Стречингът: заблуди и злоупотреби

Упражнения със собствено тегло, аеробни занимания, стречинг

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Милко Георгиев
Академик
Академик

Стречингът: заблуди и злоупотреби

Post by Милко Георгиев »

За последен път свалях шпагатите преди 9-10 години.
За последен път тренирах със стречинг преди 7-8 години. Същото важи и за Таекуон-до.
Последните 2 години тренирам с тежести (щанги, дъмбели), малко повторения, малко серии.
От знанията, които придобих последните 3 години знам, че стречингът, такъв какъвто се познава и прилага масово, е нискоефективен и вреден. Става дума най-вече за статичният стречинг, които използват 99% от занимаващите се с бойни изкуства, та дори и трениращите фитнес. От същия стречинг имам 2 контузии - разкъсване на подбедрен мускул и контузия на коляното - които получих като напреднал таекуондист. Втората оправих с щанги преди 2 години!
По принцип в средите на бойните изкуства, щангите се смятат за антипод на гъвкавостта и бързината.

Тази вечер, ей така за проба, без стандартен стречинг, за първи път от 10 години правех удари на височина около 220 см! Без отскок!
А на земя не мога и да мечтая за шпагат. /Аз и не мечтая!/
Как е възможно това?
Без стречинг през последните 8 години!
С щанги през последните 3 години!

В момента мога да дам следното обяснение:
- с щангите овладях силата си; мога напълно съзнателно да движа крайниците си в над 70% от обхвата им
- TAE POWER системата, която създадох ми помогна (и то с много малко практикуване) да овладея движенията на краката си над пояса.

Питам:
Защо е нужно всяка тренировка по бойно икуство да започва със статичен стречинг?
Заще е нужно да има болка (така съветват някои "майстори"), травми?
Отговарям:
НЕ Е НУЖНО! Има по-мощен и по-лесен начин!

Също така, самоцелния стречинг, който не е съпътстван от овладяване на моторни умения е опасен. По този начин се отнема естествената защита на крайниците от заемане на непривични/опасни положения.

Невероятно е какво объркване цари в масовия спорт :shock:
Ще помагаме с каквото можем, на когото желае! Нали Галски :twisted:

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

vili wrote:A kakvo shte kajete sa stretchinga v callaneticata: s prujenirane,leko i vnimatelno sled uprajnenieto? Az ot callanetics stanah mnogo guvkava,bez da sum gimnastichka ili neshto podobno,no moga da pravia shpagat bez problem:)
Вили, ако придобиваш гъвкавост без да придобиваш сила в разтегнато положение на мускулите - това не е добре.
След като можеш да правиш шпагат, можеш ли да вдигаш единия си крак бавно нагоре над 120 градуса спрямо тялото, докато си права? Можеш ли да висиш на ръце и да правиш полу-шпагат, вдигайки крака със сила нагоре? Можеш ли от полу-шпагат да се изправиш събирайки правите си крака, върху хлъзгав под? Ако неможеш тези неща значи нямаш достатъчно сила в разтегнато състояние на краката.

Кондиционен треньор
GEORGIO
изгонен.

да споделя ...

Post by GEORGIO »

интересно че практикуването на активен стречинг ми помогна да смъкна шпагата поне с 5 см надолу без да правя пасивно разтягане.
Галина Толкингтън (galya)
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by Галина Толкингтън (galya) »

Не съм присъствала на ОФП на карате, но предполагам как изглежда.
Ето два малки линка от pubmed.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... t=Abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... t=Abstract
http://www.drmirkin.com/fitness/8152.htm

Няма съгласие и в много високите нива, така че шансът е дори тези дни да ти пусна линкове със по-подробни аргументации пак да говорите за спорт-специфични неща и треньорката да работи с това, което дава резултати според нея.
Иначе бойните изкуства са извор на безкрайни и доживотни травми, имам няколко ранени в семейството си :) Радвам се, че имаш смела дъщеря, да е жива и здрава и да те радва.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Според опита ми и четеното на много места, нещата трябва да стоят така.

Загрявка за бойни спортове:
1. Ставни ротации.
2. Бавно изпълняване на специфичните за спорта движения.
3. Бързо, но контролируемо, и с нарастваща амлитуда изпълнение на специвичните за спорта движения. (Dynamic Stretching). Прави се до достигане на оптимален обхват на движенията, за да може да се практикува спорта.
4. Практикуване на специфичните за спорта движения.
* точки 1 и 2 може да се прескачат от напреднали, ако се счете, че е необходимо.

Загрявка за силова тренировка:
1. Ставни ротации.
2. Isometric Stretching с цел достигане на достатъчен обхват с цел правилно изпълняване на силовите движения.
3. Тренировка с тежести.
* точки 1 и 2 може да се прескачат, ако се счете, че не са необходими.

Разтяжка за бойни спортове:
1. Ставни ротации.
2. Isometric Stretching.
3. Dynamic Stretching.

Разтяжка за силово трениране:
1. Ставни ротации.
2. Isometric Stretching.

Има и други стречинг протоколи, които вършат работа, но все още не съм се занимавал достатъчно с тях, за да ги говоря.

Полезен материал е "Power High Kicks with No Warm-Up!" на Thomas (Tom) Kurz.
Last edited by Милко Георгиев on Tue Mar 22, 2011 08:03, edited 1 time in total.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Пример: Подхождаш за мъртва тяга и се оказва, че не може да слезеш достатъчно надолу с таза, кръста ти е изпъкнал. Стреч рефлекс в Biceps femoris ти пречи да застанеш правилно. Тогава отместваш стреч рефлекса със стречинг и продължаваш с тягата.
Last edited by Милко Георгиев on Tue Mar 22, 2011 08:06, edited 1 time in total.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Boby_ wrote:Милко, благодаря за изчерпателния отговор!

Всъщност от предното ми мнение може и да си останал с впечатление, че треньорката по карате на дъщеря ми не е достатъчно компетентна. Всъщност напротив - много е добра. Успява да мотивира децата, без да е груба с тях, показва качества на много добър педагог и резултатите на децата в групата и са много добри. За съжаление обаче не съм имал възможност да присъствам на самите тренировки - започват и дори завършват в работното ми време и просто няма как. Съдя за разтягането само по думите на дъщеря ми и по нещата, които ми показва тя, а именно това, че започвали тренировката с бягане, след което продължавали с ротационно загравяне на ставите и после - разтягане (едно от показаните упражнения например беше : застава се в седнало положение, краката са свити в коленете, стъпалата са допрени по цялата си дължина едно към друго, петите са прибрани колкото е възможно по-плътно до тялото и коленете се притискат максимално надолу към пода). Преди години правех това упражнение с човек, стъпил на коленете ми. Сега децата го правят само със собствената си сила. Но въпреки това ми се струва .... хм, доста грубо. Вярно е, че малките деца имат далеч по-пластични стави и сухожилия от възрастните, но върпеки това... Все още се чудя дали изобщо да се намесвам или да оставя нещата да следват естествения си ход.
Не подхождам с презумция, че треньорката на щерка ти е некомпетентна. Само излагам моята теза за стречинга и приложението му.
Описаното упражнение се казва "трон".
Аз не бих оставял естествения ход да движи дъщеря ми. Отдели време и присъствай на поне една тренировка на детето. Добии представа за извършваната работа с пряко наблюдение.
Моите треньори по Таекуон-до бяха републикански и европейски първенци. Мотивираха и обучаваха чудесно. Но това не пречеше да имат пропуски, някои от които достатъчно сериозни. Преди нямаше и много източници на информация.

Кондиционен треньор
Ст. асистент
Ст. асистент

Здравейте,
разликата е, че ligament (връзка) свързва най-общо кости, а тендон (сухожилие) свързва мускулите към ставите. Тендон е продължение на фасциите на мускулните снопове. Дано това помага малко.
Ст. асистент
Ст. асистент

Noodle wrote:Здравеите. Напоследък правя тяга доста често(през два дни) и след по-тежки тренировки на следващия ден съм доста скован, а правя и стречинг след тренировка. Но явно не много ефективно. Ще съм благодарен ако ми дадете някакви насоки.
Здравей.
Предполагам сковаността е в трапеца, задното бедро, еректорите. Може да правиш гръбна декомпресия на лост (висиш на лоста и отпускаш кръста от лумбарните прешлени надолу, като че долната част има мъртва тежест). Също може да правиш статичен стречинг на задното бедро със събрани крака или един кръстосан отпред като се навеждаш надолу от изправен стоеж и залепваш гърди към коленете. Задържай около 15-20 секунди в това положение, после натискай още и задържай още толкова. Това би трябвало да помогне. Кажи къде точно имаш проблем:)
Noodle
Професор
Професор

Post by Noodle »

Аз съм забравил най-важното да кажа :) - проблема е в еректорите. Правя статичен стречинг за задното бедро и еректорите. В последно време опитвам и нещо като изометричен за еректорите, но не винаги има кои да ми помогне. Сядам на земята и изпънати крака и се навеждам напред колкото мога. Тогава някои ме натиска още малко за 10сек., а после прилага повече сила, като аз се опитвам да се изправя, също за около 10-15сек.
Знам че статичния стречинг не е най-ефективния, обаче не съм сигурен какъв динамичен, изометричен или PNF стречинг да правя. Ако имате идеи с удоволствие ще изпробвам нещо ново.
А за гръбната декомпресия как е по-добре да вися - с краката или с главата надолу, защото имам и такава възможност в залата?
Ст. асистент
Ст. асистент

Нудъл,
виси с краката надолу:)
Това за сега е най-добрият вариант за еректорите. Статичния едва ли ще ти свърши работа. Разтягай и сгъвачите на таза (хип флексорите).
Ст. асистент
Ст. асистент

Re: как

axl wrote:Как се разтягат флексорите?
Съвсем стандартно с опъване на бедрото от свито коляно (примерно от изправен стоеж си хващаш петата с ръка зад гръб). Също може да се направи от седеж като сядаш върхи крака със сгънати колене и легнеш назад (което не е добра идя ако имаш проблеми с коленете).
clikk
Ученик
Ученик

Post by clikk »

Я, интересна тема, макар и доста стара. Разтягането ми е слабост още от дете. Под влиянието на филмите с Брус ли и Ван Дам. Тренирах активно джудо 6г. и натрупах огромна купчина контузии, които станаха и причина да се откажа. След като спрях с джудото и почнах да се лекувам от нямане какво да правя се захванах с тежести (свободни) в къщи и малко лостове. Тогава нямах идея за разлика от сега, че това ми е помогнало да заздравя и реша проблемите с травмите особено с коленете (имам х9 инжекции на коляно).
Разбрах какъв е проблема с разтягнето и контузиите, след като на дърти години почнах да се занимавам активно с кикбокс (5-6 седмично)
Погрешна загрявка и разстягане в джудото и в голяма част от залите по бойни изкуства в които съм влизал. Всички правят тежка загрявка и статично тежко разтягне, което е вредно и грешно, ма тва е въпрос на знаещ и мислещ тренъорски екип. Тук правим загрявка, изометрия, която е по-скоро динамична и лек динамичен стречинг. Истинското разтягане започва последите 10 минути на тренировката и отново е динамично. Не бях правил шпагат повече от 10г. заради късан многократно грацилис мисля, че се казваше. На 6м. след като почнах с кикбокса се осмелих да пробвам и направих женски шпагат без никакъв проблем!! Мъжки не съм можел никога. Сега без да си го поставям за цел и работейки само динамична изометрия и разтягане ми остават около 5см. и до левия шпагат. Без да си давам зор. Същинското разтягане след тренировката при напълно разгряли мускули и сухужилия е нещото, което трябва да се прави. Няма болка и очевидно е смислено
BiniBoeva
Асистент
Асистент

Post by BiniBoeva »

И аз тренирах таекуондо доста години и съм преживяла много болка от статично разтягане. В интерес на истината, след известни прекъсвания статичното ми разтягане падаше до някъде, но това никак не ми пречеше да ритам на високо.
Post Reply