Много ми е трудно да вкарвам нови рецепти в менюто си, но за сметка на това имам няколко бързи и лесни, които приготвям с удоволствие.
Тази, за която отварям нова тема е една от тях.
Продукти за 4 порции:
500 гр броколи (сурови или замразени)
За соса
800 г заквасена сметана
200 гр синьо сирене
Приготвяне:
Броколите се задушават на пара. Сол не добавям тъй синьото сирене в соса е прекалено солено и разчитам на него да балансира
солеността на ястието. Ако са замразени стават за 10 мин, суровите се приготвят околко 20-25 мин.
Сметаната се разтопява в друг съд и в момента, в който се втечни се добавя и натрошеното или настъргано сирене. Бърка се на
слаб огън, докато сиренето не се разтопи. Готовите броколи се слагат в дълбок съд и се залива с готовия сос. Аз лично го
предпочитам топло, но може да се консумира и студено. Същия сос, приготвен разбира се в по-малки количества
може да се използва за зелена салата с риба тон.
И като написах рецептата се сетих за една от статиите в сайта, в която пише следното "Всички млечни(сирена, кисело мляко), без топените
и вносни такива", а по-долу в същия пасаж пише "Хубави варианти са: по-сухо, плътно и достатъчно мазно сирене:кашкавал, фета,
моцарела, чедар и гауда". И сега въпросът ми е следния: моцарела, чедар и гауда не са ли вносни сирена? Знам, че има прозиводство на тези
типове сирена и у нас, но тогава в какъв контекст е ползван израза "вносни сирена". От друга страна синьото сирене, отговаря
много точно на описанието "по-сухо, плътно и достатъчно мазно сирене". Ементалът също. Не успях да намеря във форума писано
по темата и затова ако някой има знанието и желанието ще се радвам да получа повече инфо за това кои сирена се препоръчват за НВХ и кои се отхвърлят.. В къщи много обичаме сирена и ако се наложи ще откажа част от тях, но поне да знам кои точно:)
Броколи на пара със сос от сметана и синьо сирене
Moderators: Милко Георгиев, pa4080