Започнах ВМ-НВД и тренировки с тежести в средата на Юли 2002.
От началото на 1998 до началото на 2004 работех на компютър.
Имам малък апетит, бързо се засищам. Ако не се движа - не ми се яде.
Затова бях станал 60 кг докато стоях пред компютъра.
От дете спортувам и през 2002 взех решение да се захвана сериозно отново.
Намерих сайта на Христо (fit.cult.bg) и така започна всичко. Това стана един ден преди рождения ми ден - чудесен подарък [ss_dodger_1]
От тогава качвам по 3 кг на година, нямам апетит за повече.
Усмивки от старите ленти
/всичко започна във форум "Аеробика и фитнес" на clubs.dir.bg/
- 21.05.2002 -
Кажете как се качват килограми. За никъде не бързам и не искам да се тровя.
- 20.09.2002 -
В продължение на 10 години, редовно съм правел набирания, по-малко кофички и доата по-малко лицеви опори (мразя да бурам земята
Набиранията най ми се отдаваха. Кофите по-малко, лицевите ... ми правех толкова чисти на брой колкото и набирания ...
Лицеви на една ръка и на пръсти неможех.
С фитнес не се бях занимавал преди. От месец и половина тренирам според предписанията на fit.cult.bg. Снощи пробвах лицеви ... правя на пръсти, правя на една ръка, дори с лявата. Без да съм тренирал за преса правя без проблем 10 набирания с краката напред без да ми капне пресата.
Набирания не правя редовно от 3-4 години. Снощи направих 3 силови едно след друго, а преди в най-добрата си форма правех 5.
Христо, твоята идея за трениране ме удовлетворява напълно! Благодаря!
- 21.09.2002 -
Днес сутринта направих 4 силови на висилка.
Преди 2 дена направих малко кофички както ги правех едно време на серии от по 10 и сега съм с мускулна треска, а от тренировките на Христо досега мускулна треска не съм имал, а всеки път слагам килограми отгоре на тежестите.
- 04.10.2002 -
Тук става нещо много истинско!
Както вече писах, преди 2 месеца започнах да тренирам според препоръките на fit.cult.bg
Днес сутринта преди да тръгна за работа реших да пробвам какво се случва с висилката до гаража ми. Случиха се 6 силови. Преди 2 седмици се случиха 4, а преди 3 - 3 силови. Преди 2 месеца се случиха - 0 силови!
Снощи бях на тренировка по Таекуон-до, с което се занимавах усилено от 1992 до 1996. Последваха 2 контузии и постепенно спрях. Последните 4 години само седя пред един компютър и споредично спортувам по нещо. Та! Снощи на ОФП-то смаях себе си и околните. Лицеви опори - няма проблем. На пръсти 20 - няма проблем. Стоене на опора в изпънати напред или настрани ръце и изпънати крака - няма проблем - СТОЯХ КОЛКОТО ВСИЧКИ, НО НА 1СМ ОТ ЗЕМЯТА! Сега не съм направил нито една коремна преса, а корема ми е по-силен от всякога, а преди беше много добре - набиранията с краката напред са ми любими. НИЩО (ПРЯКО) НЕ ПРАВЯ ЗА КОРЕМ!!! "Радиация"!
Преди години правех по над 200 набирания на ден, а имаше периоди с над 300. Когато можех 25 набирания можех и 5 силови. Правех колосални количества клякания, неможех да се уморя! Играех волейбол 5 дни в седмицата. Колело - средно 300 км на седмица. Тичане - тичах НАЗАД, защото напред вече беше като да ходя до кенефа!
Всичко това ми беше дало НЕВЕРОЯТНА АЕРОБИКА И ИЗДРЪЖЛИВОСТ НА НАТОВАРВАНЕ.
НО! Ако говорим за сила ... ТО Е ЗАГУБА НА ВРЕМЕ И ЕНЕРГИЯ спрямо начина, по който тренирам сега!
Христо, казвал съм ти го и преди, но ... БЛАГОДАРЯ ТИ! Впечатлен съм от ВЯРНОСТТА на препоръките ти!
- 14.10.2002 -
/някакви разбирачи спорят с Христо, подхвърлят, че зобя/
Хайде, почна се. Явно е по-лесно да се НЕвярва, отколкото да се вярва.
и все пак, признавам,. че мушкам по 3 пилешки бутчета и 2 пържоли на ден + нещо друго, което варира.
...
Ох! Ако чете всичко човек може да се изплаши и да седи в къщи и ще гледа екшъни. А, ако не се изплашили ще се лута из залите за фитнес като муха без глава.
Аз чета Христо и съм МНОГО доволен. Вдигам МНОГО тежко, според моите си възможности от самото начало и контузии нямам. Станал съм 2 пъти по-силен.
Всеки да вдига каквото ще и колкото ще и където ще. Опитах се да споделя с няколко човека приятните си впечатления, но всеки е чел дебели книжки и е разбирач. Ми помпайте и успех.
...
Аз нищо културистично не пия, щото мускули не ми трябват, а и всъщност не го знам тва би-ми за какво е, не ме и интересува.
- 04.11.2002 -
Изминаха почти 3 месеца откакто тренирам по предписанията на Христо. 100% чистота и свежест! Тренирам само за сила, а останалото е добре дошло. Сега в петък след почти 3 месеца тренировки, тежа 63 кг. Преди да започна фитнеса, тежах 61 кг. Яко занемарен през 1999 г. сигурно тежах 59 кг.
- 09.11.2002 -
Интересува ме къде мога да си измеря мазнините в тялото с някаква по-добра точност, защото се мерих с един уред, ама той даде ERROR 4: OUT OF RANGE 4%-50% FAT.
Тоест явно мазнините ми са под 4%, но колко ...
- 14.12.2002 -
Изминаха 4 месеца откакто се захванат с много тежките тежести и малките повторения.
Равносметка:
- нито една мускулна треска, макар масово да я смятат за положителен белег
- нито една контузия, въпреки всичките вайкания и препоръки от "майстори" на фитнеса в залата
- покачване на силата до 150% на някои от упражненията
- нарастване на личното теглото само с 3 кг (105%) /забележка: не е това целта/
- тичам по-бързо от всякога
- ръцете ми са по-бързи от всякога
- цялото ми тяло е по-силно, независимо че правя само 5-6 упражнения
- след всяка тренировка имам тонус, а приключвам в 22ч
- др.
Ще се радвам, ако поне 10% от вас, четящите това, приемете този начин на трениране за вас. Макар да се съмнявам в този висок процент, защото в залата където ходя досега само едно момче, почти започна да тренира като мен. Останалите си знаят това дето всички го знааят - напомпване, парене ...
И като питам: е как е, по-голям ли си, по-силен ли си ...? доволен ли си ? ...
Отговорът е нещо като: ... ммм ... ми ... даа ... то е рано още ... хората по 2 години тренират и тогава имат резултат ...
Ми добре, и след 2 години си е нещо.
- 19.12.2002 -
Няма кво да я пробваш системата, аз нали това направих.
Въпросът е дали ще я използваш.
- 06.01.2003 -
Аз напоследък съвсем свих програмата си. Правя странична преса и полу-клек. Освен тях дърпам скрипеца зад врат и едно дето седиш и дърпаш към преса (за гръб), все едно си в лодка /ебати обяснението, как се казва това нещо/.
Това всеки път, и евентуално (ама рядко) да добавя още нещо като трицепс на скрипеца и ... ами не се сещам да правя друго.
След време ще започна (отново и сериозно) мъртва тяга, но чакам момента да го усетя.
Напоследък сгъвам за бицепс прав щанга САМО с цел да меря там какво става и откривам, че силата ми нараства.
Лежанка почти не правя, и след първите 50% нарастване на силата, сега не отбелязвам напредък, но имам идея да наблегна там леко, за да проверя как ще реагирам. Лицеви опори никога не съм харесвал, а и лежанката не ме радва. Особено след като спря да прогресира здраво, преди месец.
Иначе скачам като пружина вече и ритам чувала "в главата" с доста сила. Най ме впечатлява координацията, която имам. И това, че я имам не от скачане и ритане /както едно време съм я постигал/, а от силата от фитнеса. Направо влизам във форма в таекуон-до чрез фитнеса, а не с трениране на таекуон-до.
Преди 3 месеца правех гръбни преси с 35 кг в ръце, а сега с 55 кг. Това пак за измерване си го правя еднократно в месеца. А и коремът ми продължава да става по-силен. Вече 10 набирания с краката напред не ме замислят.
Мисълта ми е, че с 3-4-5 упражнения съм във форма.
- 15.01.2003 -
ОК, емоцията ми, подвежда тона ми. Нямам нищо против кой какво ще си прави. След 15 години спортуване, наблюбавам удивителни неща, дължащи се на нещо ново за мен и непознато за 99% от хората. Това предизвиква възторг у мен и желание за споделяне. С времето ще свикна с неверието и инертността у хората, явно идеалистичното в мен все още е доста силно.
- 20.01.2003 -
След 5-тия месец:
- средно покачване на силата с 10% за месеца
- без промяна на личното тегло (вече 2 месеца)
- запазване на размерите, с изкл. на +5мм на бицепс, -5мм на прасец и -10мм на талия
- след като навлезнах в лека форма в таекуон-до установих, че и краката ми са по-координирани, по-бързи и по-силни. Отскачам като пружина.
Повече от месец правя само мъртва тяга, полу-клек, странична преса и понякога скрипец.
- 20.02.2003 -
Откакто тренирам според препоръките на fit.cult.bg изминаха 6 месеца.
През 6-тия месец определено навляхох в плато и силата спря да нараства с предишните темпове от 10-25% на месец. Поради смяна на упражненията немога да дам точни проценти за нарастване на силата през последния месец, но средно са около 5%. Имам подозрение, че спада в нарастването на силата ми се дължи на външни фактори като нервна напрегнатост и някои леки опити да ме пробият грипни вируси, но това ще разбера в близко бъдеще.
Умението ми да концентрирам силата си вече е по-скоро рутина и все по-рядко ми се налага да го правя съзнателно.
Отскокът ми е приятно лек и приятно висок. За съжаление преди години не съм засичал отскок и нямам база за сравнение. Това, което ми прави много приятно впечатление е силата и координацията на ръцете и краката ми при тренировките ми по Таекуон-до. Определено сега за 4 месеца непостоянни тренировки съм поне толкова бърз колкото преди когато бях натрупал 3-4 години усилено трениране. А най-шантавото е, че изобщо не разтягам по утвърдения статичен метод, отнемащ почти час в разчепване. Загрявката ми засега (все още не съм прегледал сериозно лекцията за разтяжка) се изразява в препоръчаните от Христо пълни и бавни кръгове в ставите и след това започвам да дозагрявам с удъри. Това пак казвам, противоречи на 10 години опит в спорт, в който бях постигнад доста. В залата ми за фитнес от скоро има чувал и там открих, че след 1-2 серии полукел вече съм загрял да ритам яко. Пренасям този опит в залата за ТКД като правя няколко полуклека повдигайки с гръб едно магаре и съм готов за ритници! Няма начин да съм във форма от нещо друго освен от фитеса, защото нищо не правя, а формата си съм загубил преди повече от 4-5 години. И преди съм се връщал 2-3 пъти към ТКД, бях адски схванат и слаботелесен.
Най-важното е, че еуфорията ми продължава! И се подхранва от чудесни резултати и невероятно удоволствие от спорта.
- 21.02.03 -
/простите хора са част от фона/
За 6 месеца нямам нито една контузия.
И сега чети следващите редове внимателно!
През 1995 г. получих контузия на коляното, немога да кажа точната диагноза (нещо от сорта на пробита минискуална тъкан), коляното ми щракаше при 9 от 10 пълни клека със собственото ми тегло. Шойлев каза, че ще съм за операция след още малко като се доразкъса незнам си какво си там. Аз като го чух това и спрях да натоварвак левия си, контузен крак. Всяка зима оттогава получавах десетки кризички в коляното, при които от болка неможех да го свивам и си мислех, че ще ми изхвърчи капачката.
След 2 месеца трениране фитнес "по систенмата за неизлечими контузии", justagirl коляното ми стря да щрака! А тази зима имах само една криза при едно зверски рязко подхлъзване върху лед, докато преди получавах дори само от ходене.
Пишейки това не те убеждавам в нищо, защото ти си имаш твой си разбирания, а само възстановявам равнивесието, за да не пострада (пропускайки ползи) някой друг читател като се литне по твоите приказки.
- 19.03.2003 -
След 7 месеца с много тежко, вече всичко е много леко
През 6-тия месец бях стигнал плато, но се оказа, че се е дължало на разните опити за настинки и други смущения. През последния (7-ми) месец отново имам упражнения с 20% нарастване на силата. Средното нарастване на силата ми е с около 10%.
Покарах колело (в парка) - чудесна динамика и учудваща издръжливост имах. Също така на другия ден нямаше никаква индикация за недоволство от тялото ми, а доста покарах.
Отскокът ми от място и нагоре е нарастнал с 10% за последните 2 месеца.
- 24.03.2003 -
Аз тренирам понеделник сряда и петък. Тренировката ми продължава около 1 час или малко повече. Всяка тренировка правя едни и същи упражнения. Въртя упражненията в кръг - например: клек, скрипец, тяга, странична преса - и така 4-5 кръга, т.е. по 4-5 серии на всяко упражнение. Правя по 2 повторения в серия. Тежестта е такава, че да немога да направя 3 чисти повторения с нея. Когато усетя, че дадената тежест ми е лесна качавам още. Винаги съм на върха на възможностите си, но така че да правя 2 повторения чисто.
- 29.03.2003 -
Аз съм на нисковъглехидратна диета (не стриктна, не меря), но всеки ден ям месо, често яйца и за салата лимони. Силвия яде каквото й скимне и засега не мога да определя на каква диета е.
Програмата не е тайна. Прочетох fit.cult.bg и оттам извлекох основните принципи, който нагодих към себе си, към моето усещане. Конкретно, аз тренирам с тежест, която не ми позволява да направя 3 чисти повторения, т.е. правя 2 чисти повторения на упражнение. Силвия тренира пак така, но с 4 повторения. След време ще мине на 3, когато овладее силата си и ще е способна да контролира по-тежко и да е по-близо до предела си. Упражненията ни основно са мъртва тяга, полу-клек (в началото лег-преса), странична преса, скрипец.
Силвия е първият човек около мен, който се хвана сериозно и прецизно да следва моя начин на трениране, и тя е второто ми доказателство освен самия мен. Във фитнеса ми има още едно момче, което възприе доста от принципите и има резултати, които го изненадаха приятно. Но той не е под мое наблюдение и незнам как точно се развива.
Пуснах тази тема "Проект Силвия", защото той е много важен. Това, че Силвия се кефи на фитнеса и резултатите е факт и тя го има. Важността за останалите търсещи път за физическото си развитие хора е огромна, защото масовото схващане за правилно трениране е по-неефектовно, контузващо, изморяващо, напрягащо нервната система, водещо до ненужни странични ефекти. Силвия е доказателство срещу идиотското схващане, че мъжете и жените е нужно да тренират принципно по различен начин. Заблуда е, че има мъжки и женски упражнения и/или уреди. Тя доказа на мен, че това, което става с мен може да става и с другиго и то по същия светкавичен начин!
Всичко, което е писал Христо на сайта си fit.cult.bg постепенно се доказва пред очите ми - принципите на трениране, странните погледи в залата ... ... та в тази връзка ... Снощи казах на едно момче в залата, дето се кльопаме с него (иначе си пестя съветите, защото всички мазни копелета са специалисти), че за междумускулната координация е по-добре да не сяда докато прави някакво си упражнение за ръце и той изпадна в бурен смях заради израза "междумускулно", което явно му даде някаква сексуална асоциация. Седмица преди това той се престраши да опита едно упражнение, което правя. Той го нарича извратено, други го наричат бугатирско, а за мен е силово-междумускулно-координационно за цялото тяло. Та този мъж, който има бицепси като бедра и е по-силен от мен поне 1.5 пъти неуспя да балансира и да направи чисто това упражнение. А упражнението е идеално просто - хващаш 2 пудовки и заставаш на лицева опора върху тях. Вдигаш едната отстрани към таза си, спускаш я и след това същото с другата ръка. Опитайте го, ще откриете напрежение по цялото тяло, а коремните ви мускупи ще е видят в чудо. Краката по-събрани, гледайте в ръцете си, за да не изгубите равновесие. Упражнението е маниакално, а и всички в злата ще ви гледат с респект
Та така. Идеята ми е, че народа масово помпа нещо там. Резултати има някакви ... "ама то без зоб не става" ... и продължава да си помпа ... поти се, пъшка, излиза като парцал от залата, мускулни трески ... "no pain no gain" ...
... АБЕ ЕЙ ...
В началото се палех да просветлявам, ама видях и се убедих, че не става ни с думи ни с факти ... и затова сега по-кротко го давам който е дорасъл психически за това ще го приеме сам. Мен Христо не помня да ме е навивал
Абе дето се вика: You don't need eyes to see, you need vision.
Айде по-здрави
- 26.04.2003 -
Dnes ot niamane na kakwo da prawia si naprawih edin test. Reshih da widia kak sym sys silowite na losta. Pozaigrah se az i za 30 min naprawih 50. Towa predi ne go mojeh. A i spriah na 50, za da ne wzema da imam muskulna treska, 4e towa my4enie weche e otjiwelica za men
Are treniraite i bydete po-zdrawi
- 19.05.2003 -
След 9 месеца ефирно трениране:
Писна ми да пиша всеки месец какво става с мен в следствие на тренировките ми, голяма файда няма. В това общество пълно със здрави българи и още по-красиви българки - място за таквиз кат мен - нет. И да добавя, че споменатите пръщят и от акъл, най-вече.
Само ще се изнаглавя да кажа, че темпът ми на всилване и вкуравяване е запазен, а увереността в партията е железобетонен!
По отношение на храненето ми напоследък, бих споделил скромната си лудост Сутрин след 11ч хамкам 200 гр кашкавал за основа. На обед 300-400 гр пилешко печено с една салатка за вкус. Малко след това взимам една Активия със сливи за естествения ми рътъм
Всичкото това се гарнира с разни леки нещица са овкусяване. Без сол или захар! И тук леката ми тайничка - джинджифила!
А кашкавал с горчиво кефенце е направо шидьовъРъ!
ПП: Писна ми от хора, дето ме питат кво да направят, за да не са торба с лайна, да се стегнат, да незнам си какво ... на които казвам какво да правят и след това ми обясняват разни мъдрости дето били чули от мощни капацитети. Акъл имам откъде да черпя! Всеки си избира източниците. Ако сте мъдреци от друга вяра, добре сте ми дошли на масата, ама не ми завирайте моркови в устата!
ПП2: Отгазирайте бирата!
ПП3: Вечер червено вино.
- 17.09.2003 -
Футболни новони:
Днес, след 10 години пауза, играх "мач". И в един прекрасен момент от "великата" игра се приземих като абцелутен тупан върху лявата си китка.
В поликлиниката ме снимаха, след което казаха да ида в Пирогов да ми гипсират спуканата кост. В Пирогов заебаха теорията на поликлиничките и след нови 2 снимки и малко болезнени тестове се оказа, че нямам поражения по костите. Кефят ме тия хора там! Евала!
Кофтито е, че съм вън от фитнеса за 2-3... седмици.
Изводи:
1) Поликлиниките са скръб.
Миналата година ми казаха спукано ребро, старо зарастнало счупване ... такива глупости. Повиках в нас пенсиониран хирург от Пирогов, работещ на частно и се оказа, че ребрата са ми ОК и имам разкъсани мускулни влакна.
2) Футболът е тъпа игра
- 23.10.2003 -
Днес се измерих с калипер. Това е специален шублер, с който се мери подкожна мазнина въз основа на дебелината на кожната гънка. Измерих се по 7-точковия метод. Измерването показа 3.7% подкожна мазнина на тялото ми.
- 04.12.2003 -
След почти месец без нет, отново съм с нет. Да ви кажа, открих ползите да нямам нет. Не си губя времето с глупостите на разни индивиди из форумите. Занапред ще се старая да обръщам внимание и време само на полезните мнения и автори.
След близо 3 месеца с болки от навехнатата китка се върнах назад със силата. Но от седмица имам пудовка и вярвате или не това нещо вместо да ми доповреди ръката я оздрави. Да, пудовката напряга китката ми по посока на изкълчването и на болката, но болката намалява. Сори, ама това е факт
Друг факт от вчера е, че Силвия след 9 месеца трениране направи 7 набирания. На втория бяха две.
По-здрави!