Тренировъчен дневник

Споделете вашите тренировки, менюта и резултати

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Noodle
Професор
Професор

Post by Noodle »

Възпалил ми се е нерв и/или съм го прещипал някак и от последната записана тренировка съм почивка. Минах през Мишо Ненов, благодарение на когото положението става все по-добре и надявам се скоро ще се възстановя напълно.
klos_man1
Ученик
Ученик

Post by klos_man1 »

Привет, Сашо! Къде си прищипал нерв? Аз доста време имах грижи с нещо подобно на задното бедро - не ми позволяваше да правя тяга, гребане, та дори и интервалите спринт бяха доста болезнени.
Noodle
Професор
Професор

Post by Noodle »

Брахиален плексус ще е май. Къде точно не съм съвсем сигурен. Като цяло положението се подобрява, но още боли от ляво около плешката, гърдата, два пръса на ръката са постоянно леко изтръпнали, а като легна да спя и лакътя. По разни книги дават, че наличие на болка на всички тези точки най-вероятно се дължи на дразнене на брахиалния плексус при/от скалените, когато излиза от прешлените на врата и минава между тях.
Обаче реално може и да е и някъде другаде проблема.

Допускам че последния път когато съм прави злото колело съм се стегнал прекалено и от там е тръгнало всичко. Но не съм сигурен, не съм усетил рязка болка, просто постепенно се натрупа докато стана направо нетърпимо.Та за спорт не мога да си помисля в момента, като цяло едвам спя понякога.
klos_man1
Ученик
Ученик

Post by klos_man1 »

Винаги ми се е искало да правя "билдърските тренировки", основно срещани по залите, ама навреме се осъзнавам и решавам, че не мога да си го причиня. Сашо с малко рихаб и ще си като нов за поредната стамина :)
malina
Доцент
Доцент

Post by malina »

бързо възстановяване, Саше!
INFERNIA
Професор
Професор

Post by INFERNIA »

Бързо и безпроблемно възстановяване!
Bogo69
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by Bogo69 »

От 8 юли вече цял месец. Явно си е сериозна травма.
Най-кофтито според мен е , че човек не знае към кой да се обърне, така че да му се решат проблемите. Поне ту при нас в Пловдив е така.
Успех при възстановяването и да кажеш после кой и какво ти е помогнало за излекуването. Ще бъде от полза на много хора!
Късмет!
Noodle
Професор
Професор

Post by Noodle »

За много години! Сега виждам, че не съм отбелязал какво ми е положението.

Към средата на Август направих MRI и там се видя дискова херния на С6-С7, която явно притиска съответния нерв. Положението ми се подобряваше и невро хирурга, който поиска изследването каза, че решението е или операция или да чакам да ми мине(ако ми мине). Потърсих второ мнение - там решението беше само операция. Операция обаче не съм правил.

Като разрових литературата и се оказа, че още от 80те години има проведени достатъчно изследвания по въпроса(и продължават да се провеждат такива) и операция се прави в първите 6 месеца след травмата(или по-скоро) ако се изгуби усещане или моторна функция - това значи, че нерва е сериозно засегнат и ако не се оперира в рамките на 2-3 дни нерва може и да не се възстанови. Другия случай беше при нетърпима болка. За всички останали случаи препоръчват да се изчака минимум 6 месеца (дори година) от травмата и да се види какво е положението тогава. Препоръчва се рехабилитация (макар че из клиничните проучвания по въпроса не дават конкретни насоки - специфично е за всеки пациент според съответни характеристики), която в повечето случай води до изчезване на симптоматиката или поне значително намаляване на болката. Интересно е, че има доста описани случаи на проведени операции на премахване на диск/херния на шийни прешлени или кръстни прешлени, където пациента изпитва сериозна болка, но след операцията болката си остава без промяна. В тези случаи явно не дисковата херния е била проблема. Така че се оказва, че операцията наистина не винаги е решение.
Освен това има и теория, че в много голям процент от случаите болката която уж е причинена от дискови хернии не се дължи на дисковите хернии, ами на психо-соматична реакция в следствие на стрес/психическо натоварване/кофти емоции/както-искате-го-наречете. Има резон и в нея.

Какво правя в момента:
1) Първоначално забелязах, че затоплянето ми влияе добре - нагряване с електрическа възглавница води до отпускане на мускулите около плешката и врата и се чувствам по-добре. В момента само с шалче навън :)
2) Докато ходех при Мишо Невнов забелязах, че една от процедурите, която помага най-много (освен може би мануална терапия, която сам не мога да приложа) е подаването на електрически импулси към мускулите - Transcutaneous electrical nerve stimulation. Купих си от Амазон едно апаратче за 10-15 лири, вече месец-два го ползвам върши чудесна работа.
3) Четох логични твърдения, че противно на горното ми наблюдение студени компреси/студ имат положителни ефекти и в момента експериментирам и с това.
4) Може би най-важно - експериментирам с всевъзможни упражнения, доста леки и почти нищо общо с това, което съм правил преди. ОПъвам ластици, тествам разни изометрии и тн. Освен това стойката е много важна. Както работя на компютър по цял ден ако се изпусна и изкривя, към края на деня положението не е приятно - има лека болка и напрежение във врата.

Към момента по-сериозен останал дискомфорт наблюдавам когато се затичам или съм в кола и мина през дупка - кратко рязко срязване от пекторалния нерв. Но мисля, че сега по празниците успях да хвана защо се случва това. Ще видим :)

Като цяло се оправям, но отнема повече време отколкото ми се иска. В момента така ми се карат ски, та две не виждам :lol: Въобще както съм свикнал да съм активен цялата тази принудителната почивка никак не ми се нрави.
Bogo69
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by Bogo69 »

Факта, че толкова сериозна травма може да се получи и при опитен и физически културен човек като теб и то при физически упражнения е плашещ!!!
Post Reply