Тичането навън - през зимата?

Упражнения със собствено тегло, аеробни занимания, стречинг

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Leo
Ученик
Ученик

Post by Leo »

Защо е нужно да е навън? Ходиш ли в зала? Там няма ли кардио уреди? Не се ли страхуваш, че ще се разболееш навън и ще пропускаш не само кардио-тренировки, но и тези с тежести и ще пиеш парацетамоли вместо протеинче =)
Ако нямаш кардио-уред вкъщи, тичането на място (по-интензивно) сутрин на гладно вкъщи е добра идея. Остави другото тичане за по-слънчеви дни.
Jaho
Асистент
Асистент

Post by Jaho »

Аз например не обичам залите. До един момент може да си се тича навън.
Venera_smilenova
Ученик
Ученик

Post by Venera_smilenova »

А тичането през зимата, когато навали много сняг, дали може да се замести със скачане на въже вкъщи ?!?!
Jaho
Асистент
Асистент

Post by Jaho »

Скачането е даже по-добро.

Скачаш по 1-3 минути и почиваш по 1-3 минути. Постепенно намаляваш почивките и увличаваш продължителността. Правиш 3-6 серии макс.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Re: Тичането навън - през зимата?

Post by Милко Георгиев »

probiv wrote:Тичането навън - през зимата? :?
Как?
Здравословно ли е?Дори когато замръзваш? 8)
Не знам, така,че ще чакам на вас.
Моля, ви също споменете нещо за обличането и студа (по-точно температурата).
Възможно ли е да се контузим като тичаме или правим други физически упражнения навън, на сняг и как да се предпазим?

Благодаря ви предварително!
Зимата е чудесна за тичане.
Лично аз загрявам с един горещ душ, обличам се леко и се изстрелвам. По време на тичането понякога се събличам и гол до кръста.
По принцип това с изстинките е объркана работа. Студът не разболява, а вирусите в комбинация със слаба имунна система. Не говорим за преохлаждането и измръзването, те са друга работа.
Закаляването чрез терморегулация тренира имунната система. Например горещ душ и тичане гол през зимата.

Image

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Leo wrote:Блазе ти, някои са genetically blessed. Аз не съм. За имунната ми сисетма да не говорим, имам дори автоимунни проблеми. А за студа - два дни без шапка навън и съм 'готов'. Наистина не всички са кекави като мен, може би е добре всеки да изпоробва всичко за себе си, за да види в конкретния случай дали работи. И все пак, когато правиш упражнения с тежести е добре мускулите ти да са 'на топло', не важи ли същото и за кардиото?
От рождението ми до към двадесетата ми годишнина пиех поне един антибиотик годишно. След това по веднъж годишно. Нос, сливици, 38-39 градуса температура. Според една теория, антибиотиците са убили естествените бактерии по лигавицата на носа ми и там преди около 20 години са се заселили стрептококи. Носът ми е слаба зона, разболява се пръв и слиза към гътлото. От махнати сливици имам хроничен фарингит.
Със силна храна и малко закаляване, от 3-4 години не съм боледувал.

Толкова за генетиката ми :shock: :D

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Re: Зимата

Post by Милко Георгиев »

Luzyfer wrote:Аз у нас се разболявам, а си представ,м да си тичкам по бюстие из парка нненене , е това си е благородна завист:)
Разболяванията се дължат на изнежена имунна система. Тя трябва да се тренира.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Snow wrote:Милко, ти явно си изявен ентусиаст - през зимата без горнище :)
Би ли дал някой и друг съвет за закаляване на имунната система??
Освен храната и умерените тренировки- други пинизи има ли?
Винаги стой така облечена, че да усещаш лек хлад.
Прави контрастни душове - от много топло до студено. Постепенно увеличавай контраста.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Snow wrote:В контекста на контрастните душове - сауната има ли някакво отношение?
Да, тя е солидно откъм горещата страна и обикновено е следвана от ледена вана или поне студен душ.
Аз не правя такива неща, засега :roll:

Кондиционен треньор
Шиш
Ученик
Ученик

Re: Тичането навън - през зимата?

Post by Шиш »

От много години се занимавам с атлетика и ниските температури никога не са ме спирали. Мога да спомена, няколко ключови момента:
1. Няма да се разболееш ако бягаш в студа, стига да не спреш. Ако обаче не си прецениш силите и например не можеш да изкараш кроса до край, тогава е неприятно.
2. Не се навличам - при -10 два анцуга един върху друг са достатъчни, на краката клин и анцуг, на главата - шапка, тънки ръкавици.
3. избягвам дълбокия сняг, защото ми се пълнят маратонките
4. след бягане по лед/сняг винаги имам мускулна треска на мускули, които нормално не взимат голямо участит при бягането. Тук те се натоварват допълнително от опитите да пазиш равновесие.
5. винаги спирам да бягам ако има заледени стълби и слизам съвсем внимателно
6. Никога не забравям преди крос да проверя, дали има топла вода :-)

Бягай и не се притеснявай! ...то не че вече ще има такива студове. Много по неприятен е силният вятър, а високите температури >35 и прякото слънце са много по-опасни за бегача от студа и снега.

Успех
Tanuco
Ученик
Ученик

Post by Tanuco »

По отношение на тичането на стадион за мен е много по-натоварващо, скучно и монотонно...ако по пътеки бягам 4-5км на стадиона правя максимум 3 и просто ми писва.
А по отношение на това, че знаеш колко си избягал лесно можеш да го установиш и след 1 тичане на стадион.Като правиш 10 обиколки за 20мин, просто хващаш някоя пътека и тичаш 20 мин и си изтичал 4км:)
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

zloster_fitness wrote:аз сън чувал тичането през зимата е вредно,защтото студения въздух образува кристалчета в белите дробове ама тва маи не е верно
Това с кристалчетата е за миньори в силикатни мини с над 30 г. стаж.

Кондиционен треньор
no_bs
Ученик
Ученик

Post by no_bs »

Винаги стой така облечена, че да усещаш лек хлад.
Милко, това е адски вярно. Мъжът ми е от хората, на които винаги им е топло и у нас е вечна битка за настройката на термостата - никога не е повече от 18-19С. Да, но пък за сметка на това спрях да боледувам. Преди в България редовно изкарвах по една настинка на всеки 1-2 месеца, а сега, да чукна на дърво, нямам такъв проблем.
SoAlien
Ученик
Ученик

Аз да кажа

Post by SoAlien »

Аз да кажа...като ходя на планина през Зимата, често при -15 -20 (но при слънчево време и със слаб вятър) си ходим голи по цял ден дори някои се търкалят в снега....болни досега сме нямали...да чукна на клавиатура... 8)
Ани Илиева
Ученик
Ученик

Post by Ани Илиева »

Сух, здрав, слънчев студ (какъвто има в планините) се отразява по вълшебен начин на настроението, тонуса и радостта от живота въобще.
Обаче. Мъгла, висока влажност и силен вятър, които са неизменна част от варненската зима, са си вредители, както и да го мислиш.
Ако изляза да потичам в момента, бронхит не ми мърда.
Робът трябва да се стреми към свободата, а свободният - към съвършенството
Post Reply