Дневник на Емо

Споделете вашите тренировки, менюта и резултати

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

emoaero
изгонен.

GNC - неадекватни

Post by emoaero »

GNC много ми паднаха в очите. След като цяла зима не можаха да доставят Cod Liver Oil, като все казваха че следващата седмица със сигурност ще има ... и така 2 месеца. Оня ден отивам да взема Salmon Oil и ги питам има ли - не няма, ама с гордост ми казват, че имат добро количество заредено Cod Liver Oil. Аз им обяснявам, че това не е същото, че не е добре да се пие cod през лятото, гледат умно. Питам кога ще има сьомга - следващата седмица :)))) е тази история я знам. После изведнъж проблясък ... ама на вас омега-3 ли ви трябва? Да!!! Ами тука имаме flax ... на което просто благодарих и си излязох. Ще се ходи явно при конкуренцията Optimum и Now
emoaero
изгонен.

Boot camp

Post by emoaero »

Днес първи boot camp, много добре. Васко е майстор. Правихме бегови, после набирания. Много съм доволен, че направих нещо като набиране. Като не пускам до долу, рамото не ме притеснява. Трябва да правя повече набирания и гребане и да си оправя техниката. После вдигане на крака за корем, бутане на дървета, скок от полуклек. После серии от спринтчета и бавно бягане.

(4/10)
emoaero
изгонен.

Post by emoaero »

Днес на boot camp много яко. Този път се е събрала много яка група. Ходихме на ЦСКА и там правихме спринтове, разни стартчета от странни позиции и други бегови работи. После подхвърляхме едни медицински топки, скачахме дълъг скок, скачахме на високо, седяхме на планкове и правихме коремни при които партньора ти сваля краката, страхотно упражнение. Ама има нужда да се качи интензитета, така натоватрването е малко.

(4/10)
emoaero
изгонен.

Post by emoaero »

Днес на boot camp правихме fitness test. Загряване, 100м спринт, скок от място, скок дъга за 1 минута, планк и накрая 1500 м. От спринта не съм доволен, нямаше никакъв power, скок от място 1.99 - зле, скок дъга 24, мога и повече. Планк 2:50 ама според мен леко чийтвах. 1500м беше горе долу добре, но понеже не го бях бягал досега и малко консервативно си разпределих силите, мога и по - бързо.

(5/10)
alfa
Студент
Студент

Post by alfa »

emoaero wrote:
Имам един въпрос, когато качвам стълбичките и на спринтовете, доста се задъхвам. Ако си пухтя надолу и се опитвам да дишам колкото мога се изморявам доста бързо. Днес пробвах друга стратегия, задържам въздух за 2-3 секунди издишвам, пак задържам, пак издишвам ... и се оказа че така задъхването изчезва след 4-5 задържания и пулса пада осезаемо. Та въпроса ми е: правилно ли е да мисля, че ми помага. Ок ли е за тялото? Днес по този начин не се изморих толкова. Май някъде бях чел, че за да се използва (или обменя) кислорода е необходим въглероден двуокис. При бързо плитко дишане не се получава въглероден двуокис и затова задържането на дишането помага. Та някой да знае повече по въпроса?
Въглеродния диоксид е основен дразнител на дихателния център. На практика нещата са много прости. За да се предизвика сигнал за дишане е необходимо определено парциално налягане на СО2. Колкото по-голямо е то за СО2 и съответно по-малко за О2, толкова по-голям е сигналът към мозъкa, който дава команда за дишане. Съотнесено към спринтове, стълби... това значи, че трябва се имат предвид процесите вентилация и хипервентилация, при които нивата на СО2 и О2 са различни. Нормалното поведение на организма, без натоварване предизвиква в дихателната с-ма процеса вентилация /няма да пиша подробно за нива на консумация на О2 и т.н./, докато при натоварвания повишената нужда на мускулите от потребление за кислород предизвикват хипервентилацията, която се изразява в учестено дишане и повишен обем на сърдечна дейност, която е водещ фактор при снабдяването с кислород на органите. Та именно повишената нужда от кислород на мускулите и др. органи изисква от мозъка да дава команда за необходимото дишане, в случаят учестено. Има техника на дишане за работа в анаеробни условия, която цели "излъгването на мозъка", че няма нужда да дава команда за дишане. И това е хипервентилацията /учестеното дишане/, но преди натоварването, т.е. парциалното налягане на СО2 намалява за по-дълъг период от време, отколкото при спокойно дишане /вентилация/ и подаваннето на команда за вдишване се забавя. За самия процес, след анаеробно натоварване, мисля че дишането трябва да е дълбоко, предизвикващо насищане на кръвта с кислород, оттам и на органите и съответно предизвикващо по-бързо сваляне на пулс и цялостно възстановяване. Умишленото задържане, плиткото дишане няма логика да помагат за възстановяването на организма поради всички процеси казани по-горе. Поздрави и успешни тренировки.
Last edited by alfa on Fri Jun 06, 2008 10:10, edited 1 time in total.
emoaero
изгонен.

Post by emoaero »

alfa wrote:Умишленото задържане, плиткото дишане няма логика да помагат за възстановяването на организма поради всички процеси казани по-горе
Може би мойто задържане дефакто представлява дълбоко дишане. Аз поемам дълбоко въздух и го задържам 2-3 секунди. Ако не го правя умишлено се получава много плитко дишане - задъхване
alfa
Студент
Студент

Post by alfa »

emoaero wrote:
alfa wrote:Умишленото задържане, плиткото дишане няма логика да помагат за възстановяването на организма поради всички процеси казани по-горе
Може би мойто задържане дефакто представлява дълбоко дишане. Аз поемам дълбоко въздух и го задържам 2-3 секунди. Ако не го правя умишлено се получава много плитко дишане - задъхване
При самите упражнения има разлика. Спринта е чиста анаеробна тренировка, стълбите в никакъв случай, изпълнявани на стадион. Продължителността, възможността да се възстановява организма на слизане, категорично правят натоварването от смесен тип. Най-малкото, ако искам да правя анаеробна тренировка, задължително комбинирам стълбите с второ упражнение с висока интензивност /клек, лицеви/, което е по-време на слизането, т.е. да липсва възможността на организма да възстановява. И пак не се получава чисто. За сметка на това стълбите и упражнения в комбинации с тях имат други достойнства, които не са за пренебрегване.
За дишането. Възможността да се задържа вдишания кислород, т.е. да се задържа дъха е показател за недостигната висока нужда от повишена кислородна консумация. При силна умора контролирането на дишането под формата на задържане на дъха е невъзможно. Но да не задълбаваме, пък и щом действа...
За стадиона. Мога да кажа за южните райони и центъра до НДК. Това е стадион "Раковски”, който се намира на бул. "България” в ж.к. "Иван Вазов”, на 10 мин. пеша от НДК и близо до ж.к. "Лозенец" , "Стрлебище", "Хиподрума", "Белите брези". Има стълби, писта за тичане, лост позволяващ всякакви хватове, две успоредки, греда и още доста неща, достатъчни за стабилно ОФП и тренировка със собствено тегло. И най-хубавата новина за накрая – свободен досъп 24 часа в денонощието. Входовете са от страната на бул. "България" или ж.к "Иван Вазов". Пред този от страната на "Иван Вазов" има малък удобен паркинг, ако се носят допълнителни дискове за набиранията, кофите... , други неща за тренировка и сте с кола. Поздрави и хубава събота и неделя :)
emoaero
изгонен.

Post by emoaero »

Днес bootcamp беше от любимият тип - стълбички. Много гот :) Бягане до стадиона, разгряване на стави и няколко ускорения и щафети. После стълбички нагоре.

Удоволствие (8/10)
Трудност (5/10)
Божил
Ученик
Ученик

Post by Божил »

Мазохист! :lol:

Не бе, яки са стълбичките. Стълбички-количка е по-забавното ренегадско. :wink:
И щафетите са готини, щото има интрига.
Time is tough, but I'm getting tougher.
emoaero
изгонен.

Post by emoaero »

Божил wrote:Стълбички-количка е по-забавното ренегадско.
Да на количките, като им хванеш цаката и стават много лесни :) Да на щафетите се шашнах колко бяхме равностойни. Да не говорим за лист/ножица/камък ...
emoaero
изгонен.

Тренировка (12.06.2008)

Post by emoaero »

Вчера почти тренирах в залата от около месец и нещо насам. Направих си рехабилитациите за рамото. След това правих face pull в суперсерия с лицеви. След това с Цецо правихме някаква имитация на rack pull, ма нещо не го докарах. След това правих pull through в серия с one arm standing pull. Абе слаба тренировка, ама в момента това може. След което реших да си ходя към вкъщи, беше около 16:45. Голяма грешка. Изсипа се най-грандиозният дъжд на който съм присъствал на живо. Капките бяха по 330 ml всяка. С колелото жонглирах в някакви локви. Някакви коли се опитваха да ме газят и да се блъскат по между си. Очилата ми се запотиха и нищо не виждах. И на средата на това преживяване установявам, че се смея с глас ... като лудите. В страхотно настроение се прибрах
emoaero
изгонен.

Boot camp (13.06.2008)

Post by emoaero »

Такааа, днес на стадиона. Няколко щафетки, 2 спринта 100м от нисък старт, коремни кобинирани със скок на място и гръбни комбинирани със jumping jacks. Предаване на медицинска топка от която посока се сетиш. Приятно.

Удоволствие (7/10)
Трудност (4/10)
emoaero
изгонен.

Boot camp (16.06.2008)

Post by emoaero »

Днес любимият тип тренировка, стартчета и стълбички. Много приятно се разбихме, особено от цяла обиколка на стадиона по стълбичките. Васко този път засичаше спринтовете нагоре, Божил е машина, толкова е бърз Васко му засече отрицателно време. Много яко беше.

Удоволствие (8/10)
Трудност (7/10)
emoaero
изгонен.

Boot camp (18.06.2008)

Post by emoaero »

Много яка тренировка днес на лостовете, само дето сега ме боли рамото :( Иначе, тичане до парка, загряване и ротации. Три серии набиране до 5. Жоро и Люба пристигнаха за третата серия и се включиха с по 10 скок дъга. Коментара беше, че леко са подранили, идеята е била да дойдат на 15 скок дъга и без набирания :) После кофички (лицеви опори), коремни преси от вис. Триончета. Бутане на дървета, този път нито едно не падна и нямаше жертви. След това правихме бегови. След което направихме 10 спринта по 60м. Добре

Удоволствие (8/10)
Трудност (6/10)
psyhopat
Ученик
Ученик

Post by psyhopat »

Наистина е много яко онова място с двата лоста и успоредката в Борисовата, ако още ходите на него (миналата година съм ви виждал там, тая още не съм ходил:) ).
Post Reply