Форум SPIDER SPORT

Ако този форум, Милко Георгиев, SPIDER SPORT
са Ви дали полза, то може да направите дарение

Суровите Яйца не са ли опасни?

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    homeФорум SPIDER SPORT -> Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ)
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
elmagico
Ученик
Ученик


Юзър от: 12 Яну 2015
Мнения: 1

МнениеПуснато на: Пон Яну 12, 2015 11:19    Заглавие: Суровите Яйца не са ли опасни? Отговорете с цитат

Здравейте,
Възпросът ми е за суровите Яйца,не е ли опасно да се ядът сурови,чувал съм че може да се хване салмонела или други бактериални натравяния.

Малко съм скептичен към ядене на неща в суровият им вид,бях гледал някои много неприятни зарази от ядене на суши по Discovery Channel.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
andreydimitrov
Ученик
Ученик


Юзър от: 08 Ное 2014
Мнения: 7

МнениеПуснато на: Пон Яну 12, 2015 12:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей,

малката ми е на годинка и половина и си докара салмунела от твърдо сварени яйца, което би трябвало да значи, че това не е гаранция, че салмунелата изчезва при варенето.

За суровите нищо не мога да ти кажа, аз също нямам смелост да ги ям сурови. Точно заради салмунелата. Иначе варени ям по много всеки ден и нямам никакви проблеми. Но пък се твърди, че в суровите яйца се съдържа 100% от хранителната си стойност, а при варене или пържене - хранителната им стойност намалява.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Trip
Студент
Студент


Юзър от: 11 Ное 2012
Мнения: 49

МнениеПуснато на: Пон Яну 12, 2015 15:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Шансът е едно на много десетки хиляди. Мий черупките за всеки случай.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rubus_idaeus
Доцент
Доцент


Юзър от: 11 Май 2013
Мнения: 439

МнениеПуснато на: Пон Яну 12, 2015 16:49    Заглавие: Отговорете с цитат

темата е обсъждана ето тук:

http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=484&sid=bc9f3e599085eb4c1ff66dd9d1d15e34

за мен ключовата информация в нея беше:

Милко Георгиев написа:

Учените още спорят между тези два варианта:
- рохки с побелял белтък
- сурови

Казусът е, че термичната обработка убива поне ензимите, а в същото време има няколко изследвания твърдящи, че част от суровия белтък не се усвоява.


така че ги ям течно-рохки. Впрочем преди да прочета това миналата година ядях доста сурови яйца, доста дълго време - нищо ми няма.
_________________
My body is a machine. I fuel it as needed.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bogo69
Ст. асистент
Ст. асистент


Юзър от: 11 Май 2006
Мнения: 171
Живее в: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Яну 13, 2015 08:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз поне от 3 месеца на обяд пия по около 8 яйца всеки ден и за сега съм ОК. Smile
Важното е (до колкото знам) яйцата да са пресни - до 1 седмица.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
beavis
Ученик
Ученик


Юзър от: 29 Окт 2013
Мнения: 14

МнениеПуснато на: Чет Яну 22, 2015 15:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм чувал по телевизията, че бактерията Салмонела не може да проникне в яйцето през черупката. В същото време съм учил по биология, че повечето бактерии издържат до (малко) над 100 градуса и съответно варенето не го убива. Изходът е да миете яйцето преди да го варите много старателно, след което да си измиете и ръцете и така да продължите с готвенето/консумацията.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Trip
Студент
Студент


Юзър от: 11 Ное 2012
Мнения: 49

МнениеПуснато на: Пет Яну 23, 2015 10:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Trip написа:
Шансът е едно на много десетки хиляди. Мий черупките за всеки случай.


Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mnooogo
Ученик
Ученик


Юзър от: 24 Яну 2012
Мнения: 13

МнениеПуснато на: Пон Мар 09, 2015 11:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако бактериите или други гадинки можеха до преминават свободно през черупката на яйцата, досега птиците като вид отдавна да ги няма.
_________________
Вече 8 год. на ВМНВ хранене. Светът е разумна материя.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Милко Георгиев
Академик
Академик


Юзър от: 05 Сеп 2004
Мнения: 1087
Живее в: София

МнениеПуснато на: Вто Мар 10, 2015 21:44    Заглавие: Отговорете с цитат

"Салмонела" има и по месото и по други храни. Въпросът е откъде идва и как се дават условия за окрупняването й.
Яйцето може да е заразено, ако кокошката е болна. Кофти вариант, (почти) невъзможен в индустрията.
Ако кокошката е здрава, но отнякъде по черупката се полепи бактерия, то тя няма как да се окрупни при липсата на хранителна среда. Отделно имаме имунна система.
Аз пия средно по 10 сурови яйца на ден от 3 години. Това са над 10'000 яйца. Правил съм го на 3 континента. Само в бг яйцата се държат строго в хладилник Smile

Отделно:
Wikipedia написа:
Голяма част от преболедувалите кучета остават трайни салмоносители, защото невинаги организмът се освобождава изцяло от тези болестотворни микроорганизми и става източник за заразяване на други животни, хора и деца.

_________________

Кондиционен треньор
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    homeФорум SPIDER SPORT -> Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ) Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

Ако този форум, Милко Георгиев, SPIDER SPORT
са Ви дали полза, то може да направите дарение

©2003-2015 SPIDER SPORT