Няколко въпроса свързани с бягането сутрин

Упражнения със собствено тегло, аеробни занимания, стречинг

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Mila
Ученик
Ученик

Няколко въпроса свързани с бягането сутрин

Post by Mila »

Здравейте ,любители на бягането :)
Сега още времето е хубаво и почети всяка сутрин си тичкам в парка,като минавам по около 5 км. средно(понякога повече, по някога по-малко) с умерено темпо за около 25-30-35 мин.
Интересува ме по колко време е най удачно да се бяга като целта ми определено е нямаляване на мазниите.Чувала съм че някои бягат по 60мин. , е други пък казват че дори 20мин. са достатъчни. Всъщност от какво зависи?От темпото ли?
Не съм особен привърженик на редуването на бавно и бързо темпо, просто защото още не съм свикнала, но може би ще опитам.
И друго когато стане студено пак ли си ходите да бягате?Зимата сутрин рано е още тъмно и сигурно трябва да се ходи и по късно(как само я мразя тази зима)Най вероятно ще използвам пътечката за бягане в залата. :?
Чувала съм че е добре да не се яде нищо час, час и половина след бягане?Така ли е наистина?А какво е добре да се яде след това? Плодове става ли?
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

За горене на мазнини е най-добре да тичаш интервално.
Продължителността зависи от тренираността ти. Не е нужно да капваш.
Зимата не пречи на тичането, само условията са различни.
Плодовете са сред полседните храни, които са добри за храна. Добре е основно ядене да е поне 2 часа преди и 1 час след тренировка.

Кондиционен треньор
Mila
Ученик
Ученик

Post by Mila »

Хах :shock:
Благодаря ти за отговора, но всичките ми представи за това че е добре да се ядат плодове отидоха по дяволите. Адски съм изумена:) Всъщност това по принцип означава ли ,че е най добре изобщо да се избягват? Аз доскоро ( до преди година някъде) вярвах че ако се тъпчеш с плодове ще отслабнеш ,което е адски тъпа заблуда реално погледнато.
Но пък знам че поне сутрин е добре да си хапваш плодове и то кисели( кога иначе нали все пак са си въглихидрати???), но изглежда и тука греша.
Другото, което определено ме изненадва е че бананите, които определено не съм срещала в диетичните менюта, се препоръчват .
Тъй като се отклоних от темата , ( ако прецениш я премести) ще спра до тук , но ще се радвам ако някой ми даде еднозначни отговори относно вразката м/у плодовете и желанието да чистиш мазнини
Благодаря предварително
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Аз избягвам плодовете. Когато ми се дояде плод, гледам да задоволя вкусовата си нужда без да излапам голямо количесто. Това вече става естествено, защото съм отвикнал да ям сладко, а и плодовете не са най-приятното нящо за дъвчене и преглъщане. Но най-вече не ме привлича вкуса им. Обикновено посягам към тях по-спомен от преди години, хапвам 1-2 хапки и ми втръсват.

В храненето следвам следните принципи:
- знам кои храни са добри; те са доказали вече с години положителния си ефект върху мен (и върхи хора около мен)
- винаги когато имам възможност се храня с тези храни
- не се съобразявам кога и как ги съчетавам.

Хайте още малко off-topic :)

Днес обядвах в 15ч бекон със сурови бадеми. Също ми е вкусно да ям лешник със сирене и бекон. Понякога когато в хладилника ми има само масло - ям само масло. Всичко това преди би ми се сторило ... лудо и гнусно на вкус. Но след 3 години НВД вкусовите ми навици са променени значително.

Оп! Веднага един пример от днес за вкусовите навици: Едно момиче днес си играеше с едно сухо лепило, което на форма е като голямо червило. Помирисва го тя и казва: "Ах, колко вкусно мирише! Защо не правят такива червила?!" Аз го помирисвам, а то мирише на някаква белина с неясен добавен аромат. Нищо чудно, защото това момиче яде предимно вафлички, кроасанчета, бонбончета и т.н. (Галя, ти ще се сетиш за коя мацка говоря, руса и се казва В.) За мен вкуса на някои евтините вафли ми напомня на нещо химическо. Ароматът е като на артикул от магазин за лепила, латекси и т.н. А има хора, дето се луди по подобни вкусове. Веднага се сещам за децата дишащи лепило.
Това го казвам във връзка с вкусовите възприятия. ТЕ СЕ МОДИФИЦИРАТ. Вскусно е това, което ядеш достатъчно дълго време.

Затова принципи от сорта на "ям това, което тялото ми пожелае" са много погрешни. Тялото в наши дни е тъй объркано, че както се вижда би яло и лепило.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Re: Интервално бягане за абсолютно начинаещ

Post by Милко Георгиев »

Millena wrote:Да използвам темата за да питам и аз за бягането, че е крайно време да спра да се поддавам на депресията като ям, по-добре да се пробвам да намеря време за бягане, от месеци се каня. И когато се наканя тичам 5-10 мин, които ми разказват играта на дишането и се отказвам. Истината е, че 1. нямам време никак, 2. не знам как.

Така че. Както ме знаете, че не съм тренирана, дайде някакви насоки как да започна, колко често и т.н. Мисля че 10-тина мин са ОК, но как да го направя това интервално бягане - 2 мин бързо, 2 мин бавно/ходене ОК ли би било за мен? 2 пъти седмично много ли е малко. И с колко е добре и поносимо за моето нетренирано тяло, да увеличавам?

Не знам дали ще успея да започна поне, но се надявам.

Благодаря ви!
1. "Нямам време" не се приема за извинение.
2. Сега ще ти стане ясно :idea:
Избери си удобни маратонки с ниска подметка.
Намери пътека в парка/гората, която не е асфалтирана.
Направи загриавка с ротации във всички стави - китки, лакти, рамене, таз, колене, глезени.
Затичай се колкото сили имаш и преди да усетиш първата вълна на умора/зор спри и проидължи с ходене. Възстанови си дишането. След това дръпни отново спринт с все сили и при прилив на първои изтощение спри и продължи с ходене. Редувай ги. Ако усетиш, че започваш да се изтощаваш спри. Прибери се, вземи хлден душ. Изпии 1-2 чаши вода. Това е :)

Кондиционен треньор
Millena
Ученик
Ученик

Post by Millena »

Благодаря ти за чудесният отговор!

1. Знам, че е така. Отговорът е мързел, ама не точно, щото стоя по нощите да сготвя за децата, да чистя и прочие. Е, плюс Интернет-а, ама и аз съм човек.

2. Хареса ми много. Значи няма нужда да засичам време, а реагирам според организма ми. Има ли някакъв минимум минути или пробягано разстояние, за да е ефективно? Да си налагам да го увеличавам? И още, колко пъти седмично би било достатъчно 2-3 ОК ли е?
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

2-3 пъти седмично е добре.
Няма минимум, спираш когато усетиш умора, но не преумора.
Аз не засичам време, усещам умората си.
Вероятно, ако си засичаш и с времето виждаш, че издържаш повече ще ти помага за мотивацията. Друга причина да засичаш време в началото не виждам. Системи с време имат смисъл след време, когато оптимизираш натоварването и ефективността.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Petya wrote:
Милко Георгиев wrote: Намери пътека в парка/гората, която не е асфалтирана.
:)
А какъв точно е проблема с асфалта? Аз за съжаление нямам наоколо си други подходящи места за тичане, освен асфалтирани :? Чудя се, дали това е серизен проблем?
Твърдата и равна повърхност износва ставите на едно място и те немогат да се възстановяват, достатъчно бързо. С времето се появяват травми.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Re: за бягането

Post by Милко Георгиев »

Аз wrote: 1.Не бягам с особено високо темпо-трябва ли да го вдигна т.е. скороста ли е по-важна или продължителността, като се има предвид, че целта ми е отслабване?
2.Ако премина само на бягане, това ще замени ли успешно фитнеса, защото скоро, като се позатопли изобщо няма да ми се влиза в зала?
3.Колко често и по колко да изминавам, за да постигна желания резултат?
Всичко това, имайки предвид, че се боря с 3-4кг и спазвам НВД
Благодаря на всеки, който ще ми даде компетентен отговор!
1. Бягай интервално - редуваш як(!) спринт с ходене. Спринтираш докато усетиш първия прилив на умора. Ходиш докато се нормализира дишането. След това отново спринт и т.н. Голямо разстояние/време прави, ако тренираш за маратон.
2. Не.
3. Три-четири дни в седмицата е много добре.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

foxylady wrote:Под въглехидрати имам предвид овесени ядки (напр. 50г), плодове (1 плод). Да ги избягвам ли?
Овесените ядки не ги яж изобщо.
Плодовете яж само, ако имаш необходимост от вкуса им. Тоест един плод стига за вкус :wink:

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Re: Благодаря

Post by Милко Георгиев »

Аз wrote:Благодаря за бързия отговор!Но моля за едно доуточнение-във фитнеса правя предимно кардио/нали те се препоръчват, когато искаме да отслабнем/Защо бягането няма да го компенсира?А, ако включа и каране на колело?Но така май след работа трябва да се занимавам само със себе си...А домашните задължения? :(
При работа с тежести, извършената механична работа е повече. Оттам и изразходваната енергия.
Интервалните спринтове също са отлични за горене на мазнини. Но не и монотонното тичане, особено с много ниска скорост.

Кондиционен треньор
Tanuco
Ученик
Ученик

Post by Tanuco »

и на мен не ми се напрягаха много краката, дори да тичам 5км, но след първия път, в който правих интервални спринтове имах мускулна треска:))
Така че опитай:)
Post Reply