наскоро попаднах на някакъв линк (който не мога да постна в момента, защото го затрих някъде), в който се описваше ефекта на интервално кардио по следната схема - 5 мин загрявка, 4 мин интервално като се прави по 20 сек стринт и 10 сек по4ивка и после осще 5 мин cool down.
ОПитах се да го направя, ама малко преди края издъхнах.
кардиото по принцип го правя 30 сек спринт и 2 мин rest, общо около 30мин.
въпроса ми е дали ще е по ефективно ако правя 20 сек спринт и 20 умерено за 6-7 до 10 мин (абе докато издържа)? или да си остана на стария вариант?
интервалното кардио отново
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
интервалното кардио отново
Nothing tastes as good as being lean feels.
-
Галина Толкингтън (galya)
- Ст. асистент

Re: интервалното кардио отново
Табата (20:10 за 4 мин) е доста тежък и напреднал протокол, който в никакъв случай не е нужен освен ако не ти е леко всичко останало (което много ме съмнява).
Пробавй традиционни протоколи 1:2, примерно 30 сек:1 мин, 40:1.2 мин, 60 сек: 2 мин т.н. т.н.
Пробавй традиционни протоколи 1:2, примерно 30 сек:1 мин, 40:1.2 мин, 60 сек: 2 мин т.н. т.н.
-
Галина Толкингтън (galya)
- Ст. асистент

Хайде да преговорим ЗАЩО бавното, монотонно кардио се препоръчва
1. лесно е
2. почти всеки може да го прави
3. използва по-голям процент мазнини отколкото гликоген
4. правени са много изследвания с него (виж 1 и 2)
ЗАЩО се препоръчва интервалното
1. трудно е (бори се с адаптацията, никога не стигаш комфортен пулс)
2. пести време
3. гори повече калории след тренировката
4. използва по-голям процент гликоген отколкото мазнини (след което в покой тялото може да използва повече мазнини, както и предпочита, особено ако сме на НВД)
5. гори повече калории за единица време сравнено с монотонното
Логиката на хора като М.Търмънд е, че видите ли аеробното дълго натоварване с постоянен пулс гори повече мазнини. Погледнете горе по-голям % мазнини. Това е % от по-малко калории сравнено с интервалното (което гори повече калории по време на самата тренировка и след нея).
Не забравяйте че адаптацията е най-големият ви противник в отслабването. Правете една и съща тренировка ден след ден, не променяйте нищо в нея и чакайте резултати:twisted:
Правете интервали освен ако няма причина да правите монотонна аеробика. Аз я правя, когато се глезя или ми се гледа телевизия.
При липса на възможност за тичане, една кръгова тренировка със собствено тегло от типа 20 клека, 20 лицеви, 20 скока дъга, 1 минута планк и повтаряме някоко пъти е чудесен вариант. Тези дни съм намислила да снимаме няколко такива за домашни условия.
1. лесно е
2. почти всеки може да го прави
3. използва по-голям процент мазнини отколкото гликоген
4. правени са много изследвания с него (виж 1 и 2)
ЗАЩО се препоръчва интервалното
1. трудно е (бори се с адаптацията, никога не стигаш комфортен пулс)
2. пести време
3. гори повече калории след тренировката
4. използва по-голям процент гликоген отколкото мазнини (след което в покой тялото може да използва повече мазнини, както и предпочита, особено ако сме на НВД)
5. гори повече калории за единица време сравнено с монотонното
Логиката на хора като М.Търмънд е, че видите ли аеробното дълго натоварване с постоянен пулс гори повече мазнини. Погледнете горе по-голям % мазнини. Това е % от по-малко калории сравнено с интервалното (което гори повече калории по време на самата тренировка и след нея).
Не забравяйте че адаптацията е най-големият ви противник в отслабването. Правете една и съща тренировка ден след ден, не променяйте нищо в нея и чакайте резултати:twisted:
Правете интервали освен ако няма причина да правите монотонна аеробика. Аз я правя, когато се глезя или ми се гледа телевизия.
При липса на възможност за тичане, една кръгова тренировка със собствено тегло от типа 20 клека, 20 лицеви, 20 скока дъга, 1 минута планк и повтаряме някоко пъти е чудесен вариант. Тези дни съм намислила да снимаме няколко такива за домашни условия.
Last edited by Галина Толкингтън (galya) on Tue Oct 31, 2006 20:46, edited 2 times in total.