Пържене в краве масло?

Хранителен режим за всеки желаещ здраве и дълголетие.<br>
<i>Известен и като Високо-Мазнинна Ниско-Въглехидратна Диета (ВМ-НВД)</i>

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
OldGreg
Студент
Студент

Post by OldGreg »

Кравето масло е наситена мазнина, а те са издръжливи на топлинна обработка и до колкото знам нищо не им става като ги загряваш, поне в нормални за готвенето температури.
Ненаситените мазнини, към които принадлежат и рибешките, имат нестабилна структура, която се разрушава при загряване и в резултат получаваш оксидирала гадост, която няма работа в тялото ти.
I do 5x5 with my 1RM.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Teo wrote:В такъв случай как да си приготвям рибата? Може би във фурната за 3-4 часа при много ниска температура? Или да не обръщам внимание на това оксидиране и да си я правя както си знам? :)
При топлинна обработка,
колкото повече печене, отколкото пържене -
толкова по-добре.

Демек, възможно най-малко мазнина и
възможно най-стабилна.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Ира wrote:По друг начин зададен въпросът - пържене в масло за кратко време на висока температура?
Според мен високата температура е по-важния (лош) фактор.

Кондиционен треньор
SoAlien
Ученик
Ученик

Post by SoAlien »

Ира wrote:По друг начин зададен въпросът - пържене в масло за кратко време на висока температура?
А какво пречи за по-дълго при по-ниска температура...става дори нещо като печено-задушено и е по-вкусно от високотемпературното изпържено и на практика не пречи пак да го наричаме пържене. Всъщност май доста са се променили, според мен, вижданията кое е пържено и кое не е...
Ицето
Ученик
Ученик

Post by Ицето »

Аз лично слагам малко масло и захлупвам, получава се екстра. Задушавам си всичко...
Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве...
bofara
Ученик
Ученик

Post by bofara »

Какво ще кажете за метода на азиатците, които пържат във висока температура за максимално кратко време?
Доколкото съм запознат аламинутите от азиатската кухня се характеризират с полусуровото си състояние. Целта на поставянето на разни парчета риба, зеленчуци, топки ориз и др. във вряща мазнина (уок тиган) е да се придаде несравнимият аромат на пържена храна (особено с подходящите подправки), да се унищожат до голяма степен разните бактерийки (поставянето във вряща мазнина за кратко време може да се сравни с пастьоризацията или UHT - технологията на консервиране) и да се получи златистата коричка.
ChrisR
Старши научен сътрудник
Старши научен сътрудник

Post by ChrisR »

alexstoilov wrote:Малко така ми се получи въпроса без да искам.Знам че домашното е най-добро, но незнам дали биволското е също толкова полезно като кравето.
Стига се тревожи за подробности. Можеш да ядеш всичко до повръщане, с изключение черен дроб. Няма съществена разлика м/у краве и биволско.
ChrisR
Старши научен сътрудник
Старши научен сътрудник

Post by ChrisR »

wabbitt wrote:Дроба не е изключение.
Нека просто кажем, че не искаме да разберем колко може да се изяде преди да се акумулурат токсични нива на витамин А в организма. Сигурен съм много от трениращите тук си хапват преспокойно дроб без ограничения.Но у някои хора дози от 50 000 UI на ден за няколко месеца водят до токсичност. Това са ~250 грама дроб дневно
ChrisR
Старши научен сътрудник
Старши научен сътрудник

Post by ChrisR »

Better safe than sorry
Всеки си решава
Фактът, че в литературата(надеждна) има случаи на натравяне с 50 000 UI е достатъчен за мен да не преминавам този дневен прием.
bum-bum
Ученик
Ученик

Post by bum-bum »

Аз редовно ям тиквички в мас и в масло. Доста добре става.
Drob
Ученик
Ученик

Post by Drob »

Чудя се нещо за пърженето когато примерно слагаме малко масло в тигана колкото да хване блясък и мятаме отгоре свиски гърди да речем... Те пускат доволно от тяхната мазнина и се получава брутално пържене ! Дали това като цяло не вреди тъй като е в собствена животинска мазнина ? И дали е добре да се чукнат 2 яйца като извадим месото за да оберем мазнината която е в тигана или по добре да се хвърли ?

При скара как стои въпросът с мазнините ? като те изкапват докато се опече пържолата и в крайна сметка изяждаме чисто месо ? Достатъчно ли е това което остава в месото за да е пълноценно храненето а не само протеин ? Питам за всичко : пържоли, риби, кебапчета и всичко на скара ? не се ли губи файдата ?
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Когато се пържи се пържи в животинска мазнина, която се изхвърля.

Когато мазнината (животинска) е много като количество се нагрява до варене (тенджера/тава) и тогава може да се консумира.

Кондиционен треньор
Fuodoru
Ученик
Ученик

Post by Fuodoru »

Drob wrote:
При скара как стои въпросът с мазнините ? като те изкапват докато се опече пържолата и в крайна сметка изяждаме чисто месо ? Достатъчно ли е това което остава в месото за да е пълноценно храненето а не само протеин ? Питам за всичко : пържоли, риби, кебапчета и всичко на скара ? не се ли губи файдата ?
Здравейте!И мен ме интересува точно този въпрос :)
pa4080
Професор
Професор

Post by pa4080 »

При прекомерна термична обработка, проблемът на е само в "изкапването" на мазнините. Уврежда се структурата на молекулярно ниво и се губи от хранителната стойност и на това, което не е изкапало. За това – също като яйцата, ядките и другите неща, които могат да се готвят – пържолите по-алангле, ако може.
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
Trip
Студент
Студент

Post by Trip »

Аз лично ги запечатвам за по 2 минути от всяка страна, после добавям 50-ина грама бульон или малко повече и ги задушавам под похлупак. Евентуално после за по още минутка от всяка страна, като се поизпари бульонът, но може и без това. Цялото нещо отнема 15-ина минути.
Post Reply