Вероятно тук е добър момент да споделя личния си опит с въглехидратните зареждания веднага след тренировка. С тях ми падна силата и особено издръжливостта. Това се дължеше на болки в мускулите, вдървяване, треперене. Такъв ужас не помня да е изпитвало тялото ми от физическо натоварване, особено последните 3 години. След тренировка неможех спокойно да се протегна да си взема чашата. Колкото по-малки бяха мускулите - толкова по-сериозен бе проблема.
В началото си мислех, че съм претренирал, но към края на първия месец следите посочиха доста отчетливо причината.
Науката още спори по въпроса
4-5 дни след последното зареждане всичко се възстанови.
Last edited by Милко Георгиев on Wed Jun 25, 2014 22:45, edited 2 times in total.
nohaber wrote:Зареждане с въгл. и диети ала Берарди работят само при въгл. адаптирани хора. При оптимално мазнинно адаптирани хора, зарежданията пречат. За да се адаптира оптимално организма към НВД трябва да мине горе долу половин година. Тия адаптации от 1-2 седмици ала Pasquale и McDonald са недостатъчни.
Защо тогава НВД адаптирани хора като мен нямат проблеми с въглехидратите пост тренировъчно?
Малко данни от моя опит:
От 3.5 години съм с под 10% въглехидратни калории. Вероятно съм малко по-адаптиран, каквото и да значи това за науката
Например от тогава не ме е болял черния дроб при продължително аеробно натоварване. Още преди две години, когато си изкълчих ръката на онзи смахнат футболен мач, търчах като луд(!) над един час в жегата и единствено лигавицата на гърлото ми беше станала на гьон. Никакви други проблеми. Преди години съм тичал много, волейбол, футбол, колело, таекуон-до, но такава безпроблемна издръжливост не съм имал никога, а сега (и последните 7-8 години) съм декондиционирам спрямо едно време.
Last edited by Милко Георгиев on Wed Nov 23, 2005 11:39, edited 1 time in total.
Да го кажа по друг начин. Увеличаването на общото количество въгл. в диетата при мазнинно адаптиран човек пречи. Иначе запазването на количеството въгл. и приемането му през определени части на деня (сутрин и около тренировка) е безмислено при мазнинно адаптиран човек. Има и голяма разлика колко %въгл се ядат. При много ниски въгл.(под 10%) адаптацията към мазнини е по-добра отколкото при по високи (15%-25%). И тъй като повечето хора смятат в грамове, жените хапват по-голям % въгл от общата храна (средно жена яде 2000-2200 калории, а мъж 2800-3200 на ден). 70 гр. въгл. от 2000 калории е по-голям % отколкото от 3000 калории.
Горивните адаптации дават отражение при обемна работа. При малък обем диетата няма значение и адаптациите са бързи. Един максимален силов опит да кажем гори 10кал при елитни тежки щангисти. При хора като нас един макс. силов опит да гори не повече от 3-4 кал. При такъв мизерен енергоразход, диетата няма никакво значение (от гледна точка на гориво/ензими/адаптация). При положение, че пълното изгаряне на гликогена в мускулите иска 90 мин. натоварване => че той не е лимитиращ фактор за ББ/Фитне тренировки и зареждането при НВД е безмислено.
И накрая, още храна за размисъл. Повечето циклични диети не се различават съществено по общото количество въгл. от НВД, която правим ние. При цикличните диети се яде супер малко въгл. за няколко дена, и след това се приемат наведнъж много. При нецикличната НВД се ядат горе долу същите количества въгл. за цялата седмица, но се ядат равномерно/умерено всеки ден.
Главният фактор е общото количество въгл. Глицемичният индекс и времевите оптимизации нямат значение и са безмислени.
GEORGIO wrote:милко: замайване по време на тренировката. ами ако правиш тяга с 50кг едва ли ще стане. с килограми над 150 не виждам кой може нормално да понесе голям обем особено. на мен понякога ми идва да повръщам от напъване ако си гледал филма на рони колман когато прави тяга с 300 и косур, та същия си друса после главата за да релаксира от напрежението. ей тва над 150 кг не са нормални тежсти в живота. за мен не е чудно това което казваш и не виждам връзка с хранене и подобни. по скоро е въпрос на натоварване.
По време на тренировка нямам замайване, не си ме разбрал.
Замайване от въглехидрати имам, ако на гладно хапна доволно количество - със или без тренировка.
Още веднъж казвам, че докато правех зареждания с въгл. след тренировка, на следващата се чувствах супер нетипично за мен, болки от умора в мускулите, толкова силни, че ми е нужна воля, зад да довършвам. Съответно и сериите ми падаха, например от 10 на 6-7.
Jaho wrote:Милко, а мислиш ли, че има значение какви точно въглехидрати си ял? Примерно има разлика между зареждане с шоколад, зареждане със спагети от бяло брашно и зареждане с пълнозърнести хлебчети или зеленчуци.
От друга страна, щом чак на другия ден дори е имало ефект, значи няма значение какво точно си ял, ами има значение това, че си объркал тялото с вкарването на външен източник на енергия от друг тип.
В енергийния метаболизъм няма индивидуалност. Принципите са еднакви за всички. Фактите са еднакви.
lavroni,
виеше ти се свят кога? Когато реши да започнеш НВД отново? Иначе 34кг. за 1год. 2 мес. е огромна маса. Доста малко калории си ял.