Пържене в краве масло?
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
Кравето масло е наситена мазнина, а те са издръжливи на топлинна обработка и до колкото знам нищо не им става като ги загряваш, поне в нормални за готвенето температури.
Ненаситените мазнини, към които принадлежат и рибешките, имат нестабилна структура, която се разрушава при загряване и в резултат получаваш оксидирала гадост, която няма работа в тялото ти.
Ненаситените мазнини, към които принадлежат и рибешките, имат нестабилна структура, която се разрушава при загряване и в резултат получаваш оксидирала гадост, която няма работа в тялото ти.
I do 5x5 with my 1RM.
- Милко Георгиев
- Академик

При топлинна обработка,Teo wrote:В такъв случай как да си приготвям рибата? Може би във фурната за 3-4 часа при много ниска температура? Или да не обръщам внимание на това оксидиране и да си я правя както си знам?
колкото повече печене, отколкото пържене -
толкова по-добре.
Демек, възможно най-малко мазнина и
възможно най-стабилна.
Кондиционен треньор
- Милко Георгиев
- Академик

А какво пречи за по-дълго при по-ниска температура...става дори нещо като печено-задушено и е по-вкусно от високотемпературното изпържено и на практика не пречи пак да го наричаме пържене. Всъщност май доста са се променили, според мен, вижданията кое е пържено и кое не е...Ира wrote:По друг начин зададен въпросът - пържене в масло за кратко време на висока температура?
Доколкото съм запознат аламинутите от азиатската кухня се характеризират с полусуровото си състояние. Целта на поставянето на разни парчета риба, зеленчуци, топки ориз и др. във вряща мазнина (уок тиган) е да се придаде несравнимият аромат на пържена храна (особено с подходящите подправки), да се унищожат до голяма степен разните бактерийки (поставянето във вряща мазнина за кратко време може да се сравни с пастьоризацията или UHT - технологията на консервиране) и да се получи златистата коричка.Какво ще кажете за метода на азиатците, които пържат във висока температура за максимално кратко време?
Нека просто кажем, че не искаме да разберем колко може да се изяде преди да се акумулурат токсични нива на витамин А в организма. Сигурен съм много от трениращите тук си хапват преспокойно дроб без ограничения.Но у някои хора дози от 50 000 UI на ден за няколко месеца водят до токсичност. Това са ~250 грама дроб дневноwabbitt wrote:Дроба не е изключение.
Чудя се нещо за пърженето когато примерно слагаме малко масло в тигана колкото да хване блясък и мятаме отгоре свиски гърди да речем... Те пускат доволно от тяхната мазнина и се получава брутално пържене ! Дали това като цяло не вреди тъй като е в собствена животинска мазнина ? И дали е добре да се чукнат 2 яйца като извадим месото за да оберем мазнината която е в тигана или по добре да се хвърли ?
При скара как стои въпросът с мазнините ? като те изкапват докато се опече пържолата и в крайна сметка изяждаме чисто месо ? Достатъчно ли е това което остава в месото за да е пълноценно храненето а не само протеин ? Питам за всичко : пържоли, риби, кебапчета и всичко на скара ? не се ли губи файдата ?
При скара как стои въпросът с мазнините ? като те изкапват докато се опече пържолата и в крайна сметка изяждаме чисто месо ? Достатъчно ли е това което остава в месото за да е пълноценно храненето а не само протеин ? Питам за всичко : пържоли, риби, кебапчета и всичко на скара ? не се ли губи файдата ?
- Милко Георгиев
- Академик

Здравейте!И мен ме интересува точно този въпросDrob wrote:
При прекомерна термична обработка, проблемът на е само в "изкапването" на мазнините. Уврежда се структурата на молекулярно ниво и се губи от хранителната стойност и на това, което не е изкапало. За това – също като яйцата, ядките и другите неща, които могат да се готвят – пържолите по-алангле, ако може.
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
Felix qui nihil debet.