Метаболизъм бърз/бавен и други заблуди

Хранителен режим за всеки желаещ здраве и дълголетие.<br>
<i>Известен и като Високо-Мазнинна Ниско-Въглехидратна Диета (ВМ-НВД)</i>

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
pa4080
Професор
Професор

Метаболизъм бърз/бавен и други заблуди

Post by pa4080 »

Складираните мазнини са гориво за моментите, когато не ти достига енергия.

Когато си в рестрикция с малка разлика в приеманите и изразходваните калории, организма допълва тази разлика от складираните мазнини. За предпочитане е да си на ВМ-НВД.

Когато разликата между приеманите и изразходваните калории е голяма, тогава организма се стресира, започва да се притеснява, че е застрашен от гладна смърт и започва да ограничава енергийните си разходи. Той прави това, като разгражда мускули, органи и т.н. които всъщност са консуматорите на енергия и оставя на заден план разграждането на мазнините (запасите) понеже те не консумират енергия.
Last edited by pa4080 on Wed Nov 03, 2010 19:52, edited 1 time in total.
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
alexstoilov
Студент
Студент

Post by alexstoilov »

Гликоген винаги има в черния дроб и мускулите,дори и да не приемаш грам въглехидрати. Организма има макар и малка нужда от глюкоза, коя при неприемането на въглехидрат, може да си я достави от:
1. Някои аминокиселини, чрез разграждане на протеини.
2. Лактат и пируват, чрез обмяната на глюкозата.
3. Глицерол, чрез обмяната на мазнините.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Няма пряка връзка "слаб => бърз метаболизъм".
Дори няма такова нещо "бърз метаболизъм" :-)
Метаболизмът е "малък" или "голям" и се определя от количеството енергия,
която се изразходва за определен период.

Аз съм бил с бърз метаболизъм 3000 ккал/ден (ям много и тренирам много),
а сега съм с бавен 2000 ккал/ден (ям малко и не тренирам)
и съм си същия на външен вид.

Кондиционен треньор
daniel.panev
Асистент
Асистент

Post by daniel.panev »

marqn wrote:наистина какво се случва при доста хора ,които приемат много повече калории от тези, които изразходват ,но са си слаби. този излишък от калории къде отива?
Айде сега и нова термодинамика ли ще измисляме?
Щом като системата им се намира в равновесие, значи е в равновесие ;)
Има 2 варианта: Или "приходната" им част е грешна - т.е. буквално хабят храната - консумират храна като за 5000 ккал, но поради някакви причини в стомаха и червата им се усвояват само 2000 (примерно) - останалата е просто брак, или "разходната" им част не е наред - някоя от другите им системи работи супер неефективно (спрямо останалите, които си качваме тегло) - примерно за поддържане на телесната температура изразходват 4 пъти повече енергия, отколкото ти.
Разбира се, възможно е да е и комбинация от двете...
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

1) Наблюдения от сорта "едикойси се тъпче яко само баници" са лишени от точност, калориино счетоводство в рамките на поне един месец, ежедневно, след което да се засече теглото и мазнините, спрямо в началото. И това без промяна на физическата активност.

2) Както бе казано, може организмът да е болен и да губи храна.

3) Баниците и прочие боклуци са по-слабо усвоими от месо/яйца/сирене.

4) Опитайте се да ми обясните какво е "бърз метаболизъм"?

Кондиционен треньор
wabbitt
Ученик
Ученик

Post by wabbitt »

Метаболизмът е оправдание на мързеливите хората, които не харесват тялото си.
"Good decisions come from experience, and experience comes from bad decisions"
Joss Stone
Асистент
Асистент

Post by Joss Stone »

а и докога ще месиме такива хора в нашите сметки? слаб не значи здрав, а си мисля, че няма човек в този форум, който след известно време (или още от началото) да не се стреми главно към здраве, а не към отслабване
wabbitt
Ученик
Ученик

Post by wabbitt »

Имам един приятел който е адски слаб и яде само боклуци. На скоро друг приятел го видя как изяжда 4 кроасана и каза " Ех, само със сладко се тъпче а гледай го каква е клечка. Иска ми се и аз да бях така ". Интересното е че впоследствие говорих с този мой приятел и той ми сподели горе долу как яде. Общо взето това му е било яденето за деня + 1,2 кафета, а той е 1.90см. Е ... нормално да е клечка. С две думи не всичко е такова каквото изглежда. Това, че виждаш, че някой яде много не значи, че го прави, а и изразходването на енергия е голям фактор.
"Good decisions come from experience, and experience comes from bad decisions"
marqn
Ученик
Ученик

Post by marqn »

Аз само да кажа, че си намерих отговора на въпроса ,който всъщност зададох в темата:) намерих го в едно невероятна статия постната във форума(не знам как съм я пропуснал)

"Това, което е критично важно да разберете е че гориме ли повече мазнини, гориме по-малко въглехидрати. Обратното е също вярно. Тялото е така измислено от майката природа, че консумирането на въглехидрати пречи да харчим 100% от енергията от мазнини, и ни кара да гориме само 60-80% от мазнини. Парадоксът е че консумирането на въгл. хем не може да изтласка метаболизма в посока повече от 30% от горивото да идва от въгл., хем подтиска производството на ензими за горене на мазнини. Резултатът е, че се ограбваме от енергия. Какъв е тогава нашият съвет? Ограничете въгл. за сметка на мазнините. Тогава тялото ви започва да произвежда ензими, които да превръщат мазнините в енергия. Колко време трябва да се храните така за да достигнете максималните стойности на тези ензими? От 2 до 6 месеца. Това е дълъг период от време, но усилията си струват. То е същото като алкохола. Трябват няколко месеца яко пиене, ако искате да произвеждате много ензими, които разграждат алкохола. Чак след няколко месеца поркане ще можете да си правите спокойно по бутилка водкаSmile
Защо тогава изследванията показват, че високовъгл. диета дава по-добри спортни резултати от нисковъгл.? Резултатите идват от неразбирането на гореописаните механизми. Ако човек е свикнал да приема много въгл. както е 99% от населението, като го храниш с много мазнини и малко въгл. преди да е приключил периода на адаптация спортистът няма да има ензимите нужни да подменят тези 20-30% енергия, които са идвали от въгл. След периода на адаптация спортните резултати стават по-добри от всякога! "

Тук пише ,че от 2 до 6 месеца се стига максимума на ензимите ,които обработват мазнините-това е доста полезна информация! Мислех, че е по-малко, някъде тук пишеше ,че до една седмица организма се адаптира да гори мазнини,но се оказва, че оптимално адаптиране се постига постепенно за няколко месеца
marqn
Ученик
Ученик

Post by marqn »

хех а във въпросната статия даже "получих" конкретен отговор на въпроса ми за "научното обяснение":):

"При няколко експеримента група учени доставят гориво на мускулни клетки под формата на кетони, свободни мастни киселини и глюкоза(кръвна захар) за да изследват в какъв ред мускулните клетки ще предпочетат гориво. Резултатите са: мускулните предпочитат да горят кетони като главното им гориво! "
Post Reply