Кондициониране на възрастни хора?

Трениране с тежести (щанги, гири, дъмбели, пудовки), ластици, свободно тегло с цел подобряване на физическата подготовка и представянето в различни видове спорт.

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Кондициониране на възрастни хора?

Post by cremcaramel »

Имам нужда от информация (като книги и статии) за кондициониране на хора над 60-65 години да речем. Ако някой знае някоя хубава книга, или друг източни, моля да сподели :)
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Павел Добрев има опит и книги за трениране на възрастни със щанги.
Иначе, общите принципи важещи при декондиционирани хора важат и при възрастните.

Железните момчета на Павел Добрев [документален филм]
http://vbox7.com/play:737705ed
Last edited by Милко Георгиев on Sun May 04, 2014 20:14, edited 1 time in total.

Кондиционен треньор
Jaho
Асистент
Асистент

Post by Jaho »

Да, както Милко каза - Павел Добрев е разработил цяла система.

Основната идея в книгата е да се напредва много по-бавно и умерено, отколкото с по-млади хора. Резултатите обаче след 2-3 години плавно и постепенно, но постоянно увеличаване на натоварването са завидни резултати при хора 45-80 год... Доста високи тежести на упр. като клек и тяга, свалени излишни мазнини, подобрено здраве (изследвания) и пр.
Noodle
Професор
Професор

Post by Noodle »

Ето две книги, които намирам:
http://bgbook.dir.bg/antbook_old.php?ID=5628
http://bgbook.dir.bg/antbook_old.php?ID=4744
незнам дали става въпрос за някоя от тях, не съм ги чел.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

stareca uan wrote:Книгата се казва '' Сила здраве дълголетие'' и е много добра ...аз лично съм я взимал от библиотеката ...Поздрави :D
Да, точно така. Една жълта, доколкото си спомням.
Аз я имам някъде и съм я преглеждал преди, но не помня някакви разкрития да е имало. Става за статистика и за мотивация, че такива неща са възможни и документирани.

Кондиционен треньор
OldGreg
Студент
Студент

Post by OldGreg »

Много ме кефят дядките как си вдигат по 150+ на тяга :D
Има обаче много какво да се желае от техниката им, особено на обръщането и изхвърлянето - просто ужас. Особено на 27 минута, където онзи пичага спира 110 кила с китките си... Лега също го правеха по доста рискован за раменете начин. Идеята е яка, но не трябвали техниката да е на първо място, особено когато на тяхната възраст травми по ставите много трудно биха се оправили?
I do 5x5 with my 1RM.
Любо
Доцент
Доцент

Post by Любо »

Постиженията на тези хора са впечатляващи. Според мен е нормално при любителите техниката на олимпийските движения (които са супер сложни според мен) да е най-лоша. За мен тягата на тези мъже е респектираща.
Post Reply