Няколко въпроса за стречинга.

Упражнения със собствено тегло, аеробни занимания, стречинг

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Любо
Доцент
Доцент

Няколко въпроса за стречинга.

Post by Любо »

Здравейте.
Имам чувството, че нямам достатъчна гъвкавост за правилното изпълнение ня упражнения като мъртва тяга и клек с щанга. Поради тази причина реших да се захвана сериозно със стречинг.
Като цяло мисля че теоретически съм горе-долу подготвен. Статичния стречинг отпада като вариант. Решил съм да започна с динамичен стречинг, като евентуално след време да включа и плиометричен стречинг. Като цяло мисля че е по-добре в началото да се концентрирам на динамичния стречинг. Досега съм правил само стандартния статичен стречинг, но от прочетената информация той ще отпадне като занимание.
Ето ги и въпросите ми.
Какви конкретни упражнения да правя за подобряване гъвкавостта за изпълнение на мъртва тяга и клек?
Освен задния бедрен мускул и тазовите сгъвачи, кои мускули имат нужда от стречинг?
Това са основните ми неясноти.
Галина Толкингтън (galya)
Ст. асистент
Ст. асистент

Re: Няколко въпроса за стречинга.

Post by Галина Толкингтън (galya) »

Задния бедрен, прасеца, сгъвачите и целия квадрицепс, задължително и корема и кръста.
Съвсем стандартен стречинг с хващане и опъване на бедрата от изправен стоеж и навеждане напред. Стандартните от седеж и разкрачена опора на земя също. Иначе има упражнения, които помагат за клека и тягата, като клек на един крак със собствено тегло и cable pullthroughs. Hindu squats също са добра идея.
По принцип практикуването на самото упражнения само по себе си ще доведе до по-сериозна гъвкавост, поради отместване на стреч рефлекса.
Любо
Доцент
Доцент

Post by Любо »

Съвсем стандартен стречинг с хващане и опъване на бедрата от изправен стоеж и навеждане напред. Стандартните от седеж и разкрачена опора на земя също.
Този "стандартен" стречинг не се ли явява статичен? Според една от статиите на Христо (която сега може да се прочете на powerlifting.hit.bg) този тип стречинг е неефективен. До колкото знам той не отмества и стреч рефлекса като хората. Ако правилно съм разбрал за какво говориш.

Клекове на един крак практикувам редовно, значи това е добре :) . Този cable pullthrough не ми вдъхва много доверие. Много ми прилича на "добро утро". Аз си мислех да вкарам такова упражнение, но ми се струва, че техниката му е сложна и ще взема да се контузя.
Идеята на Hindu squat нещо немога да я схвана. Защо когато клекнеш трябва да си на пръсти? Това противоречи с клека с щанга и клека на един крак.

Аз си мислех да правя мъртва тяга от кутия, с по-леки тежести. То при клека и тягата тялото е в аналогична позиция (в областта на таза) и си мислех, че това би било добра идея за развване на гъвкавост. Да, но пак се притеснявам да не се контузи.
Галина Толкингтън (galya)
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by Галина Толкингтън (galya) »

Стандартни са упражненията, дали ще ги правиш статично или динамично или розова пантера е въпрос на избор.
Кабелното издърпване е супер и не е опасно с нищо повече от други упражнения.
Хинду клека помага за връзките, спокойно, не е страшен изобщо.
Прави бокс клек щом си решил. Според мен тяга с прави крака и по-леки тежести е добро начало преди мъртвата тяга и клековете ако търсиш бързо разтягане на задното бедро.
Post Reply