Constant Stamina

Трениране с тежести (щанги, гири, дъмбели, пудовки), ластици, свободно тегло с цел подобряване на физическата подготовка и представянето в различни видове спорт.

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

pa4080
Професор
Професор

Post by pa4080 »

Чакай малко, много избърза с тези седмици :)

Ако правиш еденица, тоест максимумаа ти на дадено движение за едно повторение, както си визирала клек, е 100 килограма. То с 87% от 100 килограма, което са 0.87х100=87кг килограма, можеш да направиш 5 повторения. Това е работната ти тежест за констант самината. Следователно упражнението ти констант стамина с клек би изглеждало така:
5 повторение с 87кг (3минути почивка)
4 повторение с 87кг (3минути почивка)
3 повторение с 87кг (3минути почивка)
2 повторение с 87кг (1.5минути почивка)
2 повторение с 87кг (1.5минути почивка)
1 повторение с 87кг (1минута почивка)
1 повторение с 87кг (1минута почивка)
1 повторение с 87кг (умираш) - ако не "умреш" значи можеш да пробваш с малко по-голяма тежест другия пъти или можеш да пробваш да си направиш сериите по-бързо, като запазваш почивките между тях, както са посочени, тоест да намалиш общото време.

виж тук, обяснението на български за стандартната стамина http://spidersport.com/spider-stamina-workout.php , ули виж в дневника на brym писах едни дълги обяснения как да си състави примерна тренировка.

Поздрави!
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
Soul_on_Fire
Ученик
Ученик

Post by Soul_on_Fire »

Безкрайно благодаря. Ето какво разбрах, ако не съм права, моля поправи ме :)

Харесвам си някои от описаните упражнения (много ми е интересно да науча какво е "добро утро"), разпределям си ги за пет дни по 3 на ден и правя така:
5 повторение с 87% (3минути почивка)
4 повторение с 87% (3минути почивка)
3 повторение с 87% (3минути почивка)
2 повторение с 87% (1.5минути почивка)
2 повторение с 87% (1.5минути почивка)
1 повторение с 87% (1минута почивка)
1 повторение с 87% (1минута почивка)
1 повторение с 87% (умираш)
Като гледам да изпълнявам повторенията максимално бързо така, че с почивките да се събера в 45 мин.
След като минат тези пет дни, повтарям всичко отначало, докато не подобря максимума и вдигна тежестта. А констант стамина чак сега ми се изясни, че е разновидност на спайдър стамина и е единствената в която %1RM не се променя. Мисля точно на нея да се спра, защото поне, доколкото разбирам от графиките, с нея се развива максимална сила.
И един много съществен въпрос:
Как да определя колко ми е максимума на дадено упражнение? Преди 4-5 години ходих в нещо като зала за изследвания на спортисти в НСА, където един асистент - Румен Иванов, с доста различно виждане за всичко в спорта, ми изчисли максимума сила с някакви апарати, които симулират натоварване с килограми (После на на тази база ми състави много интересни програми със специфични движения, които като правех във фитнеса и предизвиквах смут и насмешки, но много ми помогнаха в джудото). Обаче от тогава мина доста време и едва ли съм в същата си форма. А и със сигурност тази апаратура вече се е изпарила от там. Видях тук някакви калкулатори, но не ми е много ясно как да ги използвам. Предполагам другия вариант ще е да си тествам силите, докато тежестта ми дойде толкова голяма, че да направя само ено повторение.
Още веднъж благодаря за вниманието.
DimGirl
Студент
Студент

Post by DimGirl »

цЪк

Относно максимума, по-лесно поне за мен е да определя зоната 80-90% от макс тежестта (имам солидна база от Спайдър Спорт). Бих го описала като най-тежката зона на комфорт за 5 чисти повторения.

Пример: вчера реших, че страничната преса ми е лека. Взех с 2 кг. по-тежък дъмбел - третото повторение с него щеше да е "отказ", затова направих 2.

Според мен ти (предвид че си спортувала и вероятно познаваш тялото си) най-лесно ще определиш своя макс като правиш сингли. Както по-горе казах, основния показател е броя на чистите повторения с дадена тежест. Под чисти имам предвид без кривене и пресекулки при движението :)
Министерство на звука
petkoxray
Ученик
Ученик

Post by petkoxray »

Само не разбрах ако искам в един ден да правя 2 упражнения, трябва да следвам стамината като за всяко упражнение правя 8 серии?
alexstoilov
Студент
Студент

Post by alexstoilov »

Предстои ми да пробвам за първи път Spider Stamina. Последния месец бях на Брутална Мускулан Маса 2. След това една седмица почивка и днес трябва да подновявам тренировките.Двоумя се коя стамина да избера.При положение, че не съм начинаещ, трябва ли да почна с Half Stamina или директно на някой от другите варианти?Целта както винаги е повече мускул, по-малко мазнини :)
OldGreg
Студент
Студент

Post by OldGreg »

Давай го по усет и не мисли твърде много по формули. След 1-2 тренировки ще си разбрал за каква стамина си ;)
I do 5x5 with my 1RM.
alexstoilov
Студент
Студент

Post by alexstoilov »

Току що направих първите ми 2 стамини.Тяга + лег /Constant Stamina/. Много е готино да не сменяш тежести:) Като цяло доста ми допадна тренировката. Мисля да продължа по този начин, само трябва да си подбера упраженията.
ivkung
Ученик
Ученик

Post by ivkung »

Колко упражнения по тази схема могат да се правят в една тренировка? Само въпрос на време ли е?
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

ivkung wrote:Колко упражнения по тази схема могат да се правят в една тренировка? Само въпрос на време ли е?
На време и на издръжливост.

Кондиционен треньор
ivkung
Ученик
Ученик

Post by ivkung »

Здравейте. Системата е супер. Усещането след това е много добро. Само, че става много бавно. Можем ли докато чакаме трите минути да правим други упражнения за друга група - правим преса и напади например.
И ако някой даде примерна комбинация на упражнения за в къщи ( все още не съм си избрал фитнес, а и времето не стига ) - ще съм много благодарен. Имам нещо като дъмбел (собствена изработка) с тегло около 20 кг. и мисля, че мога да го увелича с още 7-8 кг за сега, а след седмица и с още 12 - 14 кг. Пред блока имам и лост, но не съм го пробвал още.
И последно - отдавна искам да попитам за лицевите опори- няма ги в списъка - не са ли подходящи.
ivan
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by ivan »

Мое мнение - щом тези три минути ти се виждат много, това не е 87% от твоя 1RM
mkmarinov
Ученик
Ученик

Post by mkmarinov »

ivkung wrote:И последно - отдавна искам да попитам за лицевите опори- няма ги в списъка - не са ли подходящи.
Ако не можеш да направиш повече от 5-6 лицеви опори са подходящи.
pdf
Студент
Студент

Post by pdf »

Здравейте,

смятам малко да сменя сегашните си тренировки и да правя стамини, като целта е силова издръжливост на набирания, лицеви и при спринтовете.

От написаното тук http://spiderstamina.com/variants.php , излиза че стандартната стамина развива повече силовата издръжливост от константната, но, мисля че някъде из форума срещнах обратното.

Ако може, по запознатите да споделят мнение.
"С нами Бог"
Noodle
Професор
Професор

Post by Noodle »

За силова издръжливост определено стандартната стамина.

Ако търсиш повишаване на бройката набирания/лицеви опори виж при калкулатора има и Endurance Stamina - специално за набирания. Аз с успех прилагам тази схема и за лицеви опори.
Post Reply