Здравейте.
Имам чувството, че нямам достатъчна гъвкавост за правилното изпълнение ня упражнения като мъртва тяга и клек с щанга. Поради тази причина реших да се захвана сериозно със стречинг.
Като цяло мисля че теоретически съм горе-долу подготвен. Статичния стречинг отпада като вариант. Решил съм да започна с динамичен стречинг, като евентуално след време да включа и плиометричен стречинг. Като цяло мисля че е по-добре в началото да се концентрирам на динамичния стречинг. Досега съм правил само стандартния статичен стречинг, но от прочетената информация той ще отпадне като занимание.
Ето ги и въпросите ми.
Какви конкретни упражнения да правя за подобряване гъвкавостта за изпълнение на мъртва тяга и клек?
Освен задния бедрен мускул и тазовите сгъвачи, кои мускули имат нужда от стречинг?
Това са основните ми неясноти.
Няколко въпроса за стречинга.
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
-
Галина Толкингтън (galya)
- Ст. асистент

Re: Няколко въпроса за стречинга.
Задния бедрен, прасеца, сгъвачите и целия квадрицепс, задължително и корема и кръста.
Съвсем стандартен стречинг с хващане и опъване на бедрата от изправен стоеж и навеждане напред. Стандартните от седеж и разкрачена опора на земя също. Иначе има упражнения, които помагат за клека и тягата, като клек на един крак със собствено тегло и cable pullthroughs. Hindu squats също са добра идея.
По принцип практикуването на самото упражнения само по себе си ще доведе до по-сериозна гъвкавост, поради отместване на стреч рефлекса.
Съвсем стандартен стречинг с хващане и опъване на бедрата от изправен стоеж и навеждане напред. Стандартните от седеж и разкрачена опора на земя също. Иначе има упражнения, които помагат за клека и тягата, като клек на един крак със собствено тегло и cable pullthroughs. Hindu squats също са добра идея.
По принцип практикуването на самото упражнения само по себе си ще доведе до по-сериозна гъвкавост, поради отместване на стреч рефлекса.
Този "стандартен" стречинг не се ли явява статичен? Според една от статиите на Христо (която сега може да се прочете на powerlifting.hit.bg) този тип стречинг е неефективен. До колкото знам той не отмества и стреч рефлекса като хората. Ако правилно съм разбрал за какво говориш.Съвсем стандартен стречинг с хващане и опъване на бедрата от изправен стоеж и навеждане напред. Стандартните от седеж и разкрачена опора на земя също.
Клекове на един крак практикувам редовно, значи това е добре
Идеята на Hindu squat нещо немога да я схвана. Защо когато клекнеш трябва да си на пръсти? Това противоречи с клека с щанга и клека на един крак.
Аз си мислех да правя мъртва тяга от кутия, с по-леки тежести. То при клека и тягата тялото е в аналогична позиция (в областта на таза) и си мислех, че това би било добра идея за развване на гъвкавост. Да, но пак се притеснявам да не се контузи.
-
Галина Толкингтън (galya)
- Ст. асистент

Стандартни са упражненията, дали ще ги правиш статично или динамично или розова пантера е въпрос на избор.
Кабелното издърпване е супер и не е опасно с нищо повече от други упражнения.
Хинду клека помага за връзките, спокойно, не е страшен изобщо.
Прави бокс клек щом си решил. Според мен тяга с прави крака и по-леки тежести е добро начало преди мъртвата тяга и клековете ако търсиш бързо разтягане на задното бедро.
Кабелното издърпване е супер и не е опасно с нищо повече от други упражнения.
Хинду клека помага за връзките, спокойно, не е страшен изобщо.
Прави бокс клек щом си решил. Според мен тяга с прави крака и по-леки тежести е добро начало преди мъртвата тяга и клековете ако търсиш бързо разтягане на задното бедро.