Какво мислите за бягането

Упражнения със собствено тегло, аеробни занимания, стречинг

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Jaho
Асистент
Асистент

Post by Jaho »

Бягане с такова темпо, че да изкараш час и нещо е по-добре да се замести с ходене, по-добре ще е е за ставите (и сърцето).
inhmn
Ученик
Ученик

Post by inhmn »

мдааа - свинските тръстове са отживелица 8)
Jaho wrote:Ето и няколко добри варианта за тичане

Загряване с 5 минути джогинг
4 интервала тичане (ок 30 сек) и 4 интервала леко бягане или ходене
На всяка трета тренировка интервалите нарастват с един.
Разпускане с 5 минути джогинг

Ето още няколко доста добри варианта:

http://www.t-nation.com/findArticle.do?article=251run2

http://www.cs.unm.edu/~wneumann/files/g ... cardio.pdf
(доста труден вариант)
PT
Студент
Студент

Re: Какво мислите за бягането

Post by PT »

kati_v wrote:Искам да попитам какво е мнението ви за продължителното бягане като форма на физическа активност. Живея в малък град. Фитнес имаме, но нещо чух лоши отзиви за инструктора, а смятам, че все пак поне в началото е хубаво някой да ми показва как точно да изпълнявам упражненията.
Затова сега съм се спряла на бягане-3-4 пъти в седмицата по 10-11 км. за час и малко упражнения.
Все пак искам да си сверя часовника. Как ви звучи?
Не бягай повече от половин час 3 пъти седмично, по-добре е да е интервално отколкото равномерно, т.е със спринтове, хълмове, ако има такива и т.н.
включи малко подскоци, напади, лицеви и набирания на края и, ако целта ти е само здраве и обща физическа подготовка, може изобщо да не ходиш във фитнес зала.
no_bs
Ученик
Ученик

Post by no_bs »

Мога да ти кажа от собствен опит, че да бягаш по 10-11 км 6 пъти седмично не носи никакви здравословни предимства. 3-4 пъти по 5-6 км е напълно достатъчно. Аз съм стигала и до 13 км и след подобно упражнение, което изисква най-вече издръжливост, определено не се чувствах по-добре отколкото след да речем едни бодри 4 км, при които редувам "нормално" бягане със спринтове. Плюс това ако никога преди не си бягала, не виждам как ей така отведнъж ще излезеш и ще навъртиш 10 км. Та мисълта ми е, прецени каква е целта на тази ти активност и от тази отправна точка си определени стратегията.

На твое място по-скоро бих мислила в посока включване на тренировка с тежести, а не увеличаване на времето, прекарано в бягане. 3-4 пъти седмично просто е достатъчно, от 6 не мисля, че ще получиш по-голяма полза. И пак казвам, че 10-11 км от моя гледна точка са много. С тези дистанции бягането се превръща в рутина. Аз си варирам дистанциите и маршрутите - най-късият ми е 4 км, имам и 6, 8, 10 и т.н. Обикновено решавам кой да направя този ден след първите няколко минути бягане.

Между другото, тренировките с тежести ще ти помогнат за бягането - ще бъдеш по-силна. Виж домашната тренировка тук на сайта. Определено е постижима във всякакви условия.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

krisi_pat wrote:а какво мислите за бягането с цел горене на мазнини?пак ли е добре да е само 3-4 пъти седмично и горе-долу по колко време трябва да е?
Потърси във форума "интервално бягане" или HIIT.

Кондиционен треньор
PT
Студент
Студент

Post by PT »

Мазнини се горят по следния начин КОНСУМИРАШ ПО-МАЛКО КАЛОРИИ ОТКОЛКОТО ИЗГАРЯШ. Бягането НЕ гори мазнини само по себе си.
За изгарянето на 100 гр хляб трябва да бягаш 10 км.

Истината е в разнообразието, вдигането на тежести (най-добре тежестта на собственото ти тяло) за да запазиш или градиш сила и мускули, които от своя страна горят повече калории дори когато спиш.
Природосъобразното хранене - т.е. да ядеш храни които съществуват в природата и са минимално обработени кулинарно.
И най-важното да ти е приятно това което правиш. на много малко хора им е приятно едно монотонно тъпкане по 30-60 мин. като бягането и то 3-4 пъти седмично. :)

От бягането по 1час на ден, ако не правиш спринтове, няма да качиш мускулна маса на краката. Но ще си прецакаш ставите, със сигурност, особено ако бягаш на пътека, а не навън. Ако правиш каквито и да е упражнения с тежести за крака, ще качиш мускулна маса или поне няма да свалиш. Зависи от интензивността на упражненията.
От бягането едва ли ще свалиш мускулна маса от краката.
Кога и какво да правиш, т.е. дали упражнения с тежести или бягане остави тялото ти да ти подскаже. То знае най-добре. Т.е. действай според това как се чувстваш.
Свалянето на мазнини е въпрос на енергиен дефицит. Т.е. поемаш по-малко калории отколкото изгаряш=топиш мазнини. Упражненията и бягането са за повишаване на енергийния дефицит и за здраве и функционалност.
Прекаляването с диетите и/или с упражненията е най-често срещаната грешка сред отслабващите и фитнес маниаците. Ти прекаляваш с бягането в момента. Това ще доведе до изтощение и/или травми и най-вероятно до невъзможност за продължаване на упражнения и от друг вид.
Слушай тялото си!
Тренирай и се храни за ЗДРАВЕ, а не за ВЪНШЕН ВИД.
GEORGIO
изгонен.

Post by GEORGIO »

бягането в "повече" уврежда със сигурност. едва след 4 месеца успях да възстановя форсираните си от бягане колена. сега само скърцат, а преди яко ме боляха. бих бягал само ако ме гони нещо което ще ме яде или аз ще го ям. :lol:
Brigand
Ученик
Ученик

Post by Brigand »

selfish_girl,повече от 4 пъти в седмицата няма смисъл да бягаш-казвам ти го от личен опит..И повече от 30-40 минути също..предвид целите ти..А това,което са ти написали по-горе ,че от бягане мускулна маса не се сваля не е вярно...Разбира се загубата на мускулна маса може да се намали значително с по-голям прием на белтъчини в диетата,но не може съвсем да се избегне/говорим за стандартния крос,а не за интервално бягане/Така че ако бягаш 3 пъти седмично по 30 минути с бавно темпо ще свалиш мускулна маса на краката,а ти мисля това искаш..
Лазар Радков (Thai)
изгонен.

Post by Лазар Радков (Thai) »

jalokin wrote: Но аз си мисля че в/у ендокринната с-ма най-добре си остава въздействието тичането.
върху ендокринната система викаш? най-доброто викаш?

Силно съм заинтригуван. И понеже ендокринната ситема, както се изразяваш сам, включва всички жлези с вътрешна секреция и съответно произвежданите от тях хормони, хайде да ми обясниш как влияе тиченето на:

- кортизола
- тестостерона

(нека вземем тези двата като за начало, че са по известни и е по-вероятно да получа адекватен отговор)

Обаче понеже въпросът бе реторичен, ще си отговоря сам:

Image

освен това, айде тичай по 10км на ден и след това чукай.
Лазар Радков (Thai)
изгонен.

Post by Лазар Радков (Thai) »

- 87ма година е била преди 20 години

- времето тече напред, а не назад

- доста често практиката е доста по-различна от теорията

- пиши какво би правил, след като започнеш да се знимаваш с бокс, бора и т.н.

- мног положитъелен факт е, че кортизолът не се отделя едва след 70тата минута, в противен случай изобщои нямаше да додрапме не до 70, ами и до по-малко минути

- писах ти на ЛС - прави 2ки или 3ки тяги тяги на 85% с 45 сек почивка и след товам и говори за пулс и за Ви-О макс

- понеже учебникъте от 87ма година - няма излседвания върху методи, разработени по-късно

- ако аеробният капацитет е толкова важен, ако плуваш яко, би трябвало да развиваш яко аеробния си капацитет. Много интересно ако плуваш 1 година яко - колко ще ти е дръпнало маратонското бягане (нали и то разчита основно на аеробния капацитет). Въпросът е реторичен. И изследвания мога да цитирам.

- бойните изкуства са между 70 и 90% анаеробно натоварване.

- анаробното трениране повишава стабилно аеробния капацитет

- аеробното трениране повишава супер минимално анаробния капацитет и лактатната поносимост

- относно тренировката за сила и издръжливост в спорта - най-важен е %тът от постигнатото, който се транслира в съответния спорт.

- не мога да разбера, защо някои хора спорят заради самия спор

- не мога да разбера, защо някои хора пишат за неща, за които имат само (при това не особено голяма) теоретичнап редстава и нито грам практическа

- за лекцията ми дължиш 70лв
stareca uan
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by stareca uan »

нека споделя малко опит за бягането ...до преди няколко години и аз бягах много за въздух и се чудех ,защо на спарингите лесно капвах и на всичкото отгоре отслабвах ,ама на мускули :lol: а и накрая ми се бяха възпалили ахилесовите сухожилия,така че стъпвах като слон ,и сутрин не можех да стана за работа ...та моето мнение е,че бягането не е добра идея, е може стълби или някой спринт или примерно мисля 800м за време ,но разни маратони бррр; по добре щанги или лостове и спаринги, борби ... ,познавам много и жени и мъже които се скъсват от тичане ама гъзовете си им стоят :D .Поздави
leech
изгонен.

Post by leech »

Ами как да ти кажа, достатъчни за какво? За маратон ли се подготвяш, искаш тялото ти да функционира добре, искаш да бягаш бързо?
Препоръчвам ти интервално бягане 2-3 пъти седмично.
odarbg
Ученик
Ученик

Post by odarbg »

20-30 минути могат да бъдат достатачни( като допълнение) ако бъдат използвани оптимално. Препоръчвам ти да използваш пулс метър- един прекрасен личен треньор за начинаещи.
Post Reply