Защо млечните?

Хранителен режим за всеки желаещ здраве и дълголетие.<br>
<i>Известен и като Високо-Мазнинна Ниско-Въглехидратна Диета (ВМ-НВД)</i>

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

SinCor
Ученик
Ученик

Post by SinCor »

cremcaramel wrote:А пуешкото специално е много вкусно сурово :) Аз с пуешко се зарибих :lol:
А не те ли е страх от някакви зарази от суровото месо?
А защо направо не разкажеш какво месо си купуваш, колко от него ядеш сурово, и всякакви такива аспекти...щото аз лично от известно време се замислям за сурово месо, най-малкото да опитам, но не една трохичка, а примерно нещо по-голямо, като бут 8)
Ани Илиева
Ученик
Ученик

Post by Ани Илиева »

PT wrote: "Мисли а не искай готови отговори".
Имаш информация, оцения критично и смама си решавай, това че аз или някой друг не ядем млечни не значи задължително че и ти не трябва да ядеш.
Всеки си решава сам.
Абсолютно.
(И поне за себе си съм човек с почти патологично чувство за отговорност.)
Но си прав и за друго - често теорията за здравето и дълголетието се поразминава с практическите факти. На какво си дължат легендарното здраве някои скотовъдни народи? Щом не е на млякото, значи ще да е на гените на дядо си и чистия кавказки/рило-родопски въздух 8)
Клопката в питанката ми ще си я призная простосърдечно - ако здравето и дълголетието практически не подлежат на общо теоретизиране, тогава защо седим да си говорим тука? :)
Робът трябва да се стреми към свободата, а свободният - към съвършенството
PT
Студент
Студент

Post by PT »

Tsefey wrote: PT от къде тази инфо, че има опиати?Ако ти се занимава да пишеш обясни малко по-подробно. А ако имаш и някой линк,пусни го, за да почетем :lol:
Правиш следното - отиваш в Google и пишеш GRAINS, DAIRY, OPIOIDS след това кликваш ENTER и четеш.
PT
Студент
Студент

Post by PT »

Ани Илиева wrote:
PT wrote: "Мисли а не искай готови отговори".
Имаш информация, оцения критично и смама си решавай, това че аз или някой друг не ядем млечни не значи задължително че и ти не трябва да ядеш.
Всеки си решава сам.
Абсолютно.
(И поне за себе си съм човек с почти патологично чувство за отговорност.)
Но си прав и за друго - често теорията за здравето и дълголетието се поразминава с практическите факти. На какво си дължат легендарното здраве някои скотовъдни народи? Щом не е на млякото, значи ще да е на гените на дядо си и чистия кавказки/рило-родопски въздух 8)
Клопката в питанката ми ще си я призная простосърдечно - ако здравето и дълголетието практически не подлежат на общо теоретизиране, тогава защо седим да си говорим тука? :)
КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ АЗ ПРОПАГАНДИРАМ ДА СЕ ЯДЕ ПРИРОДНА ХРАНА, ВЪВ ВИД КОЙТО СЪЩЕСТВУВА В ПРИРОДАТА.
Така са яли дедите ни, яли са каквото е имало с минимална термична обработка и направо от земята и в сезон. Адаптирали са се към условията на околната среда в района в който са живели.
Правили са най-доброто с това което са имали. Като не е имало достатъчно месо яли са мляко, като не е имало плодове и зеленчуци яли са зърно. Живели са на чист въздух, трудили са се ежедневно, лягали са си и са ставали с кокошките, и т.н.
Това е. сега има от всичко през цялото време, независимо от сезона и можем да избираме. Това е и добро и зло. Пренебрегваме сезоните , яде плодове които идват о чужбина, но пък имаме избор. А да имаш лукса и свободата на да избираш си е супер, остава само да направиш оптималния избор :)
Та и аз да обобщя - здравето и дълголетието подлежат на общо теоретизиране и теорията е КОЛКОТО МОЖЕ ПО БЛИЗО ДО ПРИРОДАТА.
Както при всяко друго правило изключения има и тук. Но те са изолирани и само потвърждават правилото. Нищо не е абсолютно, всичко е относително, но все пак всяка ябълка хвърлена нагоре пада след известно време (правило=закон):idea: освен тази която успее да стигне първа космическа скорост(изключение), но и тя всъщност пада само дето не успява да падне на земята (потвърждение на правилото)
:)
PT
Студент
Студент

Post by PT »

Greeny wrote:хихи, аз винаги съм се чудила как Авитохол, а.к.а. Атила, е успял да доживее 300 години, а наследника му 150 :lol:
Това не го разбрах би ли пояснила!
TedyK
Ученик
Ученик

Post by TedyK »

PT wrote: КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ АЗ ПРОПАГАНДИРАМ ДА СЕ ЯДЕ ПРИРОДНА ХРАНА, ВЪВ ВИД КОЙТО СЪЩЕСТВУВА В ПРИРОДАТА. :)
ама млякото от кравата спада към преработените така ли? :lol:
аз от 2 седмици не съм яла никакви млечни продукти поради натоварените ми дни и все вечер се сещам за липсата им. в един момент се усещам как при всяко рязко ставане от стола костите ми започнват да пука все едно няма смазка между тях. забелязах го и в фитнес салона.
не водя заседнал начин на живот, тренирам 5 пъти в седмицата. ама калция явно липсва.
три дни наблягам на таратор, cottage chease и нещата се уравновесиха. според мен тъпченето само на месо и трева и всичко друго отхвърляме минава в границите на абсурда.
PT
Студент
Студент

Post by PT »

TedyK wrote:
PT wrote: КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ АЗ ПРОПАГАНДИРАМ ДА СЕ ЯДЕ ПРИРОДНА ХРАНА, ВЪВ ВИД КОЙТО СЪЩЕСТВУВА В ПРИРОДАТА. :)
аз от 2 седмици не съм яла никакви млечни продукти поради натоварените ми дни и все вечер се сещам за липсата им. в един момент се усещам как при всяко рязко ставане от стола костите ми започнват да пука все едно няма смазка между тях. забелязах го и в фитнес салона.
не водя заседнал начин на живот, тренирам 5 пъти в седмицата. ама калция явно липсва.
три дни наблягам на таратор, cottage chease и нещата се уравновесиха. според мен тъпченето само на месо и трева и всичко друго отхвърляме минава в границите на абсурда.
Точно така , права си, в синувиалната течност която смазва ставите плува много калций, като няма калций и почват да пукат и да скърцат ставите. Максималната продължителност която един човек може да издържи без калций от млякото е 5 седмици. Добре че си спряла след втората, че още една и щеше направо да се вкамениш.
Те затова на научнопопулярните филми за ескимосите, като ги дават сутрин да излизат от иглуто се чува едно ако скърцане и пукане, аз досега си мислех че е от снега , но сега разбирам че им пукат ставите, нали не са и помирисвали мляко. А за останалите 70% он населението на света , които не употребяват млечни изобщо не знам как оцеляват.
Всичко е в зоната на здрача. Говорим си тук едни абсурдни неща, чешем си езиците и убиваме време, а същевременно всички развити нации набиват ли набиват сирене и кашкавал и имат най-високия процент на остеопороза. а при народите дето не ядат млечни тя почти не съществува. Абсурд ти казвам. :twisted:
TedyK
Ученик
Ученик

Post by TedyK »

PT wrote:
TedyK wrote:
Точно така , права си, в синувиалната течност която смазва ставите плува много калций, като няма калций и почват да пукат и да скърцат ставите. Максималната продължителност която един човек може да издържи без калций от млякото е 5 седмици. Добре че си спряла след втората, че още една и щеше направо да се вкамениш.
Те затова на научнопопулярните филми за ескимосите, като ги дават сутрин да излизат от иглуто се чува едно ако скърцане и пукане, аз досега си мислех че е от снега , но сега разбирам че им пукат ставите, нали не са и помирисвали мляко. А за останалите 70% он населението на света , които не употребяват млечни изобщо не знам как оцеляват.
Всичко е в зоната на здрача. Говорим си тук едни абсурдни неща, чешем си езиците и убиваме време, а същевременно всички развити нации набиват ли набиват сирене и кашкавал и имат най-високия процент на остеопороза. а при народите дето не ядат млечни тя почти не съществува. Абсурд ти казвам. :twisted:
аз не съм ги спряла нарочно. прясното мляко е спряно целенасочено, но не и киселото. просто съм изразходила млечните запаси в хладилника. То толкова риба, яйца, зелена салата и пиле изядох за последните 15 дни че ми е чудно как не кудкудякам.
обаче днес в офиса събрах очите на колегите като ме гледаха как си хапвам натурално кисело мляко в което нямало нито плодове, даже и не е с аромат на ванилия. Добре, че нямах краставица да си спретна малък таратор.
iva_8503
Ученик
Ученик

Post by iva_8503 »

Напълно съм съгласна с Теди_К, според мен човек не трябва да минава чак до такива крайности, ако не от кис.мляко откъде тогава ще си набавим необходимият за организма калции и всички полезни вещества,които се съдържат в млечните. От всичко умерено :) Голямо откритие, нещто ново казах,което никой не го знае :lol:
Лазар Радков (Thai)
изгонен.

Post by Лазар Радков (Thai) »

'начи,
аз по принцип обичам много да обобщавам и не смятам да пропусна 8) :

според Р.Т.:

"много добро" = нещо, което можешда намериш в природата, ведната след намирането да го хапнеш и на тялто да му стане "здравословно", т.е. добре :)

"добро" = нещо, което можеш да намериш с природата и след минмална обработка да го хапнеш и на тялотда му добре (от здравословна гледнаточка) (тук се включват и храните от 1вата група - леко преработени, разбира се :wink: )

класификацията е мое дело на базта на обобщанието 8)

какво излезе - ориза, картофите, зърнените (ориза не беше ли към тях?), бобовите май дадоха фера :twisted:

захарно цвекло, захрана тръстика .. хммм .. спомням си смао веднъж като малък ходихме да "кършим" (?!) захаран тръстика. Още началото хапнах, послед хапнах още малко и ... кат' ме тръшна - цял ден съм лежал. Може и 1ви клас да съм нямал .. та ...

някойда добави/критикува нещо?

поздрави
Tsefey
Студент
Студент

Post by Tsefey »

iva_8503 wrote:Напълно съм съгласна с Теди_К, според мен човек не трябва да минава чак до такива крайности, ако не от кис.мляко откъде тогава ще си набавим необходимият за организма калции и всички полезни вещества,които се съдържат в млечните. От всичко умерено :) Голямо откритие, нещто ново казах,което никой не го знае :lol:
Именно!!!!Всеки взема решение сам за себе си, НО никога не е излишно да научиш нещо ново!!!!
Щом нещо е крайно за теб ами не го прави!Лесно и ясно!
Last edited by Tsefey on Wed Jul 19, 2006 23:53, edited 1 time in total.
Tsefey
Студент
Студент

Post by Tsefey »

iva_8503 wrote:Напълно съм съгласна с Теди_К, според мен човек не трябва да минава чак до такива крайности, ако не от кис.мляко откъде тогава ще си набавим необходимият за организма калции и всички полезни вещества,които се съдържат в млечните. От всичко умерено :) Голямо откритие, нещто ново казах,което никой не го знае :lol:
Именно!!!!Всеки взема решение сам за себе си, НО никога не е излишно да научиш нещо ново!!!!
Щом нещо е крайно за теб ами не го прави!Лесно и ясно! :wink:
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

SinCor wrote:
cremcaramel wrote:А пуешкото специално е много вкусно сурово :) Аз с пуешко се зарибих :lol:
А не те ли е страх от някакви зарази от суровото месо?
А защо направо не разкажеш какво месо си купуваш, колко от него ядеш сурово, и всякакви такива аспекти...щото аз лично от известно време се замислям за сурово месо, най-малкото да опитам, но не една трохичка, а примерно нещо по-голямо, като бут 8)
Чак страх не, но се притеснявам де :)
Аз не се храня обаче със сурово месо. Обаче много обичам. Винаги съм предпочитала пържолите полусурови, но преди две години стана големия преход. Бях бременна и преди да направя спонтанен аборт два месеца не можех да ям абсолютно нищо, защото от всичко ми прилошаваше и всичко повръщах. Нормално е, че след това бях супер изтощена и гладна... Та тогава започнах да си купувам едно пуешко месо, което докато си го нарежа и осоля, половината го изяждах... То е много крехко и вкусно месо и много добре влиза сурово. Също така много обичам сурова риба - изчистена и току що осолена или на един ден най-много... Само като си помисля... :twisted:
Свинското и телешкото не са толкова крехки и имат повече жили, но пък много обичам кайма с подправки - така наречената "вълча салата". :twisted:

Та такива работи. Всъщност си ям месото печено или варено, ама гледам от него да тече кръв ако може :lol:
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
Bobika
Ученик
Ученик

Post by Bobika »

Ей, относно суровото месо... Пробвали ли сте карпачо?
Аз открих една рецепта.. Звучи интересно, но малко сложно.. Просто идейка! :)

П.п. Аз не ям млечни тая седмица, но не мисля да се откажа напълно от тях. От всичко казано дотук си направих съответните изводи.Ако се тренира само за поддържане на форма, а не за резултати, не мисля, че е нужно да се минава на "трева-мръвки-трева" в дългосрочен план. Разнообразието е важно! Факт е обаче, че научих страхотни неща от тая дискусия :D

По(-)здрави!
Happiness is a bowl of cherries and a book of poetry under a shade tree. ~Astrid Alauda
iva_8503
Ученик
Ученик

Post by iva_8503 »

Верно ли бе,така обичаш и ядеш сурово месо :shock: разби ме, ама ти си ме разбиваш по принзип :D Аз пък от 3 дена ям като за пред война(в моите циклични периоди съм неспасяема :oops: ), дано до 2-3 дена ми мине, че ми е постоянно нервно като така безразборно ям(тъпча се) :oops: :twisted:
Post Reply