Разни в гювечета

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Saved
Ученик
Ученик

Разни в гювечета

Post by Saved »

Здравейте!
Преглеждах днес едни списания и открих рецепти за гювечета, които ми се струват подходящи. Ако се повтарям с някоя друга тема/рецепта, моля за извинение :oops:
Сирене в гювече
(за 4 гювечета)
400г сирене,
4 домата
половин пакетче масло
чубрица
Намазване дъната на гювечетата с масло. Пазпределяме сиренето по гювечетатаи върху него нареждаме нарязаните домати. Слагаме бучки от останалото масло, поръсваме със чубрица и запичаме за 10 мин. в силно загрята фурна

Гъби в гювечета
(за 4 гювечета)

1кг печурки
1лимон
4 жълтъка
1 кофичка сметана,
100г настърган кашкавал
половин пакетче масло
сол, черен пипер, индийско орехче

Изчистваме гъбите, измиваме ги и ги поръсваме с лимонов сок за да не почерняват. Нарязваме на малки парченца и ги запържваме в маслото - колкото да си пуснат водата. В дълбок съд смесваме сметаната със жълтъците, поръсваме с малко сол и настъргано индийско орехче.Разпределяме гъбите в гювечета а отгоре поливаме със соса, а отгоре поръсваме с настъргания кашкавал. Запичаме в предварително затоплена фурна.

Риба с кашкавал и домати
(за 4 бр.)
700-800 г мерлуза
500г домати
3-4 глави лук
1к.ч. олио (това май ще трябва да се смени с масло:))
1 с.л. масло
150г кашкавал
черен пипер, сол

Почистваме рибата от кожата и костите, нарязваме я на порции и я посоляваме. В олиото задушаваме ситно нарязания лук. В гювечета разпределяме рибните порции.отгоре покриваме с нарязаните на кръгчета домати. Добавяме задушения лук и заливаме с разтопеното масло. Запичме във фурната. Поръсваме с настъргания кашкавал и отново запичаме. Преди сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз и черен пипер.

Има и още. Може по-късно да ги пусна, ако прецените че стават:)
Saved
Ученик
Ученик

Post by Saved »

Ето още малко:
Сирене по шопски
(за 4 гювечета)

300г домати
400г сирене
4 яйца
40г краве масло
40мл олио (аз мисля пак масло)
червен пипер, магданоз, сол

Измиваме доматите и ги нарязваме на кръгчета, разпределяме ги в гювечетата, които предварително сме намазали с мазнина. Поръсваме ги със сол и ситно нарязан магданоз и леко ги запичаме във фурната. След това разпределяме натрошеното сирене по гювечетата и във всяко гювече чукваме по едно яйце. заливаме с разтопеното масло, което сме оцветили с малко червен пипер, и печем отново гювечетата докато се втвърдят яйцата.

Пиперки в кайма

400г кайма смес
4 глави лук
4 печени пиперки,
4 яйца
4 големи домата
половин пакетче масло
черен и червен пипер, сол

Нарязваме лука на ситно и го задушаваме с половината масло и малко вода. Отстраняваме от огъня и смесваме с каймата и доматите, които предварително сме обелили и настъргали. Подправяме на вкус с черен пипер и сол. Слагаме на дъното на всяко гювече по една печена пиперка и покриваме с каймата. Оформяме отгоре гнездо за яйцето и печем в силно загрята фурна. Малко преди да извади м, счупваме във всяко гювече по едно яйце, посоляваме и поръсваме с
червен пипер. Запичаме докато побелее белтъка.
Saved
Ученик
Ученик

Post by Saved »

Ето и с мръве :lol:
Агнешко в гювечета
1кг агнешко месо от бутчето
4-5 връзки зелен лук
1 китка магданоз
1 връзка джоджен
1 връзка копър
100гр. краве масло
червен пипер,
2-3 яйца,
6с.л. кисело мляко
1 с.л. брашно(Това е дадено за заливката, но аз лично в заливките не слагам брашно стават гадни) :?

Нарзяваме месото на хапки. добавяме ситно нарязаните лук, джоджен, магданоз, копър, солта и червения пипер. Разбъркваме сместа. Оставяме я да престои половин час и я разпределяме в гювечетата. Във всяко поставяме по парченце масло и добавяме малко вода. Печем в силна фурна. Готовите гювечета заливаме с разбитите с млякото яйца.(тук пише яйца, брашно и мляко ама [ss_loathing_2] )

Чобан гювеч
500г кайма
1к.ч. олио (тук масло)
1 глава лук
5 домата
5 яйца
150г сирене
50г кашкавал
5люти чушлета(Мисля че може и без тях)
черен пипер, чубрица, сол

В загрятото олио при непрекъснато бъркане прибавяме последователно и задушаваме ситно нарязания лук, каймата и ситно нарязаните домати. Посоляваме подправяме на вкус с черен пипер и чубрица. Разпределяме сместя в гювечетата, поръсваме с натрошеното сирене и заливаме със смес от разбитите яйца и настъргания кашкавал(който иска и люто си слага и чушле). Запичме в фурна и веднага поднасяме като отгоре се поръсва с магданоз.

Това последното малко не е подходящо май... Пържи се пече се :roll:
illy
Ученик
Ученик

Post by illy »

Преди малко вечерях:

100гр. карфиол
100гр. печурки
50гр. сметана
50гр. кашкавал

сол, черен пипер, босилек

Печурките и карфиолът се нарязват на сравнително ситно, разбъркват се с подправките и сметаната. Пече се в затворено гювече около 30 мин. на силна фурна. Накрая капакът се маха и се настъргва кашкавалът. Запича се колкото пожелаете.

Смятам, че ако се добави лук, ще бъде доста по-добре. Но и в този вариант беше бая вкусно :wink:
Никси
Ученик
Ученик

Post by Никси »

600г. кайма -смес от свинско и пуешко месо, но понеже не знам в какво съотношение са, при сметките на калориите я сметнах като изцяло свинска. :)
250г. лук - 3 глави ми се сториха напълно достатъчни
300г. домати от консерва
400г. пекани пиперки, тях ги нарязах на ситно и ги разпределих по равно
4 яйца
1/2 пакетче краве масло
и си позволих да сложа 2 с.л. сметана, подправките на вкус.
" ... За моята любов стига и това, че ти живееш ... не зная, дори защо те обичам, аз зная само две хубави очи, в чието сияние душата ми потъва и се топи като восък ... "
illy
Ученик
Ученик

Post by illy »

Тази вечер експериментирах, в резултат на което се получи нещо много вкусно.

Необохдими продукти за 1 порция:
100гр. пилешко месо
1/2 голяма глава стар лук
20гр. морков
50гр. сирене
домати(доматен сок) около 1 к.ч.
1 яйце
сол, черен пипер, риган, чубрица, босилек
1 ч.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:
Пилето се сварява предварително. След това се нарязва на парченца и се намачква с подправките+лимоновия сок. Лукът се нарязва на колела.
Нареждат се: 1 колело лук+пилето+натрошеното сирене+още 2-3 резена лук (за да може пилето да се задуши хубаво под лука и да поеме сока му). Полива се с доматения сок. Пече се с капак на мах фурна около 30 мин. После капакът се маха и отгоре се счупва яйцето. Запича се на вкус :) Да ви е сладко!
Uinen
Ученик
Ученик

Post by Uinen »

Вчера нахвърлях във фурната каквото намерих в хладилника и взе че се получи вкусно. Пиша рецептата тук, въпреки че аз не използвах гювечета, ами го наблъсках в една мааалка тавичка (все пак беше само за двама).

Продукти за 2 порции:
1 голямо пилешко бутче с кожата
300-400гр гъби
3 кисели краставички
2 малки главички лук (~70гр двете)
3 с.л. доматен сок
20гр масло
3 яйца
кашкавал (не знам колко... да се покрие отгоре)

Приготвяне:
Маслото и гъбите се задушават. Изсипват се в тавичката/гювечето. Нарязваме на лентички киселите краставички и ги разпределяме върху гъбите. Мятаме в тигана лука на колелца и го задушаваме с доматения сок, след което го разпределяме върху краставичките. Най-отгоре слагаме пилето, предварително сварено и накъсано на малки парченца. (по желание пилето може да се мине през тигана, но май няма голям смисъл) Пече се докато се запече пилето (ако е в гювече - без капак), след което се изважда, изсипват се 3те разбити яйца и се поръсва с кашкавала. Обратно във фурната докато се запече кашкавала.
Ами тва е :) Подправки... солчица, черно пиперче, кимион (ако душа ви иска може и друго да ръснете според вкуса ви :) )
Everything has its beauty, but not everyone sees it.
Post Reply