Имаше тема за това. Главното притестнение е вероятността от зарази. Аз хапвам сурови често (вярно, домашни, ама то това не е гаранция) - слагам в майонезата, в онова яйчено мляко с кафето в рецептите (което ми е супер вкусно и го ползвам като закуска)
И така.. общо взето всеки си преценява. Намерих темата, ето цитат (Милко)
Яйцата като всяка храна имат вещества, които в някаква част се разрушават при температурна обработка.
Затова по ценност на веществата:
1. Сурояи яйца
2. Рохки яйца
3. Твърдо сварени яйца
От гледна точка на хигиената и предпазването от опасни болести:
1. Твърдо сварени яйца
2. Рохки яйца
3. Сурояи яйца
Яйчният протеин се усвоява по-добре, когато е минал термична обработка. За сметка на това мазнините в жълтъка се окисляват.
Рохки варени яйца и яйца на очи са оптимален вариант защото жълтъка остава почти незасегнат.
Заразяването винаги е възможно.
Прекаляването със сурови яйца може да доведе до оредяване на косата, заради едно вещество в тях, което се свързва с биотин - витамин важен за растежа на косата.
Пример от живота - братът на моя позната донякъде е загубил гъстата си коса след 2 години на консумиране на единствено и само белтъци като шейкове между храненията. Не съм сигурен за дневният прием на белтъци. Беше 20+ със сигурност
Необходимо е да се уточни, че здравето на косата и кожата се влошава чувствително ако чревната флора не е адекватна. Чревната микрофлора има значителен принос откъм Б витамини и особено биотин.
Останалите причини за готвене на яйцата- риска от зараза и непълно усвояване на белтъка имат по-голяма тежест.
alexstoilov wrote:Милко би ли дал пример и за други пълноценни храни.И какво точно значи пълноценна храна?Такава,която съдържа много и различни витамини и минерали ли?
alexstoilov wrote:Милко би ли дал пример и за други пълноценни храни.И какво точно значи пълноценна храна?Такава,която съдържа много и различни витамини и минерали ли?
Примерно шоклад.
Аре бе веднъж Жени да донесе шоколад от Швейцария
и вече целият свят ще разбере
Да, храна, която съдържа качествен протеин, гарниран с богата мазнина, и съдържаща максимално пълен набор от витамини и минерали във ворма удобна за усвояване от тялото.
Всичко това са целите тела на животните - органите им, достъпното съдържание на костите им, мазнините им.
alexstoilov wrote:Примерно домашното сирене пълноценна храна ли е?Или да речем, кое е по-пълноценно: салата от зеле, краставици,моркови и домати или яйцето?Понеже мой познат казва, че салатата от тия пресни зеленчуци е "витаминозна бомба", как да го оборя, че яйцето е по добрия вариант?
Кажи на твоя приятел, че ако реши да си набавя желязо от пирони, да внимава да не са цигански, че трудно се гълтат. По-добре да вари чай от тях и да пие сутрин на гладно в полупериод на Луната.
alexstoilov wrote:Примерно домашното сирене пълноценна храна ли е?Или да речем, кое е по-пълноценно: салата от зеле, краставици,моркови и домати или яйцето?Понеже мой познат казва, че салатата от тия пресни зеленчуци е "витаминозна бомба", как да го оборя, че яйцето е по добрия вариант?
Кажи на твоя приятел, че ако реши да си набавя желязо от пирони, да внимава да не са цигански, че трудно се гълтат. По-добре да вари чай от тях и да пие сутрин на гладно в полупериод на Луната.
за такива неща хората взимат пари, не разхвърляй мъдростта така лесно насам- натам!
Ами предполагам, че една проста справка в nutritiondata например ще свърши работа. Освен това защо или-или - аз избирам яйце със салата
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
alexstoilov wrote:То и аз избирам яйца+салата, ама бяхме седнали на една маса с моя приятел,той яде салата и казва: "Ей тази салата е витаминозна бомба", аз ям яйца и му казвам: "Ей тия яйца са много по-полезни", и той "Никой няма да ти повярва". Трябваше да го оборя някак.Само справка с nutritiondata не върши работа.
Xoner wrote:Е на мене пък всеки ден ми обесняват, че ще се натровя с яйца... Все не мога да ги оборя, ама и яйцата не спирам да си ям
Да, същата работа и при мен. Наистина не е нужно да се обясняваш. Странното е, че когато бях вегетарианка, хората покрай мен някак много по-лесно приемаха този начин на хранене от колкото ВМ-НВХ.
Не е чак толкова странно- мазнините и храните с мазнини са заплюти като вредни от много години с усилена рекламна кампания по въпроса. Вегетарянството от друга страна набляга на зеленчуци, плодове, ядки... зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте... нали се сещаш хората с колко промити мозъци са. Стигам до заключението, че тях не ги интересува здравето им- незнам, чудя се всеки трябва да има един човек с разбито здраве ли в семейството си, че да се усети от рано за някои неща...
добре ,а тази т.н. кампания ,за набедяване на мазната храна от кого идва и откога и кой печели от тази кампания? И преди това са мислели ,че мазната храна е полезна ли? Кому е нужна била тази конспирация?
Иначе и аз си ям яйца и такива неща ,но като съм при родителите ми много тежко го изживяват това с яйцата и свинското и другите неща:) иначе че съм съгласен ,че няма смисъл да оборваме разни странични хора , но аз пък имам проблеми с близките. но те дори Исус да слезе и да им каже за мазнините пак едно и също ще си мелят:)
marqn wrote:добре ,а тази т.н. кампания ,за набедяване на мазната храна от кого идва и откога и кой печели от тази кампания? И преди това са мислели ,че мазната храна е полезна ли? Кому е нужна била тази конспирация?
Лошите хора са виновни за това Тези които искат да ядат без да работят ... и лошото е, че вероятността да се прави от глупост е по-голяма отколкото да се прави умишлено
Само човек способен на мисъл е способен на любов. Felix qui nihil debet.