Здравей, Маги!
Поздравления и от мен за прекрасните резултати

Към въпроса ти:
ЕКГ-то дава информация за произхода на възбудимостта, ритъмно- проводни нарушения (ако има такива), както и за положението на електрическата сърдечна ос (което на практика ти показва кои части от сърцето (лявата или дясната камера) участват повече при генерирането на ел. възбудимост, която от своя страна води до контракция.
Когато с времето сърцето на един спортист хипертрофира, то може да изтласква много по- голям ударен обем ( обема, който изпомпва сърцето за 1 контракция време), а микроскопично се променят и дължината и дебелината на клетките. ----> трябва да се уголемят и кухините в сърцето. Според физичния закон на Laplace следва ( няма да те занимавам сега директно с него

, че за да постигнеш определено налягане ти трябва по- голямо напрежение на заобикалящия материал ( в случая стените на сърцето). Тъй като заради хипертрофията ни се е увеличила и мускулната маса, силата по мускулната маса на практика не се променя.
Тоест спортисткото сърце има по- голям обем и няма нужда да компенсира (както едно нормално сърце) мускулното напрежение с промяна на налягането. Освен това в покой при спортистите се намалява влиянието на симпатикуса и с това и сърдечната честота , което при по- голяма работа позволява по- голямо покачване на честотата.
Такива неща се отразяват в ЕКГ-ето. Гореописаните промени за спортисти се проявяват най- вече при спортове за изд7ржливист като тичане на дьлги разстояния/ кардио още по- добре, каране на колело сьс смяна на наклон и т.н.... тъй че е напълно възможно и ти да имаш такива промени.
Малко ми беше трудно да обясня без да използвам някои термини, надявам се да е станало малко по- ясно и да съм ти била от полза.
Весело изкарване на празниците

:

и да ти прескача сърцето само от радост и хубави мигове!