Коледарски топки
ПРОДУКТИ:
500 г свински дроб
500 г тлъсто свинско месо
1 глава (50 г) кромид лук
2 с.л. (20 г) масло
1 бр. було (кърпа)
10 зърна черен пипер
1 стрък чубрица
сол
ПРИГОТВЯНЕ:
Дробът се скълцва на дребно и към него се прибавят нарязаното месо, ситно нарязаният лук и подправките. Сместа се посолява, разбърква се добре и се слага на топки по около 200 г в булото. Така приготвеното ястие се слага в тава, намазана с маслото, и се пече във фурна, като се покрива с хартия, за да не прегори.
"Снежен човек" - вкусна украса
От 250 гр.изкиснато сирене, 1 пакетче крема сирене, 1/2 пакетче масло (може и сметана), се прави тесто. От него се оформят две топки: малка за глава, голяма - за тяло. За копчета се поставят зърна от черен пипер. За очи - също, а може и царевични зърна, за нос - морков, а от половин глава лук се прави шапката.Стрък праз или целина заместват метлата.
Салата "Елхови топки"
Сваряват се твърдо 5 яйца. Обелват се и се нарязват на две части по ширина. Изваждат се жълтъците, които са основният продукт на плънката. Връхчетата на белтъците се отрязват. така белтъците се изправят и се поставят в салатиера, върху големи листа от салата. За да се получи празничност и красота, плънката трябва да е разнообразна по цвят. Това може да се постигне като се направят различни плънки
Червена плънка:
Единия жълтък се смесва с 2 с.л.доматено пюре, 1 с.л.майонеза, 1 - 2 капки лимонов сок, сол и черен пипер на вкус
Лилава плънка:
1 жълтък, 1 с.л.крема сирене, обелени и смачкани 4-5 маслини
Зелена плънка:
1 жълтък, 2 с.л.накълцан на дребно магданоз, щипка чубрица и копър, лим.сок и сол на вкус
Ако на някой му хрумне коледен нвд десерт, темата ще стане още по-полезна. Аз сега след чаша вино, хич не ми се отдава да мисля задълбочено, особено за сладки чудеса