|
Ако този форум, Милко Георгиев, SPIDER SPORT
са Ви дали полза, то може да направите дарение
|
|
|
Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Noodle Професор

Юзър от: 27 Ное 2004 Мнения: 1401 Живее в: София
|
Пуснато на: Нед Юни 05, 2011 13:49 Заглавие: Минимално количество въглехидрати, необходими на тялото |
|
|
От един пост в дневника на Милко ми стана любопитно и днес се порових малко по-сериозно из дебрите на научната литература
Интересно, както и предполагах няма особено много информация за това колко енергия е нужна на мозъка(приемаме че това е органа в човешкото тяло, който се храни само на глюкоза и е основен неин консуматор).
Първата статия, на която се основава твърдението, че човешкото тяло има нужда от около 200г глюкоза и от тях 130г отиват за мозъка е от 1965г и я няма в електронен вариант в PubMed. За какво задължително отиват другите 70г или 30% никъде не става ясно??? Доколкото разбрах от други статии до този извод е достигнато като е измервано парциално налягане на О2 в церебрална течност и лактат и посредством корелации, въз основа на известните химични реакции, е изчислено какво количество глюкоза е нужно на мозъка.
Това е прието за даденост и по-съвременни изследвания се занимават предимно с изследване на промяната на активността на мозъка и нуждите от енергия свързани с това. Например по време на сън енергията необходима на мозъка е с 40% по-малко, а при стрес нуждите се повишават с 12%. До колко обаче използваните методи са коректни за мен е съмнително, но нека приемем че поради липса на други поне носят някаква информация.
Освен всичко мозъка е „шеф” на тялото – изследвания при сериозно гладуващи, дори на умрели от глад хора показват, че вътрешни органи като черен дроб, бъбреци, сърце, далак са загубили до 40% от масата си, докато масата на мозъка се променя с 1% или по-малко.
В едно тазгодишно изследване проучват зависимостта на големината на мозъка, размера на тялото и продължителността на живот (не че стигат до извод :lol ). С магнитен резонанс определят големината на мозъка, а с индиректна калориметрия са определили енергоразхода на 208 доброволци. Установяват че баланса body/brain energy consumption корелира с BMI(Body Mass Index) установен от Quetelet по формулата Body/brain energy balance(X/Y): X/Y=0,085 x BMI + 2.961 За индивид спадащ към група Normal според BMI коефициента е 5, демек мозъка консумира 20% от енергията нужна на тялото. При кльощави хора процента е 17, а при дебели – 22%.
Тук според мен обаче се допуска най-голямата грешка. БМИ не отчита процента телесни мазнини. Индиректната калориметрия се основава на измерване на отделяното количество топлина от организма или консумацията на кислород и посредством редица изчисления се определя енергоразхода. Не става ясно обаче какъв е този енергоразход - за покой или не???
Определянето на БМИ става по следния начин: BMI=кг/ръст(м)^2
Нека обаче оставим термодинамиката настрана, и направим 2 промени – 1) нека изчислим БМИ като използваме активното тегло, а не тоталното, тъй като за неговото поддържане е необходим прием на енергия и 2) нека приложим получения коефициент от формулата X/Y=… към калориите необходими за поддържане на активното телесно тегло в покой. В покой, защото приемаме, че сме на НВД и допълнителните калории от умножаването със съответния коефициент ще са от мазнини и белтъци.
При мен се получава, че 20те процента за мозъка са около 360 калории, което са 90 г. въглехидрати/ден.
Ако отнеса тези 360ккал към дневния ми прием, след умножаването по коефициента за активност(1,375) то се получава, че са ми необходими 14% въглехидрати на ден, което се вписва чудно в принципите на НВД
Тъй като първото допускане, че мозъка се храни само от глюкоза е грешно и както и Милко каза, хората на НВД са кетонно адаптирани аз бих предположил, че за мен необходимото количество въглехидрат е по-малко или до 90г/ден.
Ако някой друг има желание нека сметне какви са стойностите при него. Предполагам че резултата ще е +/- 10г/ден.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Noodle Професор

Юзър от: 27 Ное 2004 Мнения: 1401 Живее в: София
|
Пуснато на: Пон Юни 06, 2011 20:04 Заглавие: |
|
|
От всичко прочетено и аз стигам до този диапазон
Милко Георгиев написа: | Евала Сашо!
Аз по четено, опит и усет съм стигнал до извод 75-100 гр на ден,
което е в унисон и с това, както ти казваш  |
Единственото нещо, което ми се струва нелогично в цялата методика е изчисляването на енергоразхода за мозъка като съотношение с теглото, защото така излиза, че леки/малки/клющави хора може да харчат наполовина по-малко енергия за мозък от тежки/едри/дебели хора. Според едното изследване това би значело, че вторите имат по-големи мозъци, което като допускане само по себе си според мен е смешно.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Joss Stone Асистент

Юзър от: 24 Авг 2005 Мнения: 64
|
Пуснато на: Вто Юни 07, 2011 21:09 Заглавие: |
|
|
Милко Георгиев написа: | OldGreg написа: | Струва ми се, че да слизаш под 10-15% въглехидрати от общите калории е безсмислено и противопоказно за средностатистическия трениращ човечец. |
Така е. Затова винаги съм знаел, че съм различен от "средностатистическия човечец"
Със седмици съм бил на 4-6% въглехидрати и съм тренирал ЗВЕРСКИ! |
Аз тренирам най-добре, когато се храня чисто. Да не говорим, че се чувствам отлично при въгл под 6-8%. Тук не включвам тези от яйцата и сиренето, говоря за извънредни. Сегашните ми тренировки са най-добрите ми постижения до момента, а не съм се хранила по-чисто от години.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Tsefey Студент

Юзър от: 08 Май 2006 Мнения: 31 Живее в: Варна/София
|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2011 08:53 Заглавие: |
|
|
alexstoilov написа: | А въглехидратите от зелнчуци,като лук,зеле,карфиол,броколи и т.н., броите ли ги? |
аз броя всичко, когато броя
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Милко Георгиев Академик

Юзър от: 05 Сеп 2004 Мнения: 1087 Живее в: София
|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 19:40 Заглавие: |
|
|
Вальо написа: | А останалите 90% в какво отношение ги делим между мазнини и белтъчини? |
60-65% М
25-35% П
00-15% В _________________
Кондиционен треньор
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
linkmystica Доцент

Юзър от: 26 Юни 2020 Мнения: 370
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
Ако този форум, Милко Георгиев, SPIDER SPORT
са Ви дали полза, то може да направите дарение
|