Какво мислите за бягането
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
мдааа - свинските тръстове са отживелица
Jaho wrote:Ето и няколко добри варианта за тичане
Загряване с 5 минути джогинг
4 интервала тичане (ок 30 сек) и 4 интервала леко бягане или ходене
На всяка трета тренировка интервалите нарастват с един.
Разпускане с 5 минути джогинг
Ето още няколко доста добри варианта:
http://www.t-nation.com/findArticle.do?article=251run2
http://www.cs.unm.edu/~wneumann/files/g ... cardio.pdf
(доста труден вариант)
Re: Какво мислите за бягането
Не бягай повече от половин час 3 пъти седмично, по-добре е да е интервално отколкото равномерно, т.е със спринтове, хълмове, ако има такива и т.н.kati_v wrote:Искам да попитам какво е мнението ви за продължителното бягане като форма на физическа активност. Живея в малък град. Фитнес имаме, но нещо чух лоши отзиви за инструктора, а смятам, че все пак поне в началото е хубаво някой да ми показва как точно да изпълнявам упражненията.
Затова сега съм се спряла на бягане-3-4 пъти в седмицата по 10-11 км. за час и малко упражнения.
Все пак искам да си сверя часовника. Как ви звучи?
включи малко подскоци, напади, лицеви и набирания на края и, ако целта ти е само здраве и обща физическа подготовка, може изобщо да не ходиш във фитнес зала.
Мога да ти кажа от собствен опит, че да бягаш по 10-11 км 6 пъти седмично не носи никакви здравословни предимства. 3-4 пъти по 5-6 км е напълно достатъчно. Аз съм стигала и до 13 км и след подобно упражнение, което изисква най-вече издръжливост, определено не се чувствах по-добре отколкото след да речем едни бодри 4 км, при които редувам "нормално" бягане със спринтове. Плюс това ако никога преди не си бягала, не виждам как ей така отведнъж ще излезеш и ще навъртиш 10 км. Та мисълта ми е, прецени каква е целта на тази ти активност и от тази отправна точка си определени стратегията.
На твое място по-скоро бих мислила в посока включване на тренировка с тежести, а не увеличаване на времето, прекарано в бягане. 3-4 пъти седмично просто е достатъчно, от 6 не мисля, че ще получиш по-голяма полза. И пак казвам, че 10-11 км от моя гледна точка са много. С тези дистанции бягането се превръща в рутина. Аз си варирам дистанциите и маршрутите - най-късият ми е 4 км, имам и 6, 8, 10 и т.н. Обикновено решавам кой да направя този ден след първите няколко минути бягане.
Между другото, тренировките с тежести ще ти помогнат за бягането - ще бъдеш по-силна. Виж домашната тренировка тук на сайта. Определено е постижима във всякакви условия.
На твое място по-скоро бих мислила в посока включване на тренировка с тежести, а не увеличаване на времето, прекарано в бягане. 3-4 пъти седмично просто е достатъчно, от 6 не мисля, че ще получиш по-голяма полза. И пак казвам, че 10-11 км от моя гледна точка са много. С тези дистанции бягането се превръща в рутина. Аз си варирам дистанциите и маршрутите - най-късият ми е 4 км, имам и 6, 8, 10 и т.н. Обикновено решавам кой да направя този ден след първите няколко минути бягане.
Между другото, тренировките с тежести ще ти помогнат за бягането - ще бъдеш по-силна. Виж домашната тренировка тук на сайта. Определено е постижима във всякакви условия.
- Милко Георгиев
- Академик

Мазнини се горят по следния начин КОНСУМИРАШ ПО-МАЛКО КАЛОРИИ ОТКОЛКОТО ИЗГАРЯШ. Бягането НЕ гори мазнини само по себе си.
За изгарянето на 100 гр хляб трябва да бягаш 10 км.
Истината е в разнообразието, вдигането на тежести (най-добре тежестта на собственото ти тяло) за да запазиш или градиш сила и мускули, които от своя страна горят повече калории дори когато спиш.
Природосъобразното хранене - т.е. да ядеш храни които съществуват в природата и са минимално обработени кулинарно.
И най-важното да ти е приятно това което правиш. на много малко хора им е приятно едно монотонно тъпкане по 30-60 мин. като бягането и то 3-4 пъти седмично.
От бягането по 1час на ден, ако не правиш спринтове, няма да качиш мускулна маса на краката. Но ще си прецакаш ставите, със сигурност, особено ако бягаш на пътека, а не навън. Ако правиш каквито и да е упражнения с тежести за крака, ще качиш мускулна маса или поне няма да свалиш. Зависи от интензивността на упражненията.
От бягането едва ли ще свалиш мускулна маса от краката.
Кога и какво да правиш, т.е. дали упражнения с тежести или бягане остави тялото ти да ти подскаже. То знае най-добре. Т.е. действай според това как се чувстваш.
Свалянето на мазнини е въпрос на енергиен дефицит. Т.е. поемаш по-малко калории отколкото изгаряш=топиш мазнини. Упражненията и бягането са за повишаване на енергийния дефицит и за здраве и функционалност.
Прекаляването с диетите и/или с упражненията е най-често срещаната грешка сред отслабващите и фитнес маниаците. Ти прекаляваш с бягането в момента. Това ще доведе до изтощение и/или травми и най-вероятно до невъзможност за продължаване на упражнения и от друг вид.
Слушай тялото си!
Тренирай и се храни за ЗДРАВЕ, а не за ВЪНШЕН ВИД.
За изгарянето на 100 гр хляб трябва да бягаш 10 км.
Истината е в разнообразието, вдигането на тежести (най-добре тежестта на собственото ти тяло) за да запазиш или градиш сила и мускули, които от своя страна горят повече калории дори когато спиш.
Природосъобразното хранене - т.е. да ядеш храни които съществуват в природата и са минимално обработени кулинарно.
И най-важното да ти е приятно това което правиш. на много малко хора им е приятно едно монотонно тъпкане по 30-60 мин. като бягането и то 3-4 пъти седмично.
От бягането по 1час на ден, ако не правиш спринтове, няма да качиш мускулна маса на краката. Но ще си прецакаш ставите, със сигурност, особено ако бягаш на пътека, а не навън. Ако правиш каквито и да е упражнения с тежести за крака, ще качиш мускулна маса или поне няма да свалиш. Зависи от интензивността на упражненията.
От бягането едва ли ще свалиш мускулна маса от краката.
Кога и какво да правиш, т.е. дали упражнения с тежести или бягане остави тялото ти да ти подскаже. То знае най-добре. Т.е. действай според това как се чувстваш.
Свалянето на мазнини е въпрос на енергиен дефицит. Т.е. поемаш по-малко калории отколкото изгаряш=топиш мазнини. Упражненията и бягането са за повишаване на енергийния дефицит и за здраве и функционалност.
Прекаляването с диетите и/или с упражненията е най-често срещаната грешка сред отслабващите и фитнес маниаците. Ти прекаляваш с бягането в момента. Това ще доведе до изтощение и/или травми и най-вероятно до невъзможност за продължаване на упражнения и от друг вид.
Слушай тялото си!
Тренирай и се храни за ЗДРАВЕ, а не за ВЪНШЕН ВИД.
selfish_girl,повече от 4 пъти в седмицата няма смисъл да бягаш-казвам ти го от личен опит..И повече от 30-40 минути също..предвид целите ти..А това,което са ти написали по-горе ,че от бягане мускулна маса не се сваля не е вярно...Разбира се загубата на мускулна маса може да се намали значително с по-голям прием на белтъчини в диетата,но не може съвсем да се избегне/говорим за стандартния крос,а не за интервално бягане/Така че ако бягаш 3 пъти седмично по 30 минути с бавно темпо ще свалиш мускулна маса на краката,а ти мисля това искаш..
-
Лазар Радков (Thai)
- изгонен.
върху ендокринната система викаш? най-доброто викаш?jalokin wrote: Но аз си мисля че в/у ендокринната с-ма най-добре си остава въздействието тичането.
Силно съм заинтригуван. И понеже ендокринната ситема, както се изразяваш сам, включва всички жлези с вътрешна секреция и съответно произвежданите от тях хормони, хайде да ми обясниш как влияе тиченето на:
- кортизола
- тестостерона
(нека вземем тези двата като за начало, че са по известни и е по-вероятно да получа адекватен отговор)
Обаче понеже въпросът бе реторичен, ще си отговоря сам:

освен това, айде тичай по 10км на ден и след това чукай.
-
Лазар Радков (Thai)
- изгонен.
- 87ма година е била преди 20 години
- времето тече напред, а не назад
- доста често практиката е доста по-различна от теорията
- пиши какво би правил, след като започнеш да се знимаваш с бокс, бора и т.н.
- мног положитъелен факт е, че кортизолът не се отделя едва след 70тата минута, в противен случай изобщои нямаше да додрапме не до 70, ами и до по-малко минути
- писах ти на ЛС - прави 2ки или 3ки тяги тяги на 85% с 45 сек почивка и след товам и говори за пулс и за Ви-О макс
- понеже учебникъте от 87ма година - няма излседвания върху методи, разработени по-късно
- ако аеробният капацитет е толкова важен, ако плуваш яко, би трябвало да развиваш яко аеробния си капацитет. Много интересно ако плуваш 1 година яко - колко ще ти е дръпнало маратонското бягане (нали и то разчита основно на аеробния капацитет). Въпросът е реторичен. И изследвания мога да цитирам.
- бойните изкуства са между 70 и 90% анаеробно натоварване.
- анаробното трениране повишава стабилно аеробния капацитет
- аеробното трениране повишава супер минимално анаробния капацитет и лактатната поносимост
- относно тренировката за сила и издръжливост в спорта - най-важен е %тът от постигнатото, който се транслира в съответния спорт.
- не мога да разбера, защо някои хора спорят заради самия спор
- не мога да разбера, защо някои хора пишат за неща, за които имат само (при това не особено голяма) теоретичнап редстава и нито грам практическа
- за лекцията ми дължиш 70лв
- времето тече напред, а не назад
- доста често практиката е доста по-различна от теорията
- пиши какво би правил, след като започнеш да се знимаваш с бокс, бора и т.н.
- мног положитъелен факт е, че кортизолът не се отделя едва след 70тата минута, в противен случай изобщои нямаше да додрапме не до 70, ами и до по-малко минути
- писах ти на ЛС - прави 2ки или 3ки тяги тяги на 85% с 45 сек почивка и след товам и говори за пулс и за Ви-О макс
- понеже учебникъте от 87ма година - няма излседвания върху методи, разработени по-късно
- ако аеробният капацитет е толкова важен, ако плуваш яко, би трябвало да развиваш яко аеробния си капацитет. Много интересно ако плуваш 1 година яко - колко ще ти е дръпнало маратонското бягане (нали и то разчита основно на аеробния капацитет). Въпросът е реторичен. И изследвания мога да цитирам.
- бойните изкуства са между 70 и 90% анаеробно натоварване.
- анаробното трениране повишава стабилно аеробния капацитет
- аеробното трениране повишава супер минимално анаробния капацитет и лактатната поносимост
- относно тренировката за сила и издръжливост в спорта - най-важен е %тът от постигнатото, който се транслира в съответния спорт.
- не мога да разбера, защо някои хора спорят заради самия спор
- не мога да разбера, защо някои хора пишат за неща, за които имат само (при това не особено голяма) теоретичнап редстава и нито грам практическа
- за лекцията ми дължиш 70лв
- stareca uan
- Ст. асистент

нека споделя малко опит за бягането ...до преди няколко години и аз бягах много за въздух и се чудех ,защо на спарингите лесно капвах и на всичкото отгоре отслабвах ,ама на мускули
а и накрая ми се бяха възпалили ахилесовите сухожилия,така че стъпвах като слон ,и сутрин не можех да стана за работа ...та моето мнение е,че бягането не е добра идея, е може стълби или някой спринт или примерно мисля 800м за време ,но разни маратони бррр; по добре щанги или лостове и спаринги, борби ... ,познавам много и жени и мъже които се скъсват от тичане ама гъзовете си им стоят
.Поздави