Просто едни записки
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
- cremcaramel
- Ст. асистент

Аз също не избягвам солта, дори напротив. Но като бях бременна натрият ми беше все около или под долната граница. А през цялото време пиех водата със соле (наситен разтвор на хималайска сол - слагах си по една лъжичка минимум почти всеки път, като пиех вода; бях забравила вкуса на водата, така да се каже). Искам да кажа, че понякога нещата които се случват в тялото не са, как да кажа, право пропорционални.
Не ми се вярва да имаш инсулинова резистентност, не се шашкай. Какво е между другото изследването за инсулинова резистентност?
Не ми се вярва да имаш инсулинова резистентност, не се шашкай. Какво е между другото изследването за инсулинова резистентност?
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
Low fat - low food
Благодаря ти, cremcaramel, наистина
Ще се опитам да не се шашкам, макар не само глюкозата и крампите да ме насочват в кофти посоката.. Междувременно ще почна по-редовно да си зобам вит. Д (по 2-3 капки Вигантол, или грубо 1400-2000 IU дневно, според опаковката), защото: http://www.hindawi.com/journals/bmri/2012/634195/
Не че не го знаех, ама не подозирах. Преди да олекна с 6 кг (note: олекнах ненадейно, след като от февруари-март някъде почнах чат-пат да си пия вигантола. Преди това с години се чудех защо не свалям... Това само в сферата на размислите по темата
). Ще видиим.
А самото изследване нямам идея какво представлява. Но пък смятам да разбера. Толко засега. Мразя да ходя по доктори, както мразя и да хвърлям пари. Ще видим де ще му излезе края.
Не че не го знаех, ама не подозирах. Преди да олекна с 6 кг (note: олекнах ненадейно, след като от февруари-март някъде почнах чат-пат да си пия вигантола. Преди това с години се чудех защо не свалям... Това само в сферата на размислите по темата
А самото изследване нямам идея какво представлява. Но пък смятам да разбера. Толко засега. Мразя да ходя по доктори, както мразя и да хвърлям пари. Ще видим де ще му излезе края.
"Животът скрит е в дребните неща.
В жест най-обикновен, ала човешки..."
Д. Дамянов
iHerb - SQH573
Д. Дамянов
iHerb - SQH573
...Няколко седмици по-късно
Оказа се, че изследването за ИР е точно това, което бях решила, че НЯМА да направя - глюкозно обременяване (75гр глюкоза сутрин на гладно с мерене на кръвната захар (и инсулиновите нива при мен) в часовете след това). Освен това ми споменаха и някаква сума за това изследване. Отсвирих ги. Досега тая политика спрямо докторите само ми е помагала; ако вие, съфорумци, сте на друго мнение - казвайте да видим!
Крампите не са се обаждали, как и защо - не съм убедена. От друга страна всичко това ме провокира да се (по)стегна в режима, да се замислям повече какво ям (сега великата битка е с млечните...много ги обичам, но явно са (сериозен) проблем - калорични, увличащи и..силно инсулиногенни най-вече
) и кога го ям (за пореден път - НАЙ-късно до 8 вечерта, лично за мен това е най-доброто решение.)
P.S Прекъсна ми вдъхновението, ще дописвам коментарите друг път. Нека сега задам главния въпрос - искам да подсигуря родителите си с поне най-необходимите добавки в периода до Коледа, да речем. Ще взема вит. А и Д, рибено масло...съмнявам се да пият, капсулите на моето са доста големи.. Като цяло искам да подбера най-важните неща, защото ако им добавя по още една шепа хапчета "защото е полезно за вас", те просто няма да ги пият. И двамата са на 60+ години със съответните заболявания, баща ми е и активен колоездач. Някакви минерали за него да ми препоръчате? Или да настоявам на рибеното? Поръчката все още могат да ми я донесат от Щатите, ако се организирам по-скоростно, та...слушам ви
P.S 2 И междувременно да ви питам - защо, според вас, тези мултивитамини "имат ефект"? Т.е аз смятам, че концентрациите са прекалено ниски (освен че са неадекватно дадени в мг и мкг, а не в IU), но потърпевшите казват, че се чувстват по-добре и по-енергични откак ги пият? Необяснимо... Съдържанието е за капсула, пият се по 3 на ден.
Витамини- Бета Каротен 670mcg;
Витамин А 150mcg;
Витамин Е 6.6 mg;
Витамин С 66.67 mg;
Витамин D 1.083 mcg;
Тиамин 1.333 mg;
Витамин B2 1.67 mg;
Ниацинамид 50 mg;
Пантотенова киселина 6.67 mg;
Витамин B6 1 mg;
Витамин B12 1.333 mcg
Фолиева киселина 33 mcg
Минерали- Калций 83.3 mg;
Калий 16.67 mg;
Йод 16.7 mcg;
Магнезий 26.67 ;
Хром 3.333 mcg;
Селен 3.333 mcg;
Цинк 1.67 mg
Съдържа още:
Инозитол; dl-метионин; коензим Q10; екстракти от: Сибирски женшен, корен от Астрагалус, корен от Кодонопсис, листа от Дамяна, корен от Фо-Ти, семки от грозде Сереноа репенс, чесън, пшеница, Гинко билоба, мента; цитрусови биофлавоноиди; хранителни ензими; ликопен и таурин. *HVP (Hydrolyzed Vegetable Protein). Целулоза, Кроскармелоза натрий, растителна стеаринова киселина, силиконов диоксид, растителен магнезиев,стеарат, хипромелоза, титаниев диоксид, полиетилен гликол, естествен аромат на мента, полисорбат 80, карнуба восък, слънчогледово олио. Не съдържа изкуствени оцветители, аромати и консерванти.
P.S Прекъсна ми вдъхновението, ще дописвам коментарите друг път. Нека сега задам главния въпрос - искам да подсигуря родителите си с поне най-необходимите добавки в периода до Коледа, да речем. Ще взема вит. А и Д, рибено масло...съмнявам се да пият, капсулите на моето са доста големи.. Като цяло искам да подбера най-важните неща, защото ако им добавя по още една шепа хапчета "защото е полезно за вас", те просто няма да ги пият. И двамата са на 60+ години със съответните заболявания, баща ми е и активен колоездач. Някакви минерали за него да ми препоръчате? Или да настоявам на рибеното? Поръчката все още могат да ми я донесат от Щатите, ако се организирам по-скоростно, та...слушам ви
P.S 2 И междувременно да ви питам - защо, според вас, тези мултивитамини "имат ефект"? Т.е аз смятам, че концентрациите са прекалено ниски (освен че са неадекватно дадени в мг и мкг, а не в IU), но потърпевшите казват, че се чувстват по-добре и по-енергични откак ги пият? Необяснимо... Съдържанието е за капсула, пият се по 3 на ден.
Витамини- Бета Каротен 670mcg;
Витамин А 150mcg;
Витамин Е 6.6 mg;
Витамин С 66.67 mg;
Витамин D 1.083 mcg;
Тиамин 1.333 mg;
Витамин B2 1.67 mg;
Ниацинамид 50 mg;
Пантотенова киселина 6.67 mg;
Витамин B6 1 mg;
Витамин B12 1.333 mcg
Фолиева киселина 33 mcg
Минерали- Калций 83.3 mg;
Калий 16.67 mg;
Йод 16.7 mcg;
Магнезий 26.67 ;
Хром 3.333 mcg;
Селен 3.333 mcg;
Цинк 1.67 mg
Съдържа още:
Инозитол; dl-метионин; коензим Q10; екстракти от: Сибирски женшен, корен от Астрагалус, корен от Кодонопсис, листа от Дамяна, корен от Фо-Ти, семки от грозде Сереноа репенс, чесън, пшеница, Гинко билоба, мента; цитрусови биофлавоноиди; хранителни ензими; ликопен и таурин. *HVP (Hydrolyzed Vegetable Protein). Целулоза, Кроскармелоза натрий, растителна стеаринова киселина, силиконов диоксид, растителен магнезиев,стеарат, хипромелоза, титаниев диоксид, полиетилен гликол, естествен аромат на мента, полисорбат 80, карнуба восък, слънчогледово олио. Не съдържа изкуствени оцветители, аромати и консерванти.
Д. Дамянов
iHerb - SQH573
Д. Дамянов
iHerb - SQH573
Ей ме back! Жива, след една ...неописуема, в смисъл на стресова, гадна, натоварваща...порастваща...година. Която още не е и завършила, та няма да се впускам в подробности. Чудесните ми постижения във физически смисъл отидоха в историята и това, признавам, МНОГО ме депресира. Остава ми малко повече от месец до края и след това ще се издърпвам от блатото... Това, което поне ми остана, е знанието, че мога да се върна във форма и
страхотното желание да го направя! И този път мисля да опитам нещо ново... Което ме навежда на главния въпрос - планира ли се фитнес-ваканция през септември и какви са подробностите около нея?
Д. Дамянов
iHerb - SQH573
Д. Дамянов
iHerb - SQH573
Здрасти, банда
Не съм писала от хилядолетия, но и да искам, не бих могла да ви забравя
Надявам се все още да сте тук 
Накратко, пиша с въпрос. Не намерих темата за инсулиновата резистентност, затова си го слагам тук, дано ме видите. The long story short - явно напоследък съм се отпуснала повече от редното в храненето. Преди два дни сутринта, на гладно (без вода, кафе) и веднага след ставане, кръвната ми захар беше 6.1 (капилярна, измерена с глюкомер). Тук отбелязвам, че се стремя да поддържам (явно не особено добре) НВ-ВМХ, т.е не ям хляб, зърнени и ВВ храни, преобладават месо, масло, яйца (3 на ден), зелени зеленчуци и ядки. Алкохолът е сайдер или вино 2-3 пъти седмично, и то напоследък; принципно и толкова не пия.
Както и да е. Гинеколожката ми препоръча (не без основание) изследване на имунореактивен инсулин + ОГТ. Търси се евентуална, а защо не и вероятна, инсулинова резистентност. Само че на мен мисълта за такова количество глюкоза ми е дълбоко противна
. Та исках да ви питам за повече знание и съвет по темата - това ли е Изследването, което да направя в случая, има ли алтернатива, може би нещо по-информативно/точно, или някакъв вариант да избегна 75гр глюкоза наведнъж? Ще съм искрено благодарна на отзовалите се!
По-здрави! Липсвахте ми
Накратко, пиша с въпрос. Не намерих темата за инсулиновата резистентност, затова си го слагам тук, дано ме видите. The long story short - явно напоследък съм се отпуснала повече от редното в храненето. Преди два дни сутринта, на гладно (без вода, кафе) и веднага след ставане, кръвната ми захар беше 6.1 (капилярна, измерена с глюкомер). Тук отбелязвам, че се стремя да поддържам (явно не особено добре) НВ-ВМХ, т.е не ям хляб, зърнени и ВВ храни, преобладават месо, масло, яйца (3 на ден), зелени зеленчуци и ядки. Алкохолът е сайдер или вино 2-3 пъти седмично, и то напоследък; принципно и толкова не пия.
Както и да е. Гинеколожката ми препоръча (не без основание) изследване на имунореактивен инсулин + ОГТ. Търси се евентуална, а защо не и вероятна, инсулинова резистентност. Само че на мен мисълта за такова количество глюкоза ми е дълбоко противна
По-здрави! Липсвахте ми
Д. Дамянов
iHerb - SQH573
Д. Дамянов
iHerb - SQH573
Малко късно, ама все пак...
Всичкото това притеснение от едно мерене?? Мери редовно, примерно в рамките на една седмица, може тази стойност да е по стечение на редица обстоятелства. Тествай също няколко пъти, но 2-3-4 часа след ядене какво ще е положението. За толкова време би трябвало стойностите да се нормализират.
За изследване и алтернативи не мога да кажа в момента, но от 75г глюкоза нищо няма да ти стане
Всичкото това притеснение от едно мерене?? Мери редовно, примерно в рамките на една седмица, може тази стойност да е по стечение на редица обстоятелства. Тествай също няколко пъти, но 2-3-4 часа след ядене какво ще е положението. За толкова време би трябвало стойностите да се нормализират.
За изследване и алтернативи не мога да кажа в момента, но от 75г глюкоза нищо няма да ти стане
Иначе не случайно споменах "не без основание". Вярно, едно измерване, ама при мен е малко последния пирон в ковчега - като си знам семейната история, пък и моята собствена
Колкото до "по-информативния вариант", който реших да споделя тук, ако някой друг някога се сблъска със същите въпроси. Вариантите са гликиран хемоглобин (показва средна стойност на кръвната захар за последните 3 месеца) и HOMA-индекс (еднократно измерване на инсулин и кръвна захар едновременно, на гладно, като според съотношението се съди за чувствителността на организма към инсулин). Та.. хайде, да не се налага, ама поне варианти има
Аа, и вит. Д подобрява (значително!) инсулиновата чувствителност (NCBI-търсачката знае
По-здрави, банда
Д. Дамянов
iHerb - SQH573
Д. Дамянов
iHerb - SQH573