|
Ако този форум, Милко Георгиев, SPIDER SPORT
са Ви дали полза, то може да направите дарение
|
|
|
Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
daniel.panev Асистент

Юзър от: 12 Фев 2008 Мнения: 118 Живее в: София
|
Пуснато на: Сря Май 13, 2009 21:11 Заглавие: Max Heart Rate (пулс) въпрос |
|
|
Може би тая тема не е съвсем за тук, та ако някой сметне за нужно - да се чувства поканен да я премести на правилното място.
По същество. Принципно се занимавам и с други спортове (планинско колоездене и скално катерене, ако на някой му е интересно) и за мен фитнесът не е самоцел, а по-скоро средство за подобряване на резултатите в тия два спорта. До колкото съм се интересувал и за двата спорта специалистите препоръчват тренировки с тежести, които в огромната си част се припокриват с разбиранията, битуващи тук (дюшеш, един вид) плюс малко специализирани занимания за конкретния вид спорт (което можеше и да се очаква, разбира се).
Конкретно в заниманията с колоездене, обаче, стигам до едно малко камъче, което леко преобръща колата (велосипеда, по-скоро) - определяне на Max Heart Rate - максимална стойност на сърдечния ритъм, която впоследствие се използва в тренировките като база за изчисляването на различни зони на сърдечния ритъм.
Според повечето източници, до които съм достигнал, това е максималната възможна стойност на сърдечния ми ритъм (пулс), при която вече съм на границата да припадна... Според разни формули за предсказването ѝ тя е равна на 220 - възрастта ми (220 - 31 = 189, в моя случай) или максималната стойност, измерена при крайно натоварване плюс 40 удара "резерв" при друг метод.
Аз, като един виден geek, обаче, се оборудвах с монитор на сърдечната дейност, с чиято помощ следя сърдечния си ритъм по време на тренировки, и с чиято помощ установих "леко" разминаване с "предвидената" стойност - а именно 196-202 bpm (beats per minute) при тренировка с тежести (202 при 2 минути изкачване на стълби при максимална скорост) и даже 205 bpm при изкачване с наклон около 30 градуса с велосипед за спускане, тежащ 25 кг и 250 гр (мерен с електронна везна) + още около 5 кг друга екипировка, която не е мерена.
Въпросът ми е - за колко би следвало да приема моят Max Heart Rate - 205 (при която стойност не съм припадал, но трудно бих си казал името) или 245 (= 205 + 40)?
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Милко Георгиев Академик

Юзър от: 05 Сеп 2004 Мнения: 1086 Живее в: София
|
Пуснато на: Чет Май 14, 2009 05:57 Заглавие: |
|
|
Обясни ми как ще използваш този максимален пулс след това, за да мога да дам съвет.
Също така, каква е вероятността апаратът ти за мерене на пулс да мери повече от реланото? _________________
Кондиционен треньор
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Милко Георгиев Академик

|
Пуснато на: Чет Май 14, 2009 09:13 Заглавие: |
|
|
daniel.panev написа: | За да си сметна training зоните на базата на MHR
А вероятността да мери повече е минимална, поне според мен - в покой с ръка и с него отчитам еднакви резултати... |
Предполагах, че е за трениране Обясни ми по-конкретно, за да преценя до какво натоварване да стигаш или да стоиш в.
Ако пулсът ти минава над 180 увм, то обикновено това е признак, че си в прекалено високо натоварване. Но също така пулсъте е индивидуално нещо. И все пак е добре да е до 180. _________________
Кондиционен треньор
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Милко Георгиев Академик

|
Пуснато на: Чет Май 14, 2009 09:29 Заглавие: |
|
|
daniel.panev написа: | За да си сметна VO2max за Табата...
При тоя ми пулс (HRM 205) VO2max излиза 196, което ми се вижда малко множко, май... |
Аз те съветвам, по принцип, да държиш максималния си работен пулс в зоната 180-190 удъра в минута.
Пулс 200 и нагоре говори за невъзможност тялото да си доставя енергия и следователно това вече не е тренировка за адаптация, демек си в зона на "отказ".
Табата е нищо специално, просто една схема, която е придобила популярност. За целта е приведена във вид удобен за масово ползване с прости правила. _________________
Кондиционен треньор
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Милко Георгиев Академик

|
Пуснато на: Чет Май 14, 2009 12:12 Заглавие: |
|
|
daniel.panev написа: | Мерси.
В интерес на истината максималния ми "тренировъчен" пулс за кратки интервали е между 180 и 185, рядко до 190 или малко отгоре. Примерно днес (с колелото) имам 1:06 min в зоната 180-185 и 0:09 min в зоната 185-190.
При нормална тренировка с тежести за 1 час прекарвам средно 2:30 минути в зона 175-195, при това най-вече като правя суинг.
Онези 205 наистина си бяха предел... |
Значи всичко ти е ОК, използвай го и при табата. _________________
Кондиционен треньор
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Анелия Ученик

Юзър от: 24 Апр 2008 Мнения: 27
|
Пуснато на: Пет Май 15, 2009 11:32 Заглавие: |
|
|
Мои приятели, с които караме, също споделят, че често си вдигат пулса над 200 докато катерят баирите нагоре. Заради това си зарязаха пулсомерите да не се стряскат и си карат на воля
Ти обаче с твоето колело 25 кг как катериш Това според мен не е колоездене, а бутане. А тези пулсомери, х...омери и други мери ги използват повече шосейките, влез в "Други видове колоездене" и там ще ти изчетат цяла лекция за пулсовете.
Повечето планински колоездачи караме за кеф. Не че не тренирам през това време, но за да следвам някаква конкретна тренировъчна програма с пулсове, фази, точно определени наклони, баири, време за тренировка и т.н. А какво се получава: караме всеки път на различни терени, при първа възможност, а не както би трябвало да е "по програма" и т.н. все неизпълними условия.
Но ако точно наистина се интересуваш от тези неща, съветът на алфа е добър и в лабораторни условия могат да ти кажат точните стойности.
Лирическо отклонение...
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
daniel.panev Асистент

|
Пуснато на: Пет Май 15, 2009 22:12 Заглавие: |
|
|
Мерси Alfa - ще взема обмисля предложението ти, въпреки че за момента не съм убеден, че искам да стигна чак до там...
Анелия - принципно си права - събота и неделя карам просто за кеф и тогава не ми пука за пулс и прочие... Е добре де - нося си (тиит)мера просто за статистиката.
Проблемът е, че през седмицата съм крайно ограничен откъм време за каране - мога да отделя максимум час на ден (включая отиване до и връщане от работа) и за това реших, че е добре да подходя по научному към проблема, та да мога да му се кефя още повече през уикенда. Теренът е съвсем предсказуем (Борисовата градина не е чак толкова голям парк, всъщност) и мисля, че Табата е добро решение за мен - мра 15 минути и това е. Като понатрупам малко опит ще споделя как се получава.
P.S. Катеренето с въпросното колело е инцидентно - за тая работа, както сама много добре знаеш, си има други велосипеди
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
daniel.panev Асистент

|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2010 09:41 Заглавие: |
|
|
Днеска счупих оборотомера - 5 х 20 sec бягане с темпо като за 400 m и на първия интервал съм направил 223 bpm
Чудя се дали не е някаква грешка в джаджата (точно тая я имам от вторник) щото не се чувствах като дъската да ми хлопа 223 пъти в минута...
Ей тука са записките ако някой го интересува.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Милко Георгиев Академик

|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2010 10:21 Заглавие: |
|
|
daniel.panev написа: | Днеска счупих оборотомера - 5 х 20 sec бягане с темпо като за 400 m и на първия интервал съм направил 223 bpm
Чудя се дали не е някаква грешка в джаджата (точно тая я имам от вторник) щото не се чувствах като дъската да ми хлопа 223 пъти в минута...
Ей тука са записките ако някой го интересува. |
220 увм пулс е странно за човек като теб, който от години тренира и се храни правилно.
1) Провери с мерене на ръка дали джаджата показва вярно.
2) Ако е вярна, то избягвай подобен пулс на тренировка, защото е отвъд зоната на адаптация. Стой под 200 увм.
В твоя случай, в първите два интервала си бил по около 12 секунди над 200 увм.
Идеалният вариант е да не минаваш над 180 увм, което е станало накрая, когато мускулната сила ти е отслабнала.
Може да се предположи, че си по-силен и мотивиран отколкото енергийно издръжлив. _________________
Кондиционен треньор
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
daniel.panev Асистент

|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2010 10:26 Заглавие: |
|
|
Милко Георгиев написа: | daniel.panev написа: | Днеска счупих оборотомера - 5 х 20 sec бягане с темпо като за 400 m и на първия интервал съм направил 223 bpm
Ей тука са записките ако някой го интересува. |
220 увм пулс е странно за човек като теб, който от години тренира и се храни правилно.
1) Провери с мерене на ръка дали джаджата показва вярно.
2) Ако е вярна, то избягвай подобен пулс на тренировка, защото е отвъд зоната на адаптация. Стой под 200 увм.
В твоя случай, в първите два интервала си бил по около 12 секунди над 200 увм. |
Не съм мерил с ръка щото нямах никакви индикации за толкова висок пулс.
Примерно на същата тренировка (мерена със стария ми уред) от вторник съм направил максимален пулс 181, което мисля е по-реалната стойност.
Силно подозирам тоя Премиум HR монитор да не е решил да си оправдава цената като "дава" по малко и от него
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Милко Георгиев Академик

|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2010 10:30 Заглавие: |
|
|
Да, може да помагат на хората да тренират по-яко
Сега гледам, че съм се повторил в темата с изказванията за пулса ... _________________
Кондиционен треньор
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
Ако този форум, Милко Георгиев, SPIDER SPORT
са Ви дали полза, то може да направите дарение
|