Интервално тичане

Упражнения със собствено тегло, аеробни занимания, стречинг

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Милко Георгиев
Академик
Академик

Re: Интервално тичане

Post by Милко Георгиев »

Silur wrote:Много ми допадна този вид тичане и имам въпроси. :)
Може ли да тичам всеки ден по около 20 мин.И дали има проблем ако тичането ми е един час преди фитнес?Необходи ми ли са почивки итн
Мерси
Нека тренировката с тежести е преди тичането.
Може да тичаш всеки ден, стига да се усещаш възстановен на следващия ден.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Silur wrote:А какъв е основния проблем ако е преди силова тренировка?Ок ще имам предвим и няма да тичам преди фитнес.
Според мен основният проблем е, че си изморен и не може да използваш пълноценно тренировката с тежести.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Silur wrote:Тичах почти две седмици интервално но нещо много ме болят глезените като започна да тичам?Правя ротации около 20 на жсеки крак ръка итн.Защо е така?За поддържане на форма може ли да заместя тичане със плуване?
Мерси
Върху каква настилка? Избягвай асфалта.
Колко продължително? Наиситина ли докато спринтираш си на върха на възможностите си?

Кондиционен треньор
Галина Толкингтън (galya)
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by Галина Толкингтън (galya) »

Silur wrote:Ами избягвам асфалт но не мога да отрека че се случва да тичам върху него.Тичам максимум 20 мин защото след това едвам дишам.Опитвам се да увеличавам времето през което тичам но става бавно.Тичам почти всеки ден,още в началото започнаха да ме болят глезените и си мислех че е нормално но май не е.Какво би ме посъветвал?
Мерси
Възможно е да прекалявашж с натоварването. С какви обувки тичаш? Такива, които поемат шока от кофти настилката може да са по-подходящи.
Silur
Ученик
Ученик

Post by Silur »

Тичам с маратонки подобни на шпайкове..много са смешни но са ми само те...=)))Удобни са ми не е да ми стягат или да са ми големи.А да спирам ли да тичам с тези болки?
Галина Толкингтън (galya)
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by Галина Толкингтън (galya) »

Silur wrote:А аз пак да си питам за глезените.Спрях да тичам и да тренирам въобще защото бях на море за няколко дни.Но дори и когато ходя боса пак ме болят глезените все едно стъпвам на криво.На какво може да се дължи това.Преди малко станах и като тръгнах за банята се чуствах все едно стъпвам на криво...Ще се радвам да споделите мнение :wink:
Възможно е да имаш проблеми със стъпалата (промяна в положението на стъпалото спрямо глезена грубо казано), но няма как да се предполага виртуално, по-добре иди на лекар да те погледнат. Ортопед може лесно да открие причината.
Jaho
Асистент
Асистент

Post by Jaho »

Аз бих казал

І.

1.бягай 2-4 пъти седмично
2.на всяка 3та тренировка добавяй по още един интервал от бягане и почивка като започнеш от 4 да кажем.
3. редувай, в зависимост от формата в която се намираш

или

а) (леко бягане 30 сек + ходене 30 сек)*4

или

б) (бързо бягане или спринт доколкото можеш + леко бягане 30 сек)*4

4. 5 минути много леко бягане преди интервалите за загрявка

5. 5 минути леко бягане след интервалите, за възстановяване на пулса и постепенно преминаване в ходене.

Общо в началото е само 15 мин, но е доста изтощително и ефективно. и не е за всеки ден определено.

ІІ. Вариант без много мислене

1. леко бягане 5 минути за загрявка
2. 5 минути бързо темпо (толкова бързо, че да не колабираш все пак преди да изтекат 5те мин)
3. 5 мин отпускащо бягане и край.
Post Reply