling their concentrated vitamin A supplements to a country whose problem is widespread sub-clinical vitamin A toxicity, I'd be a happier agitator.
vlahcho
Ученик
Ученик

Post by vlahcho »

http://www.westonaprice.org/Vitamin-A-O ... rosis.html

П.С. "Подочух", че в Токуда правели 25(ОН) Д.
kovy
Ученик
Ученик

Post by kovy »

това изследване е малко старо - 2006

Ето го отговора на уестънпрайс на така повдигната дискусия

http://www.westonaprice.org/blog/more-a ... .html.html
vlahcho
Ученик
Ученик

Post by vlahcho »

Мерси за уточнението:
В крайна сметка аз вярвам на това:
"In the absence of certainty, I prefer to follow the maxim after which this blog is named: that “life in its fullness is Mother Nature obeyed.” We know that traditional diets developed over thousands of years by groups all over the world that had successfully fine-tuned nutritional strategies that allowed them to pass radiant health from generation to generation consumed diets rich in foods like liver, other organ meats, cream and butter, shellfish, or insects, that provided a rich assembly of fat-soluble nutrients that included plenty of vitamin A. We will continue to learn more about nutrition as science progresses, but we should have a better foundation than a handful of unexplained statistical correlations on which to act in the face of uncertainty. In such cases, it makes the most sense to defer to the wisdom of traditional diets."

П.С. А, и Меркола е педалче :worried:
kovy
Ученик
Ученик

Post by kovy »

А Vitamin D Council са лесбийки сигурно :P

Аз пък съм привърженик на Хипократовия принцип - преди всичко не вреди :) (Primum non nocere)
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Точно напоследък и аз умувам по въпроса. Имам едно масло от треска и пия от него по една лъжичка от време на време. Но преди всичко разчитам на слънцето за витамин Д и на дроб. яйца и масло (много жълто :)) за витамин А.
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
vlahcho
Ученик
Ученик

Post by vlahcho »

Щом заговорихме за Хипократови принципи нека силно подчертая, че казаното от мен
vlahcho wrote:Прием на оптимално количество витамин Д е свързано с прием на оптимално количество калций и витамин А. Иначе лошо.
не цели да лекува или да учи към профилактика никого, особено да му навреди по някакъв начин. Възможно е да съм прав, възможно е да съм крив, и това е само лично мнение, а не пропаганда към четящите редовете, които съм написал. Да кажем, че аз съм съмишленик на Уестън Прайс, а не на Меркола или Д каунсъл, на базата на лична преценка, и в никакъв случай на изледвани и доказани научно от мен факти. От казаното следва презумцията, че всеки е отговорен за себе си и своето здраве и е свободен да преценява и върши нещата, само както самият той счете за най-добре

:D
Last edited by vlahcho on Thu Mar 18, 2010 22:16, edited 1 time in total.
kovy
Ученик
Ученик

Post by kovy »

Прав си за всичко, което си написал. Аз на никого не вярвам, просто търся отговори на въпросите си, стремя се да бъда предпазлива като взимам важни решения за здравето си. Споделих новостите с вас, за да предизвикам дискусия, и може би и да намеря решението за себе си. Не е лесно между шарлатаните да пресееш зърното.
blaga14
Ученик
Ученик

Post by blaga14 »

Рибено масло
Млади житни стъбла - органична био храна, от която си набавям несинтетични витамини, а и заради анемията ми.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

blaga14 wrote:Рибено масло
Млади житни стъбла - органична био храна, от която си набавям несинтетични витамини, а и заради анемията ми.
Какво точно си набавяш от тези стъбла?

Кондиционен треньор
Post Reply