Spider Stamina Report
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
Напоследък тренирам много хаотично - единствената ми цел е да подобрявам техниката на тяга и клек. Опитвам се да изпълнявам движенията според препоръките на Mark Rippetoe. Направих си едно видео за да се видя от страни какво всъщност се получава:
http://www.youtube.com/watch?v=xdNtwQmefyo
Аз си намирам различни недостатъци при движенията. Ще се радвам ако споделите мнение относно техниката ми.
По-здрави!
http://www.youtube.com/watch?v=xdNtwQmefyo
Аз си намирам различни недостатъци при движенията. Ще се радвам ако споделите мнение относно техниката ми.
По-здрави!
лоша гледна точка на камерата, много неща не могат да се преценят.
за тягата
-гърба не се вижда дали се огъва горе.
-на сериите долу има лека инерция, сложи 1-2 секунди пауза между повторенията.
-по бързо пускаи щангата надолу, горе задържаш прекалено дълго. дори и да дигаш повечко шум какво от това.
-като мине лоста над коленете бутаи с гъза напред, а не да дърпаш нагоре. сега и коляното и стават на таза са отключени в горна точка.
-и на мене ми течеше кръв след всяка тренировка с тяга и поръчах да ми ушият две дебели парчета плат които да връзвам отпреде на крака за да не се престъргва кожата
за клека
клека го прави най-добре вътре в поставката. тия разходки със щангата само ядове могат да ти доведат. и най вече сега нямаш никаква защита. по принцип щангата ако стане батак се хвърля назад, а ако тръгне да те затиска напред както при тебе е по вероятно да я хванат поставките. правиш точно 2 стъпки назад 1 с единия крак и 1 с другия и това е.
гърба е много наклонен напред. изпъчи гърдите повече напред и стойката ти ще се поизправи. при някои повторения става полу клек полу доброутро.
китките са счупени навътре. изправи китката и дръж щангата на гърба а не с ръцете.
в долна точка на клека задника тръгва навътре. най вероятно е къс, стегнат подбедрен мускул. прави махове с краката напред и супермен
заради камерата не може да се прецени: разкрач , положение стъпало/бедро, дали коляното тръгва навътре при изпряване, не може да се види къде е лоста точно, дали е low bar squat ili high bar squat
за тягата
-гърба не се вижда дали се огъва горе.
-на сериите долу има лека инерция, сложи 1-2 секунди пауза между повторенията.
-по бързо пускаи щангата надолу, горе задържаш прекалено дълго. дори и да дигаш повечко шум какво от това.
-като мине лоста над коленете бутаи с гъза напред, а не да дърпаш нагоре. сега и коляното и стават на таза са отключени в горна точка.
-и на мене ми течеше кръв след всяка тренировка с тяга и поръчах да ми ушият две дебели парчета плат които да връзвам отпреде на крака за да не се престъргва кожата
за клека
клека го прави най-добре вътре в поставката. тия разходки със щангата само ядове могат да ти доведат. и най вече сега нямаш никаква защита. по принцип щангата ако стане батак се хвърля назад, а ако тръгне да те затиска напред както при тебе е по вероятно да я хванат поставките. правиш точно 2 стъпки назад 1 с единия крак и 1 с другия и това е.
гърба е много наклонен напред. изпъчи гърдите повече напред и стойката ти ще се поизправи. при някои повторения става полу клек полу доброутро.
китките са счупени навътре. изправи китката и дръж щангата на гърба а не с ръцете.
в долна точка на клека задника тръгва навътре. най вероятно е къс, стегнат подбедрен мускул. прави махове с краката напред и супермен
заради камерата не може да се прецени: разкрач , положение стъпало/бедро, дали коляното тръгва навътре при изпряване, не може да се види къде е лоста точно, дали е low bar squat ili high bar squat
Клека според мен въобще не е добре. Колената ти отиват много напред. Също така се стреми таза и колената да тръгват едновременно. Ти тръгваш първо с таза и след това свиваш колената.
На тягата се стреми като се изправиш да избутваш таза напред повече.
На тягата се стреми като се изправиш да избутваш таза напред повече.
"Good decisions come from experience, and experience comes from bad decisions"
-
freelancer_bg
- изгонен.
Straight, от каква позиция ще е по-добре да снимам изпълнението на движенията?
Сега си мисля, че ще е добре да спомена и съветите на Mark Rippetoe според които се опитвам да изпълнявам движенията.
Заемане на правилна позиция за тяга:
1. Стъпва се малко по-тясно от ширината на раменете така, че щангата да е над средата на ходилото (обикновено лоста е много близо до краката).
2. Лоста се хваща без да се смъква таза.
3. Пищялите се допират до лоста.
4. Гръдния кош се повдига за да се изправи гърба.
Според Mark Rippetoe, правилното изпълнение тази процедура ще постави трениращия в поза, която е оптимална за специфичните пропорции на тялото му. Преди, когато съм заемал позицията си "на око" винаги таза ми се придвижваше нагоре, преди да отлепя щангата. Според мен сега таза ми е в по-добра начална позиция. При тази техника съм ограничен от задната верига, която ми е поизостанала.
При клека се опитвам да използвам "Hip Drive" - не мога добре да опиша тази техника, но това е термина, който Mark Rippetoe използва. От доста време се опитвам да клякам така, че колената да не минават над пръстите на ходилата и не мога да нацеля правилното движение. Не ми е ясно как така хем да се наведа малко повече, хем да не обръщам движението на "добро утро"?
Благодаря много за съветите ви и ще се опитам да коригирам недостатъците в техниката.
По-здрави!
Сега си мисля, че ще е добре да спомена и съветите на Mark Rippetoe според които се опитвам да изпълнявам движенията.
Заемане на правилна позиция за тяга:
1. Стъпва се малко по-тясно от ширината на раменете така, че щангата да е над средата на ходилото (обикновено лоста е много близо до краката).
2. Лоста се хваща без да се смъква таза.
3. Пищялите се допират до лоста.
4. Гръдния кош се повдига за да се изправи гърба.
Според Mark Rippetoe, правилното изпълнение тази процедура ще постави трениращия в поза, която е оптимална за специфичните пропорции на тялото му. Преди, когато съм заемал позицията си "на око" винаги таза ми се придвижваше нагоре, преди да отлепя щангата. Според мен сега таза ми е в по-добра начална позиция. При тази техника съм ограничен от задната верига, която ми е поизостанала.
При клека се опитвам да използвам "Hip Drive" - не мога добре да опиша тази техника, но това е термина, който Mark Rippetoe използва. От доста време се опитвам да клякам така, че колената да не минават над пръстите на ходилата и не мога да нацеля правилното движение. Не ми е ясно как така хем да се наведа малко повече, хем да не обръщам движението на "добро утро"?
Благодаря много за съветите ви и ще се опитам да коригирам недостатъците в техниката.
По-здрави!
http://vimeo.com/10054667
http://vimeo.com/10055310
hip drive не е техника или метод а по-скоро мисловен процес. в смисъл като се изправаш си мислиш че буташ таза на горе. тръгваш с таза първо. това не означава обаче че раменете изостават. просто таза води а те следват примерно 0.01 секуда след това.
доброутро клек мисла става лесно ако при клека надолу коленете не са отишли достатъчно настрани/knees out/
друг вариянт е може би стегнати мускули по вътрешната страна на бедрата.
виж 33 секунда тук
http://www.youtube.com/watch?v=kawBY5p2 ... re=channel
http://vimeo.com/10055310
hip drive не е техника или метод а по-скоро мисловен процес. в смисъл като се изправаш си мислиш че буташ таза на горе. тръгваш с таза първо. това не означава обаче че раменете изостават. просто таза води а те следват примерно 0.01 секуда след това.
доброутро клек мисла става лесно ако при клека надолу коленете не са отишли достатъчно настрани/knees out/
друг вариянт е може би стегнати мускули по вътрешната страна на бедрата.
виж 33 секунда тук
http://www.youtube.com/watch?v=kawBY5p2 ... re=channel
Ще се опитам следващия път да се снимам от тези позиции. Относно hip-drivе - много точно го обясни и аз се опитвам да мисля по този начин за движението. Старая се да изнасям и коленете настрани както е показано в последното клипче. Понякога като се изправям колената ми се връщат малко навътре, но се опитвам да го коригирам. Според мен в първите две клипчета колената на трениращия пак минават над пръстите - моите много по-напред ли отиват? При него сядането назад и навеждането с тялото ми се виждат по-слабо изразени.
Напоследък единствените ми тренировки са сутрешни лицеви опори: 3x10 hip pushup + 3x10 diamond pushups. Днес се отбих до едни успоредки и направих 3х5 набирания в надхват и 2х5 в подхват - загубил съм форма в дърпанията. Добрата изненада е при кофичките - направих 5 обикновени, 5 предни, 5 задни, 5 комбинирани и 5 на 1 тръба без никакъв проблем. Само ще спомена, че когато тренирах по-активно лятото на успоредки ме мъчеха задните, комбинираните и кофите на 1 тръба - пак правех същите бройки, но много по-неуверено спрямо сега. Та тези hip pushups & diamond pushups ми се виждат много ефективни.
Искам също да ви попитам - знаете ли някъде да има успоредки в близост до Мол Сердика в София или някъде около улица Оборище?
По-здрави!
Искам също да ви попитам - знаете ли някъде да има успоредки в близост до Мол Сердика в София или някъде около улица Оборище?
По-здрави!