Супер! Благодаря за включването, аз вече нямам нерви да пиша подробноvlahcho wrote:След перорално суплементиране с витамин Д (през есенно-зимно-началото-на-пролетния сезон) е нужно тестване на нивата на витамин Д, и по-точно 25 хидрокси витамин Д в кръвта (а не 1,25 дихидроксивитамин Д) и ако стойностите са около 50 нг (нанограма)/мл (милилитър), то всичко е ок. Ако е под тази стойност (по-често)- следва увеличаване на дозата, ако е над стойността 90 нг/мл (по-рядко)- намаляването й. Къде се прави това изследване- скоро (тия дни)- в нова тема. А това, че 1000 МЕ са малко- от собствен опит- с 6000-7000 МЕ моят е около оптимума (тежа 92 кг). Суплементира се само с холекалциферол (Д3), а не с ергокалциферол (Д2). Т.е. вигантол ойл. Освен това може да се следи общия калций в кръвта и в урината (за повишени стойности). Прием на оптимално колиество витамин Д е свързано с прием на оптимално количество калций и витамин А. Иначе лошо.
И все пак, къде се правят в бг споменатите изследвания?
Може да се даде адекватна дозировка и според човека и режима му на живот, но все пак е интресно.
Аз пия 5000-5500 IU при активно тегло 70 кг.
Гледай сега как сме барнали и зависимост
Ако ти си с LBM 84 кг и взимаш 6500 IU, то това са 77 IU/кг.
Аз съм с LBM 70 кг и взимам 5300 IU, то това са 76 IU/кг.