Включвам се с няколко въпроса за дърпащите движения при домашни тренировки. Жена съм, на 30, тренирам и се храня по съветите на Милко и на всички вас от около 4 месеца (естествено резултатите са страхотни).
Проблем са ми дърпащите движения. Не мога да се набирам дори на сантиметър, у нас разполагам с дъмбели и лост за щанга и достатъчно тежести, но разбира се няма как да заместя скрипеца и СРР. Съответно доста четох по форума и блога и имам някои питания към по-опитните:
1. В друга тема pa4o беше дал гребането с щанга като вариант за укрепване на гърба на такива като мен, дето не могат да се набират. Може ли някой да пусне едно описание на основните неща, които са важни при гребането с щанга - напр. положението на лактите горе, къде да се стремя да допра щангата и т.н. Има клипове и описания в нета, но аз вече свикнах да се доверявам предимно на форума на Спайдър. Също не знам дали да не редувам гребането с щанга с гребане с дъмбел (едностранно).
2. Усещам работата на доста слабите мускули на гърба ми при ФКТ. Знам, че е по-скоро усукващо движение, но до каква степен има елемент на дърпане? Нужно ли е да правя други дърпащи в дните, в които правя ФКТ? Може ли да го изпълнявам с акцент върху дърпането, т.е. съзнателно да натоварвам "дърпащата" ръка и съответната част от гърба?
3. Мога ли да заместя скрипеца с пружини, преметнати примерно през лост, закрепен на вратата?
Освен тези, всякакви други идеи ще ми бъдат полезни