Минерали, витамини и т.н.
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
-
alexstoilov
- Студент

-
alexstoilov
- Студент

Как да разбера от какви допълнителни минерали и витамини се нуждае организма ми?Храня се само с месо, дреболии, яйца, масло, сирене и кашкавал и вземам рибено масло. Четох една статия на д-р Уолък, че тялото се нуждае от 90 хранителни добавки: 60 минерала, 16 витамина, 12 основни аминокиселини и протеиносъдържащи белтъци и 3 основни мастни киселини.Но незнам кои точно да вземам и отделно ли?Или е най-добре някой мултивитаминен комплек, но те са толкова много...
- Милко Георгиев
- Академик

Например, може да си помагаш с витамин Ц.alexstoilov wrote:Как да разбера от какви допълнителни минерали и витамини се нуждае организма ми?Храня се само с месо, дреболии, яйца, масло, сирене и кашкавал и вземам рибено масло. Четох една статия на д-р Уолък, че тялото се нуждае от 90 хранителни добавки: 60 минерала, 16 витамина, 12 основни аминокиселини и протеиносъдържащи белтъци и 3 основни мастни киселини.Но незнам кои точно да вземам и отделно ли?Или е най-добре някой мултивитаминен комплек, но те са толкова много...
Включи бульони от кости.
Кондиционен треньор
-
alexstoilov
- Студент

- Милко Георгиев
- Академик

Ето какво си поръчвам от NOW Foods след всичко изчетено:
вит. А - 10000IU - 1 капсула на ден
цинк - 50мг - 1 капсула през ден/два? (тоя да си го взимам ли въобще?)
coQ10 - 30мг - 1 капсула на ден
вит. Д не си поръчах, ходя на плаж 1-2 пъти в седмицата за по 3-4 часа:) Ще си взема следващия сезон:)
Правилно ли съм се ориентирала?
вит. Д не си поръчах, ходя на плаж 1-2 пъти в седмицата за по 3-4 часа:) Ще си взема следващия сезон:)
- Милко Георгиев
- Академик

Да.BizZzki wrote:Ето какво си поръчвам от NOW Foods след всичко изчетено:
Цинка един месец.
Кондиционен треньор
А още по- лесно - Калмацин - комбинация от калций, магнезий и цинк.Милко Георгиев wrote:Да.BizZzki wrote:Ето какво си поръчвам от NOW Foods след всичко изчетено:
Цинка един месец.
Съвсем целенасочено не съм си взела калций и магнезий. Мисля да започна да ги пия след месеца цинк, защото на няколко места във форума се споменава, че цинк и калций не е добра комбинация, а не ми се занимава да ги приемам по различно време (ако изобщо това елиминира проблема).
Имаше един много дълъг списък за комбинациите между минералите. Ето един по-кратък цитат от Милко:
Имаше един много дълъг списък за комбинациите между минералите. Ето един по-кратък цитат от Милко:
Милко Георгиев wrote:Гледам отговора сиМислел съм си за Zinc, а е ставало дума за CoQ10!По-добре го пии през ден, дори през два. Гледай да не го комбинираш със сирене (Калций) .
Умората е взела връх последните седмици над съзнанието ми
Цинк
Обезпечава ефективното протичане на процесите в организма и поддържа ензимната система, и клетките. От съществено значение е за синтеза на белтъчини. Командва съкращението на мускулите. Помага за образуването на инсулин. Играе важна роля за стабилността на кръвта и заподдържане на алкално-киселинния баланс в организма. Оказва благоприятен ефект върху простатата, както и върху развитието на половите органи. Оказва влияние върху мозъчната функция и лечението на шизофрения. Цинкът е необходим и при ДНК-синтеза. Препоръчителната дажба е 12-15 мг за възрастни (малко повече при кърмачки). Прекаленото изпотяване може да доведе до загуба на цинк до 3 мг дневно. Голяма част от цинка в хранителните продукти се губи при кулинарната им обработка, а понякога количеството в тях е незначително поради почва, бедна на хранителни вещества.
Полезни ефекти: Скъсява времето на зарастване на вътрешни и външни рани. Отстранява белите петна по ноктите. Възвръща загубения усет за вкус. Допринася при лечението на безплодие, както и за предпазване от болести на простатата. Съдейства за растежа и пъргавината на ума. Помага за намаляването на отлагането на холестерол, също и при лечението на умствени смущения.
Болести при недостиг: Хипертрофия на простатата (неканцерогенно увеличаване на простатната жлеза), атеросклероза, хипогонадизъм (отслабена дейност на половите жлези).
Естествени източници: Месо, черен дроб, морски продукти, пшеничен зародиш, бирена мая, тиквено семе, яйца, обезмаслено сухо мляко.
Токсичност: Практически е нетоксичен, освен когато се поемав прекалено големи количества или погълнатата храна е била държана в галванизирани съдове. Мегадозите цинк водят до подтискане на имунната реакция.
Съвети: Ако поемате повече витамин В6 ще се нуждаете от засилен прием на цинк. Това важи също за алкохолиците и диабетиците. За мъжете (особено с проблеми с простатата) е препоръчително да поддържат високо нивото на цинк в организма си. За жените с проблеми и нарушения в менструалния цикъл е благоприятно приемането на цинкова добавка преди да се прибегне до хормонално лечение. Ако увеличавате приема на цинк, това означава, че увеличавате нужадата от витамин А. (Цинкът работи оптимално с витамин А, калций и фосфор).
Източник: zdravoslovno.com
Обезпечава ефективното протичане на процесите в организма и поддържа ензимната система, и клетките. От съществено значение е за синтеза на белтъчини. Командва съкращението на мускулите. Помага за образуването на инсулин. Играе важна роля за стабилността на кръвта и заподдържане на алкално-киселинния баланс в организма. Оказва благоприятен ефект върху простатата, както и върху развитието на половите органи. Оказва влияние върху мозъчната функция и лечението на шизофрения. Цинкът е необходим и при ДНК-синтеза. Препоръчителната дажба е 12-15 мг за възрастни (малко повече при кърмачки). Прекаленото изпотяване може да доведе до загуба на цинк до 3 мг дневно. Голяма част от цинка в хранителните продукти се губи при кулинарната им обработка, а понякога количеството в тях е незначително поради почва, бедна на хранителни вещества.
Полезни ефекти: Скъсява времето на зарастване на вътрешни и външни рани. Отстранява белите петна по ноктите. Възвръща загубения усет за вкус. Допринася при лечението на безплодие, както и за предпазване от болести на простатата. Съдейства за растежа и пъргавината на ума. Помага за намаляването на отлагането на холестерол, също и при лечението на умствени смущения.
Болести при недостиг: Хипертрофия на простатата (неканцерогенно увеличаване на простатната жлеза), атеросклероза, хипогонадизъм (отслабена дейност на половите жлези).
Естествени източници: Месо, черен дроб, морски продукти, пшеничен зародиш, бирена мая, тиквено семе, яйца, обезмаслено сухо мляко.
Токсичност: Практически е нетоксичен, освен когато се поемав прекалено големи количества или погълнатата храна е била държана в галванизирани съдове. Мегадозите цинк водят до подтискане на имунната реакция.
Съвети: Ако поемате повече витамин В6 ще се нуждаете от засилен прием на цинк. Това важи също за алкохолиците и диабетиците. За мъжете (особено с проблеми с простатата) е препоръчително да поддържат високо нивото на цинк в организма си. За жените с проблеми и нарушения в менструалния цикъл е благоприятно приемането на цинкова добавка преди да се прибегне до хормонално лечение. Ако увеличавате приема на цинк, това означава, че увеличавате нужадата от витамин А. (Цинкът работи оптимално с витамин А, калций и фосфор).
Източник: zdravoslovno.com
Отново проблемът идва (както и др път в този форум) от използването на различни източници. В моя случай източниците са посочените в предните страници на темата, в твоя - здравословно.ком 
В крайна сметка явно всеки трябва да прецени за себе си кой смята за достоверен.
И в двата случая според мен не е фатално, тъй като ядем неща, които би трябвало да покрият нуждата от посочените минерали, ако не на оптимално, то на задоволително ниво
В крайна сметка явно всеки трябва да прецени за себе си кой смята за достоверен.
И в двата случая според мен не е фатално, тъй като ядем неща, които би трябвало да покрият нуждата от посочените минерали, ако не на оптимално, то на задоволително ниво
Виж сега, недостигът на микроелементи и минерали се отразява лошо на организма. Но предозирането - още по- лошо. Освен това, всеки организъм е специфичен, на всеки човек обмяната е индивидуално нещо. Един има нужда от повече калций и витамин Д / ако е жена и в менопауза/, друг - повече от цинк, ако е млад, тренира усилено, трети - от повече селен и пр.BizZzki wrote:Отново проблемът идва (както и др път в този форум) от използването на различни източници. В моя случай източниците са посочените в предните страници на темата, в твоя - здравословно.ком
Няма универсална рецепта, която да важи за всички.
Няма значение какъв източник на информация ще се ползва. Трябва много внимателно да се прецизира употребата на всякакви добавки.
Веднага ще ти дам пример:
През последните години родителите си умират да поят децата само с минерални води, щото, тази от водопровода не била хубава.
Ето, обаче, какво се случва със зъбите на децата:
http://prikachi.com/gallery_view.php?user=7705&gal=4903
" Тебеширено "бели петна, резултат на смушение в нормалната минерализация, които после стават размекната материя и става просто страшно.
Но това го виждаме, а какво става в костите и другите органи?
И аз пия по 2-3л. минерална вода на ден. Тази от моята чешма, като си я налея е бяла, не се избистря поне няколко минути (сравнено със секунди при чешмяна от друго място). Защо е така - не знам. Да пия от нея обаче ми се вижда още по-опасно. Следователно решението за мен е да пия повече, но по-ниско минерализирана минерална вода.
Недостигът и предозирането са вредни, права си. НО как може човек да ги следи? Да си прави постоянно изследвания или да има перфектни познания за всички минерали, тялото и храната си. Което за повечето хора е невъзможно.
За мен е правилно човек да приема това, което не си набавя по една или друга причина. Аз рядко ям черен дроб, сърца, дреболии и подобни, затова си взимам вит. А. За селен и калций всеки ден ям няколко бразилски ореха и сусамов тахан. Доколко се усвоява и колко е оптимално - мога само да се надявам. Това беше просто пример, че все пак се старая... и аз не обичам да пия таблетки.
Човешкото тяло има нужда от толкова много витамини и минерали, че надали някой си ги набява всичките от храната.
Следователно, с оглед на това да сме във възможно най-добро здраве, за мен е приемливо, да не кажа препоръчително човек да допълни липсите с добавки.

Недостигът и предозирането са вредни, права си. НО как може човек да ги следи? Да си прави постоянно изследвания или да има перфектни познания за всички минерали, тялото и храната си. Което за повечето хора е невъзможно.
За мен е правилно човек да приема това, което не си набавя по една или друга причина. Аз рядко ям черен дроб, сърца, дреболии и подобни, затова си взимам вит. А. За селен и калций всеки ден ям няколко бразилски ореха и сусамов тахан. Доколко се усвоява и колко е оптимално - мога само да се надявам. Това беше просто пример, че все пак се старая... и аз не обичам да пия таблетки.
Човешкото тяло има нужда от толкова много витамини и минерали, че надали някой си ги набява всичките от храната.
Следователно, с оглед на това да сме във възможно най-добро здраве, за мен е приемливо, да не кажа препоръчително човек да допълни липсите с добавки.
-
alexstoilov
- Студент

Не, не е добро решение да пиеш само минерална вода. Вземи си една кана Брита и си пий чешмяна, но филтрирана.BizZzki wrote:И аз пия по 2-3л. минерална вода на ден. Тази от моята чешма, като си я налея е бяла, не се избистря поне няколко минути (сравнено със секунди при чешмяна от друго място). Защо е така - не знам. Да пия от нея обаче ми се вижда още по-опасно. Следователно решението за мен е да пия повече, но по-ниско минерализирана минерална вода.