Форум SPIDER SPORT

Черен Дроб

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    homeФорум SPIDER SPORT -> ВМ-НВХ Рецепти
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ventzo
Студент
Студент


Юзър от: 22 Дек 2007
Мнения: 41

МнениеПуснато на: Пет Дек 28, 2007 17:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Вчера си взех 2 кг свински дроб, половината го изпържих в силно нагорещен тефлонов тиган с масло, а другата половина намазах една голяма тава с масло наредих го и върху всяко парченце сложих по малко масло.

След всяко вадене на готовия дроб е желателно да се изчисти с една сълфетка тигана защото маслото почернява.

Забравих да спомена, че го нарязах много тънко, като филенце.

И двата вида станаха много добре. Вечерта имах гости и нарязах за мезе и от двата вида харесаха го много.

Така в хладилника предполагам, че ще издържи 4-5 дена, в момента хапвам от него без да го подгрявам и е много приятен.

Поздрави. И весело посрещане.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DimGirl
Студент
Студент


Юзър от: 17 Мар 2005
Мнения: 44
Живее в: jupiter

МнениеПуснато на: Съб Фев 09, 2008 13:05    Заглавие: Импровизация :) Отговорете с цитат

Тръгнах да правя рецептата на КранБери, обаче се получи по-скоро нещо като кавърма по радомирски (аз съм си от тоя край):

Продукти
300 гр. дроб
50 гр. масло
1 глава лук
1 чушка; домат и половина от буркан, поради липса на пресни
3 големи скилидки чесън
сол, черен пипер, чубрица, сушени зеленчуци

Приготвяне
Дробът се нарязва на дребно и се измива, след което се поръсва със сол, черен пипер, чубрица и смляните скилидки чесън. Разкашква се хубаво с ръце Very Happy
В неголяма тенджера маслото се разтапя на слаб огън и в него се задушава за кратко лукът, след което се добавят сушените зеленчуци (половин шепа, само за вкус - целина, праз, моркови, ект) и се задушава за още малко. После се добавя разкашкания дроб, вече на силен огън и се захлупва, докато си обелите доматите от буркана Laughing
Първо се добавят чушките и малко вода. Захлупва се докато си нарежете доматите на ситно, след което те се добавят заедно със сока си и пак захлупвате, на слаб огън.

Мирише направо нечовешки Smile Не бях много гладна, но май ще изтегля обяда с един час Twisted Evil
_________________
Министерство на звука
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение MSN Messenger
Biliana
Ученик
Ученик


Юзър от: 06 Юни 2006
Мнения: 9

МнениеПуснато на: Вто Фев 26, 2008 22:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Вчера си сготвих следното нещо за вечеря, стана много яко:
Сарми лозови листа с черен дроб
за плънката:на ситно нарязан черен дроб (става по-лесно с ножица), глава лук, гъби, може и малко морковче за цвят.Сол,пипер на вкус.Всичко това се задушава в масло до готовност.
Навива се плънката в лозовите листа,сармите се нареждат в тавичка и се заливат със сметана.
Пекат се в предварително нагорещена фурна съвсем за малко, докато омекнат лозовите листа (тъй като плънката е готова) около 15 минути.
И разбира се червено вино.
Да ви е вкусно!
Very Happy
_________________
Нищо не идва отгоре, всичко е яко бачкане!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
marsn
Асистент
Асистент


Юзър от: 19 Май 2005
Мнения: 84
Живее в: софия

МнениеПуснато на: Вто Ное 17, 2009 22:32    Заглавие: Отговорете с цитат

мия, слагам подправки и масло в плик за печене, слагам и дроб... пека във фурна ~40 мин.

но)! най-вкусното нещо, което съм яла с дроб е Смядовско мезе, което никога не съм правила, но редовно карам майка ми да ми прави Smile

продукти:
500 гр. свинска кайма
250 гр. черен свински дроб
200 гр. бекон тънко нарязан
30 гр. масло
2 яйца
2 скилидки чесън
бялата част на 1 стрък праз
1/2 чаша "Порто" (може и друго десертно вино)
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. смлян кардамон
1/2 ч. л. смлян кимион
черен пипер на вкус

приготвяне:
1. Маслото се разтопява в тиган, сипва се нарязаният наситно праз и се запържва на слаб огън. Щом лукът омекне, се добавя счукания чесън, разбърква се.

2. Задушените зеленчуци се поставят в блендер (или нещо пасиращо) заедно с каймата и черния дроб. Налива се червеното вино, подправя се със сол, кардамон, кимион и черен пипер, добавят се яйцата и се пасира.

3. В някаква форма (за кекс) се нареждат ивици тънко нарязан бекон, така че да покрият дъното и стените и част от тях да остане да виси извън формата.

4. Пюрираната смес се налива във формата и се завива с висящите ивици бекон. Съдът се завива с алуминиево фолио, поставя се в тава и в нея се налива вода, така че да стига до средата на формата. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 2 часа.

5. Изпеченото мезе се изважда, притиска се с нещо (така няма да е ронливо и на следващия ден може да се реже като салам.) Оставя се да стегне в хладилник.
_________________
strength is not “gender-specific”, it is “belief” specific
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент


Юзър от: 29 Яну 2006
Мнения: 235
Живее в: Brisbane

МнениеПуснато на: Пон Яну 11, 2010 14:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Днес врътнах много вкусно сосче с остатъка от вчерашното дробче Smile

1 глава лук
50-тина грама масло
1 тиквичка
Известно количество черен дроб

Лукът се нарязва, тиквичката и дробът се настъргват на едро ренде, всичко това се задушава с маслото на не много силен огън. По някое време добавих и малко вода (като после ме хвана яд, защото имах много хубав бульон в хладилника, но както и да е). Накрая се пасира. Може да му се добави още малко вода или сметана или каквото там се иска, за да стане по-рядко. Доста тежичко се получава, но предполагам, че за по-сухи меса ще е супер.
_________________
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
Obsessed is the word lazy people use to describe the dedicated
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Милко Георгиев
Академик
Академик


Юзър от: 05 Сеп 2004
Мнения: 1061
Живее в: София

МнениеПуснато на: Сря Юни 09, 2010 10:20    Заглавие: Отговорете с цитат

alexstoilov написа:
По принцип има ли някакво ограничение в яденето на черен дроб, може ли примерно цяла седмица на обед да обядвам със свински дроб?

Една седмица да, но при такава честота може да ти дойде в повече витамин А, ако го правиш по-дълго. Най-добре яж 2-3 пъти седмично дороб постоянно.
_________________

Кондиционен треньор
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
elinia7
Ученик
Ученик


Юзър от: 14 Юни 2010
Мнения: 17
Живее в: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Ное 01, 2010 07:23    Заглавие: Отговорете с цитат

ivan написа:
Изкисвате ли черния дроб във вода, за да му се махне кръвта? Аз никога (дори не съм се замислял, чв подобно нещо "трябва" да се прави), а баща ми вчера ме втрещи - беше го нарязал и сложил във вода за не знам колко минути.


А пък, ако го покиснеш половин час в прясно мляко, става много мек и вкусен, като се приготви.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    homeФорум SPIDER SPORT -> ВМ-НВХ Рецепти Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
©2003-2014 SPIDER SPORT