Форум SPIDER SPORT

желирано кисело мляко
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    homeФорум SPIDER SPORT -> ВМ-НВХ Рецепти
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bulgi
Студент
Студент


Юзър от: 12 Яну 2005
Мнения: 43

МнениеПуснато на: Сря Фев 22, 2006 20:12    Заглавие: желирано кисело мляко Отговорете с цитат

Всъщност нищо специално, но аз днес си направих
желирано кисело мляко с кокосови стърготини и ванилова есенция. Чудесно е, а и Галя беше писала някъде, че желираното мляко имало двойно по-малко калории от нормалното, макар да не знам защо и как Smile
Така че започвам да желирам мляко с каквото ми падне Smile
с какао и ядки
с канела
с есенция ром и кокосови стърготини
с дребни плодове.
Въобще дайте воля на фантазията си и споделяйте Razz
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Jaho
Асистент
Асистент


Юзър от: 16 Сеп 2004
Мнения: 88
Живее в: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Фев 22, 2006 20:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да пробваш есенция от мента.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bulgi
Студент
Студент


Юзър от: 12 Яну 2005
Мнения: 43

МнениеПуснато на: Сря Фев 22, 2006 20:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Jaho написа:
Може да пробваш есенция от мента.


Добра идея, аз си купих една, която уж е арак, защото се надявах да има вкус на анасон и така да си направя някакъв заместител на единия вид на гумените мечета на Haribo, но уви тази няма нищо общо с арак Sad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Uinen
Ученик
Ученик


Юзър от: 05 Фев 2006
Мнения: 22
Живее в: уффф София

МнениеПуснато на: Сря Фев 22, 2006 23:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Хмммм как наистина желирате кисело мляко?!?! Shocked Пак ли с желатин? Или той не е добър и има друг начин? Защото аз знам рецепта, но тя е с прясно мляко:

600 мл. прясно мляко
2/3 чаена чаша захар (може подсладител някакъв, или изобщо да се изключи)
1 чаена чаша бадеми (може да се замени с плодове или други ядки)
20 гр. желатин
1 ванилия (каква е разликата между ванилията и ваниловата есенция? Щом като използвате второто - предполагам е по-полезно?!)

Бланшираш набързо бадемите и ги обелваш. След това ги нарязваш на дребно.
Накисваш желатина да набъбне добре и после го втечняваш на водна баня. Загряваш млякото със захарта до пълното й разтваряне и след това добавяш ванилията и желатина. Добавяш ядките, охлаждаш сместа и я разпределяш в намокрени с вода купички.
_________________
Everything has its beauty, but not everyone sees it.

За мъничко любов избродила бих света,
бих крачила боса, без шапка в утрин синя,
бих крачила в сняг, скрил в мене пролетта,
бих крачила в буря с пеещ дрозд в гръдта.
бих крачила сякаш по роса в пустиня.
За мъничко любов избродила бих света
като слепец, протегнал длан за милостиня.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bulgi
Студент
Студент


Юзър от: 12 Яну 2005
Мнения: 43

МнениеПуснато на: Чет Фев 23, 2006 08:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, аз желирам с най-обикновен желатин на Др. Йоткер (най-добри резултати имам с него). Следвате указанията на опаковката и всичко е наред.
Има толкова много есенции, слагате тези, които ви харесват и воала Smile
Кокосови стърготини и ванилия засега ми е фаворит.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bulgi
Студент
Студент


Юзър от: 12 Яну 2005
Мнения: 43

МнениеПуснато на: Чет Фев 23, 2006 08:34    Заглавие: Отговорете с цитат

phoenix написа:
blagovest написа:
Айде някой да разясни за какви есенции става въпрос и как се желира това мляко?!!! Crying or Very sad Very Happy


Здрасти! И аз от тука чух за пръв път за желирано мляко и от месец някъде си правя опити. Понякога става,друг път не съвсем Smile
Най-добрия желатин май наистина е на доктор Йоткер. Използва се така - слагаш го в едно канче и го заливаш с вода. За около 10 минути желатинът се втвърдява и става на кристалчета. После го потапяш заедно с канчето в тенджера с гореща вода и бъркаш, докато се стопи и стане на сироп, след което го изливаш в млякото като гледаш да го разбъркаш хубаво. И накрая оставяш нещото на студено да "стегне" за няколко часа. Едно пакетче стига за около 1/2 литър течност.


Ако това, което ще желираш е студено, прибавяш няколко лъжици от сместа към топлия желатин и чак тогава всичко в студената смес.
Ако е топло това, което искаш да желираш, прибавяш желатина към сместа. При мен всичко е обяснено много добре на опаковката.


Последната промяна е направена от bulgi на Чет Фев 23, 2006 08:35; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Тонито
Ученик
Ученик


Юзър от: 30 Яну 2005
Мнения: 1
Живее в: София

МнениеПуснато на: Съб Фев 25, 2006 19:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Между другото, желатина има върху храносмилането влияние подобно на триците Wink
_________________
"There is no difference between living and learning... it is impossible and misleading and harmful to think of them as being separate." John Holt, author
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
cranberry
Студент
Студент


Юзър от: 11 Юли 2006
Мнения: 31

МнениеПуснато на: Пет Дек 14, 2007 15:05    Заглавие: Отговорете с цитат

от аптеката !!!
във всеки по-нормален супермаркет/ хранителен магазин има, обикновено на щанда с подправките.
_________________
Nothing tastes as good as being lean feels.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cranberry
Студент
Студент


Юзър от: 11 Юли 2006
Мнения: 31

МнениеПуснато на: Съб Дек 15, 2007 14:20    Заглавие: Отговорете с цитат

сори.
билла, пикадили със сигурност
_________________
Nothing tastes as good as being lean feels.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Diva
Ученик
Ученик


Юзър от: 05 Мар 2008
Мнения: 1
Живее в: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Мар 05, 2008 16:29    Заглавие: кисело мляко със сушен ананас Отговорете с цитат

здравейте,

аз в петък пробвах следното нещо:
250 гр. кисело мляко
250 гр. заквасена сметана
250 гр. Riccota (или както там се пише)
1 пакетче желатин на д-р Йоткер
1 пакетче ванилия на д-р Йоткер
сушен ананас (не можах да намеря никакъв друг плод във Фамилия)

Начин на приготвяне:
Разбивате Riccota-та заедно със заквасената сметана, киселото мляко и ванилията. Добавяте към него парченцата плодове (или ядки, или каквото още ви хрумне). Следвате указанията за желатина. Едно пакетче е достатъчно на г.ц. количество. След като желатина набъбне, го разтвяряте на водна баня и след като изстине малко, го добавяте към сместта. Изсипвате в купички или общ съд и бързо в хладилника.
Получи се страхотна фантазия. Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Evi
Ученик
Ученик


Юзър от: 12 Фев 2008
Мнения: 1
Живее в: София

МнениеПуснато на: Пет Мар 14, 2008 17:13    Заглавие: Re: желирано кисело мляко Отговорете с цитат

bulgi написа:
Чудесно е, а и Галя беше писала някъде, че желираното мляко имало двойно по-малко калории от нормалното, макар да не знам защо и как Smile

А някой по-информиран може ли да обясни малко по-подробно за намаляването на калориите, защото и аз се чудех? Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    homeФорум SPIDER SPORT -> ВМ-НВХ Рецепти Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
©2003-2014 SPIDER SPORT