мезе

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
marsn
Ст. асистент
Ст. асистент

мезе

Post by marsn »

500 гр. свинска кайма
250 гр. черен свински дроб (или пилешки дробчета)
200 гр. бекон на ивици
30 гр. масло
2 яйца
2 скилидки чесън
стрък праз
1/2 чаша порто (може и друго десертно вино) може и без
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. смлян кимион
черен пипер на вкус

разтопявате маслото в тиган, добавяте нарязаният на ситно праз и се бърка на слаб огън, като за да не прегаря, може да се налее малко вода. щом лукът омекне, се добавя пресования чесън, разбърква се и тиганът се оттегля от котлона.

задушените зеленчуци слагате в блендер (или нещо, което мели) заедно с каймата и черния дроб. сипвате виното, слагате сол, кимион и черен пипер, добавят се яйцата и се пасира.

във форма за кекс (не от кръглите а продълговатите :-)) се нареждат ивици тънко нарязан бекон, така че да покрият дъното и стените и част от тях да остане да виси извън формата.

пасираната смес се налива във формата и се завива с висящите ивици бекон. увивате съда в алуминиево фолио, поставя се в тава и в нея се налива вода, така че да стига до средата на формата. Пече се в предварително загрята на 180С градуса фурна около 2 часа.

изпечения шедьовър се изважда от формата и се слага в хладилник поне 12 часа. после се реже лесно като салам и е свръх вкусно.

аз лично съм го правила веднъж, пипкаво е, но си заслужава. мисля, че и виси го е правила и беше доволна :-)
strength is not “gender-specific”, it is “belief” specific
Post Reply