Изследвания много,но кои са верни...daniel.panev wrote:Това са митове от едно време. Наскоро четох една статия за изследване, проведено върху бегачи на дълги разстояния. Оказва се, че без да променят количеството на изпита вода преди, по време на и след тренировка тялото им си се хидратира нормално и само с нормалния прием на вода през деня.alexstoilov wrote:Около тренировка пия около 1лт,тогава тялото се дехридатира страшно много и водата е страшно нужна.
Пиенето на вода
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
-
alexstoilov
- Студент

- Милко Георгиев
- Академик

- cremcaramel
- Ст. асистент

О, Милко, как хубаво ме развесели
Аз, както знаете, едно време пиех много по време на тренировка, но сега си давам сметка, че тогава беше нечовешка жега и влага през лятото, а аз ходех в един фитнес без климатик
Сега от известно време почти не пия или пия просто глътка две между сериите.
Не съм забелязала връзка между тренировката и пиенето на вода, при положение, че човек горе долу пие редовно вода и е хидратиран, също както с яденето.
Аз, както знаете, едно време пиех много по време на тренировка, но сега си давам сметка, че тогава беше нечовешка жега и влага през лятото, а аз ходех в един фитнес без климатик
Сега от известно време почти не пия или пия просто глътка две между сериите.
Не съм забелязала връзка между тренировката и пиенето на вода, при положение, че човек горе долу пие редовно вода и е хидратиран, също както с яденето.
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
Low fat - low food
-
alexstoilov
- Студент

Не знам колко е достоверно, но това намерих: "...най-верният индикатор за качествено хидратиране е урината ти – колкото по-светла е тя, толкова по-добре. Когато обаче е в по-тъмно жълтата или кафявата гама, може да се наложи да увеличиш водната си норма. Друг начин да разбереш колко вода ти е нужна дневно, е като умножиш килограмите си по 35 мл (ако тежиш 55 кг, добре е да пиеш 1,925 л)."alexstoilov wrote:Някой може ли да посоче достоверен източник относно количеството вода необходимо на човешкото тяло за един ден?Аз досега пиех по около 3 литра,последните два дни намалих на 1 лт и се чувствам доста по-малко подут.Но от здравословна гледна точка как стоят нещата?
"I'm looking for love all around me
Looking for love to surround me
The love that I need
To rescue the state of my heart"
Looking for love to surround me
The love that I need
To rescue the state of my heart"
- vasko3dvideo
- Студент

Съгласен съм за цвета на урината, като индикатор за количеството вода. Когато е тъмна трябва да се пие вода до избистряне на урината.
ПХ-то е също важен показател, незнам колко от колегите си го следят но си е важно да ти е внормата. Даже леко алкален по-добре. Най-бързо си оправям ПХ-то с чаена лъжичка сода бикарбонат разтворена в чаша вода. Някоя зелена добавка, я пшеничени стръкове или спирулина на прах. Или Калифор, 6г. калиеви соли за разтваряне.
Ако се подуваш от водата, значи нещо електролитния баланс се е прецакал. Много натрий. Всеки е забелязал, че след нещо солено пие вода като идиот, подува се и няма позиви за тоалетната. Когато ел. баланс и бъбреците ти са ок, като изпиеш една чаша вода и до половин час си я изпикал.
ПХ-то е също важен показател, незнам колко от колегите си го следят но си е важно да ти е внормата. Даже леко алкален по-добре. Най-бързо си оправям ПХ-то с чаена лъжичка сода бикарбонат разтворена в чаша вода. Някоя зелена добавка, я пшеничени стръкове или спирулина на прах. Или Калифор, 6г. калиеви соли за разтваряне.
Ако се подуваш от водата, значи нещо електролитния баланс се е прецакал. Много натрий. Всеки е забелязал, че след нещо солено пие вода като идиот, подува се и няма позиви за тоалетната. Когато ел. баланс и бъбреците ти са ок, като изпиеш една чаша вода и до половин час си я изпикал.
- daniel.panev
- Асистент

Е ако след 30 минути си я "изпикал" - за чий хикс си я пил тогава? Само да си товариш бъбреците?
Цветът на урината не е добър индикатор за необходимостта от пиенето на вода. Безцветната урина е индикатор, че си "предобрил" с водата и организмът ти просто трябва да я изхвърли, докато тъмната на цвят урина може да се дължи на наличие на белтъци (миоглобин) в нея (от разрушени мускулни клетки), което може да доведе до остра бъбречна недостатъчност. Което, в общия случай, няма нищо общо с количеството изпита вода.
Чудно ми е защо пренебрегвате 3-те милиона години еволюция само на рода Homo, а да не говорим и за неговите предшественици. Животните да не би да си следят цвета на урината, че да решават колко вода трябва да пият? В течение на тая еволюция животните и хората са развили изключително точни механизми за "обратна връзка" - когато трябва да спиш - ти се приспива, когато трябва да попълваш запасите от хранителни вещества - огладняваш, когато трябва да попълваш запасите от вода - еми ожадняваш, какво?
Да не говорим, че хората не са кристални кукли и не се чупят толкова лесно. Така или иначе само до преди няколко хиляди години не сме имали днешния постоянен достъп до вода, така че организмите ни са адаптирани към един постоянен цикъл на дехидратиране и последващо хидратиране...
Цветът на урината не е добър индикатор за необходимостта от пиенето на вода. Безцветната урина е индикатор, че си "предобрил" с водата и организмът ти просто трябва да я изхвърли, докато тъмната на цвят урина може да се дължи на наличие на белтъци (миоглобин) в нея (от разрушени мускулни клетки), което може да доведе до остра бъбречна недостатъчност. Което, в общия случай, няма нищо общо с количеството изпита вода.
Чудно ми е защо пренебрегвате 3-те милиона години еволюция само на рода Homo, а да не говорим и за неговите предшественици. Животните да не би да си следят цвета на урината, че да решават колко вода трябва да пият? В течение на тая еволюция животните и хората са развили изключително точни механизми за "обратна връзка" - когато трябва да спиш - ти се приспива, когато трябва да попълваш запасите от хранителни вещества - огладняваш, когато трябва да попълваш запасите от вода - еми ожадняваш, какво?
Да не говорим, че хората не са кристални кукли и не се чупят толкова лесно. Така или иначе само до преди няколко хиляди години не сме имали днешния постоянен достъп до вода, така че организмите ни са адаптирани към един постоянен цикъл на дехидратиране и последващо хидратиране...
- vasko3dvideo
- Студент

Трите фактора за оцветяване на урината са: Храна, медикаменти или здравословни проблеми. Когато ги изключим и 3-те, при здрав човек урината е светло сламено жълта. Това е нормално и е ок. По-тъмния цвят означава, че не сме добре хидратирани. Прозрачната урина е признак, че сме много добре хидратирани и електролитния баланс е ок. Значи дебело подчертавам, става въпрос за здрав човек, който не е ял странни храни и не е пил медикаменти и добавки разни или има здравословни проблеми. Верно е, че ако си диебитик ще пиеш 5-6 литра вода на ден и ще имаш прозрачна урина. Ще си прекалено добре хидратиран но ще си сериозно болен. Просто си е реакция на организма и с водата изхвърляш гадости, опитвайки се да не изпаднеш в кетоацетозна криза. Със урината изхвърляш токсини и отпадъци. Не приемаш ли достатъчно вода затрудняваш процеса на детоксикация. Значи това си е елементарен профилктичен способ. Вече който иска да гледа, да мирише, да опитва... Промяната на цвета на урината както може да е безобидно дехидратиране, така може и да е показател за сериозно заболяване. Аз лично пия към 1,5-2 литра чешмяна вода на ден. Над 2 литра няма смисъл, а 5-6 литра си е опасно.daniel.panev wrote:Е ако след 30 минути си я "изпикал" - за чий хикс си я пил тогава? Само да си товариш бъбреците?
А за еволюционните въпроси какво да кажа..
П.П.
Някой да е пил виагра, Вярно ли , че урината става синя?
Last edited by vasko3dvideo on Sun Jan 26, 2014 18:14, edited 1 time in total.