ЕКГ

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Маги
Ученик
Ученик

ЕКГ

Post by Маги »

днес бях на профилактичен преглед, който включваше и ЕКГ. след като ми разгледа кардиограмата, докторката ме заразпитва какво спортувам и ме похвали, че показателите са като на спортист 8) толкова внимание ми отдели, че чак ме учуди, даже я питах дали няма нещо нередно в изследването. скоро не бях гледала на себе си като на спортист... по-скоро спортът ми помага да не изперкам съвсем и да не мисля, аа, и вече е жизнено необходим, да.
а пък кръвното ми беше 105/70 и освен това не съм спортувала изобщо 1 седмица, защото бях болна.
та какво точно показва електрокардиограмата на сърцето и наистина ли е възможно бягането, фитнеса, ходенето да окажат такова влияние или всичко е индивидуално?
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Първо поздравления за добрите показатели. Аз пък вчера си правих изследване на кръвта и всичко е перфектно 8)
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
Маги
Ученик
Ученик

Post by Маги »

мерси, не можах да се сдържа да не се похваля :mrgreen: скоро ще ми излязат и на мен изследванията за кръв и урина, но не очаквам кой знае какви изненади :)
nevi
Ученик
Ученик

Post by nevi »

Здравей, Маги!

Поздравления и от мен за прекрасните резултати :) Към въпроса ти:

ЕКГ-то дава информация за произхода на възбудимостта, ритъмно- проводни нарушения (ако има такива), както и за положението на електрическата сърдечна ос (което на практика ти показва кои части от сърцето (лявата или дясната камера) участват повече при генерирането на ел. възбудимост, която от своя страна води до контракция.
Когато с времето сърцето на един спортист хипертрофира, то може да изтласква много по- голям ударен обем ( обема, който изпомпва сърцето за 1 контракция време), а микроскопично се променят и дължината и дебелината на клетките. ----> трябва да се уголемят и кухините в сърцето. Според физичния закон на Laplace следва ( няма да те занимавам сега директно с него :), че за да постигнеш определено налягане ти трябва по- голямо напрежение на заобикалящия материал ( в случая стените на сърцето). Тъй като заради хипертрофията ни се е увеличила и мускулната маса, силата по мускулната маса на практика не се променя. Тоест спортисткото сърце има по- голям обем и няма нужда да компенсира (както едно нормално сърце) мускулното напрежение с промяна на налягането. Освен това в покой при спортистите се намалява влиянието на симпатикуса и с това и сърдечната честота , което при по- голяма работа позволява по- голямо покачване на честотата. :P
Такива неща се отразяват в ЕКГ-ето. Гореописаните промени за спортисти се проявяват най- вече при спортове за изд7ржливист като тичане на дьлги разстояния/ кардио още по- добре, каране на колело сьс смяна на наклон и т.н.... тъй че е напълно възможно и ти да имаш такива промени.

Малко ми беше трудно да обясня без да използвам някои термини, надявам се да е станало малко по- ясно и да съм ти била от полза.

Весело изкарване на празниците :P : 8) и да ти прескача сърцето само от радост и хубави мигове!
Маги
Ученик
Ученик

Post by Маги »

аа мерси! точно от такова обяснение имах нужда :D макар че се наложи да го прочета повече от 1 път :oops:
поповдигна ми се спортното самочувствие 8) :lol:

усмивки и весели празници и на теб! и поздрави на баща ти! :) много добър специалист!:wink:
Post Reply