Как ви промени чужбина - характер, мислене, светоглед

Тук става дума за всичко, което е извън останалите теми

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Jani
изгонен.

Как ви промени чужбина - характер, мислене, светоглед

Post by Jani »

От доста време разсъждавам по темата - иска ми се да чуя и вашето мнение. Знам че много от вас живеят/са живели в чужбина. Повечето от вас имат наблюдения върху близки и познати, пребивавали зад граница. Какъв е опитът ви?

1)Как чужбина се отрази на световъзприятието ви и на начинът ви на мислене?
2)"Изгради" ли характера ви? Разшири ли хоризонтите или подхрани предразсъдъците?
3)Ако трябва да сравните човека който замина с човека, който сте сега - дали развитието ви като личност щеше да е същото, ако елементът "чужбина" липсваше?
4)Чужбина ли е всъщност това, което допринесе за промяната във вас (ако има такава), или тя дойде като естествен резултат от развитието ви и от трудностите, с които се сблъскахте по пътя (ясно е че нещата са до голяма степен свързани)?

Моят опит досега - от 2 години съм в САЩ.
В началото - културен шок, пълно отрицание на всичко американско. Предразсъдъци, наложени стереотипни модели. Дори не ми минаваше през ума, че мога да остана тук и да се чувсвам добре, не се опитвах да разбера хората, културата.
Сега - пълна промяна в позицията. Не може да заминеш някъде и да искаш да научиш, да се развиваш, ако не отвориш съзнанието си за новото и не допуснеш, че има какво да ти се предложи.

От опита ми тук стигнах до заключението, че мога да се чувствам добре в щатите. Всъщност се оказа, че ако се научиш да се чувстваш добре в кожата си и да мислиш по правилния начин (поне за мен) можеш да си щастлив навсякъде.

Чужбина ми даде поглед върху друга гледна точка, друг начин на мислене - не задължително правилен или грешен, просто различен. Това е много важно за мен и не мисля, че щеше да се случи, ако не се бях взела решението да уча тук.

От друга страна не точно чужбина, а нещата, с които трябваше да се справя по пътя(добри и лоши) като че най повлияха върху промяната в характера ми. Самостоятелността, идеята, че няма на кого да разчиташ, а трябва да се пребориш за това което искаш, за това което искаш да си.

Как беше при вас/при хората, върху които имате наблюдения?
bulgi
Студент
Студент

Post by bulgi »

Не знам дали мога да сложа толкова голям общ знаменател и да кажа, чужбината, в моя случай Германия, ме промени и направи това, което съм в момента.
Най-малкото, защото не обичам обобщения от никакъв вид. (Което пък определено е резултат от опита ми тук, но и от израстването ми, което всъщност е промяната).
Харесвам Германия, харесва ми да съм тук, харесвам повечето хора, възхищавам се на някои от тях. За мен това е предпоставката, за да се чувстваш добре където и да си. И ти самият, разбира се. Не знам дали от самото начало е било така, естествено е, че съм се сблъсквала с неща, които не са ми харесвали, но тях ги има навсякъде (или в контекста на съседната тема, тях си ги създаваме сами навсякъде, докато не се осъзнаем :wink: ).
Това, което си, е сбор от опита, който си натрупал, от принципите, които си изградил и продължаваш да изграждаш и които са твоята мярка в този свят, от желанията, които изпитваш, от нещата, които вършиш за да ги постигнеш или не вършиш :) А те се формират и възникват в следствие на комплексни причини, една, от които много вероятно да е чужбина.
Jani
изгонен.

Post by Jani »

bulgi wrote:не обичам обобщения от никакъв вид.
И аз;). В повечето случаи помагат на хора, на които не им се мисли, или не им се разделя със стереотипа, да си останат в комфортната зона. Това, което целя с темата, не е да се стигне до еднозанчен отговор "чужбина ме/не ме промени", защото е повече от ясно, че нещата са комплексни и не могат да бъдат разделени. И все пак си мисля,че факторът "чужбина" подлежи на изолиране и анализ, дори продуктът на този анализ да е само обща представа/чувсто.
bulgi wrote: харесвам повечето хора, възхищавам се на някои от тях. За мен това е предпоставката, за да се чувстваш добре където и да си.

Подкрепям на 100% Въпросче: кога от времева гледна точка успя да се впишеш и започна да оценяваш/да се радваш на средата? Замина с отворено съзнание и всичко се нареди естествено, или мина през процеса "отрицание-преосмисляне-приемане"? (за мен второто носи сериозни белези на влияние на новата среда).
bulgi wrote:естествено е, че съм се сблъсквала с неща, които не са ми харесвали, но тях ги има навсякъде (или в контекста на съседната тема, тях си ги създаваме сами навсякъде, докато не се осъзнаем :wink: ).

Да тук личностното изплува на преден план. Няма много хора, които са стигнали до това заключение, повечето ще тъпчат на едно място и няма да тръгнат с идеята "има ги навсякъде", а с позицията "Защо все на мен? Ох, колко ми е тежко!"
bulgi wrote:принципите, които си изградил и продължаваш да изграждаш
Самото желание да продължаваш да изграждаш също не се среща често и се базира на линостна основа. Ако трябва да говоря от личен опит бих се стремяла към развитие във всяка среда. Развитието ми на "каестчено" ниво, обаче, дойде с новите перспективи и тяхното приемане/отричане, наложени от чужбина.

Хубаво тръгва темичката:wink:

Thai wrote:това все едно аз съм го писал Smile
Въпросът или тълкуването? От мръвката и тежестите ще да е ;) Айде, чакам те да се прежалиш и да споделиш гледна точка.
bulgi
Студент
Студент

Post by bulgi »

Jani wrote:
bulgi wrote: харесвам повечето хора, възхищавам се на някои от тях. За мен това е предпоставката, за да се чувстваш добре където и да си.

Подкрепям на 100% Въпросче: кога от времева гледна точка успя да се впишеш и започна да оценяваш/да се радваш на средата? Замина с отворено съзнание и всичко се нареди естествено, или мина през процеса "отрицание-преосмисляне-приемане"? (за мен второто носи сериозни белези на влияние на новата среда).

При мен беше малко в обратен ред :) Винаги съм харесвала германия, романтични представи и прочие. Никога не бях мислила, че тук може да има нещо, което да не ми харесва :wink: (споменах ли за романтичните представи :) ). Но когато дойдох тук, започнах полека лека да се сблъсквам с неща, които не бяха толкова розови и които наистина не разбирах (как така ще вляза на семинар, където хората не се познават и в почивката не си говорят дори :shock: например). Тук като че ли се появи отрицание, не можех да разбера как може дотолкова да не се интересуваш от другите, дотолкова да си затворен на твоя си остров и по никакъв начин да не изпитваш дори интерес към заобикалящите те острови :) (Това все още но го разбирам, но мисля, че не го виждам толкова крайно на този етап. Променя ни чужбината :lol:)

С течение на времето се научих да ценя нещата и части от мирогледа на хората, които преди това бяха извор на разочарования, но които днес не искам да съм пропуснала.
-Системата им на обучение, която продължавам да плюя :P , но която ме научи да мисля, да преценявам, да чета и чак тогава да формирам мнение.
-Хората, които не се притесняват да изкажат конструктивна критика, която дори и в първия момент да те засегне, ако си достатъчно честен към себе си основно, може само да ти е от полза.

Разбира се все още има неща, които не разбирам и не приемам, но поне се надявам да съм се отървала от някаква част от предразсъдъците си :)
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Не само чужбина, а каквото и да е можеш да научиш само ако си с отворено съзнание.

Аз също съм пътувала от малка с майка ми и баща ми, та затова понятието "чужбина" малко ми е размито.

В по-зряла възраст вече ходих и стоях сама около 8-9 месеца във Франция, Швеция и Полша. И на трите места се чувствах прекрасно от първия до последния ден, научих страшно много, както професионално, което беше основната цел, така и културно, защото имах щастието да имам доста близки контакти с местни хора. Благодарение на тях успях да се докосна до начина им на живот, битовата им кулура и така нататък, тоест не се разминах само с туристическите забележителности. Това всъщност най-много ме радва. Нито един път не ми се случи да ми реагират неадекватно, е, имало някакви смешни и забавни случки, дължащи се на културни различия, но те са пренебрежимо малко. Върнах се вдъхновена и окрилена и много доволна.

Друг е въпросът обаче с престоя ми в Автстралия, който ще резюмирам само с една дума - чуждо. Тук всичко ми е чуждо, макар че привидно нещата са нормални и бих казала доста близки до този бит и култура, на които съм свикнала.

Дойдох със страхотен ентусиазъм и наистина Австралия е нещо, което си заслужава да се види и да се докоснеш до него, но... дотам. Впечатляващи са мащабите на някои неща, животът е уреден и спокоен, но като цяло моето мнение е, че тук липсва атмосферата, която съм срещала в Европа, както и одухотвореността на хората.

Иначе хората са доста приятелски настроени и са готови винаги да ти помогнат, но бих казала, че са емоционално незавършени (или пък прекалено завършени за моята нестабилна натура ;)). Има и други неща, но не искам да изпадам в подробности, за да не си създавам кофти мисли.

Но пък опитът ми тук и престоят мисля, че ми помогнаха да разбера някои важни неща за себе си. Както и да си разваля говоримия английски :roll:

Та, да обобщя - мисля, че чужбина ми помогна в порастването. Не мога да преценя доколко ме е променила, мисля, че се научих (особено от първия ми престой във Франция) да се отнасям по-отговорно към работата си и да съм по-организирана и целенасочена. Отначало бях малко шокирана от отговорността, която ми се поверява, респективно доверието, което ми се оказва, предвид факта, че само ми бяха чели автобиографията, а тя тогава беше доста скромна, защото дори не бях завършила :) Изобщо начинът, по който хората там работеха и съответно почиваха, мисля че доста ми се отрази и ми повлия. Работа на много високи обороти, но в изключително приятен колектив, и почивка също на високи обороти. Отпуск почти всеки месец за по един два дни, който се прекарва задължително в чужбина. Може до съседна Италия да се отскочи за малко, но се сменя пейзажа. Повечето ми колеги доста спортуваха и изобщо се грижеха добре за себе си.

Естествено е хората в по-уредените държави да са по-любезни, защото животът им е по-лесен. Но и на мен ми правеше впечатление като се върнах изтормозените физиономии на хората в автобусите например.
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
zImage
Студент
Студент

Post by zImage »

Още преди да изляза за пръв път извън България си се чувствах гражданин на света :-) Сега още повече :lol: Скитането по разни места опредлено разшири светогледа ми. Още ще скитам :?
We have nothing to fear but fear itself.
iva_8503
Ученик
Ученик

Post by iva_8503 »

Alkoria wrote:И аз доидох в Германия с ентусиазъм, желание да науча колкото се може повече, не само в университета, но и за живота. И въпреки и хилядите негативни преживявания, трябва да призная че мирогледът ми се промени.Когато сравнявам хората, които останаха в малкия ми роден град в България съм 6тастлива, че доидох.Мисля си че наи- голямата разлика между хората в България и тези в чужбина е амбицията. Винаги съм била по-амбициозна от другите в моя роден град, но виждаики ги сега чак сега осъзнавам размерите. Всички амбициозни хора, които познавах, напуснаха България(само 2-3 са в София).Останалите в моя роден град работят за 200-300лв месечно,не са доволни, но и не предприемат ни6то, за да постигнат повече.
Но пък са много по-сърдечни от всички германци, които познавам. В България никога не съм била сама,никога не съм седяла до някого без да си приказваме, макар да имах много по-големи проблеми отколкото тук, винаги е имало 6еги и усмивки, които те карат да се чувста6 6таслив. В Германия всичко това не съ6тествува.Може би вината е в мен. Сигурно аз трябва да говоря повече. Но сърдечността е не6то което не може да бъде предизвикано със сила. Разликата между различните култури е огромна. С всички румънци например ставаме приятели о6те 6том се запознаем. Само с тях и с някои турци, испанци и латиноамериканци се чувставм така както се чувствах в България. Досега обаче не познавам германци, с които мога да се 6егувам или на които мога да се обадя еи така случаино(а не седмици по-рано), за да излезем.
Предполагам че все о6те съм във фазата "Отричане".Макар и да не отричам всичко, може би около 40% от не6тата. Надявам се някои ден да ги разбера и приема, а може би и променя...
Тва все едно аз съм го писала :)
И аз дойдох съвсем сама(преди 3год.)без дума да знам на немски, незнаех дори къде ще живея, докато стигна до днес (3-ти семестър икономика,практика в 4ужбина,сама се издържам)преминах през адски много трудности и всичко това определено ме промени като човек, но все още немога да "обикна"немците и манталитета им и въпреки,че ми дават и хляба и образованието ,аз не ги обичам.Страната и живота им може да са уредени, но са скучниии, но пък харесвам лицемерната им учтивост :)
Светът е кръчма, да седнем на една маса .
Ира
Асистент
Асистент

Post by Ира »

Аз мисля, че контактите с други националности /няма значение под каква форма/ обогатяват страшно много.
Родила съм се в семейство на пътешественици и авантюристи и от малка пътувам.
Живяхме в Германия. Съдбата ни върна в България.
След това щяхме да живеем в Австрия. Съдбата ни върна в България.
Сега се радваме, че си останахме в България и не правехме повече опити да заживеем някъде другаде.
Имам много познати чужденци, различни националности. Много пътувам. Опознавам различни народи /последното ми стана слабост/.
Не бих казала, че който остава в България, няма амбиция. Човек си носи късмета с него. За някои той е извън България, за други - той е тук.
Мен пътуванията много ме промениха и обогатиха. Случва се обаче в ежедневието да се сблъсквам със задръстеняци, които, едва ли не, те мислят за извънземен, че и трябва да слушаш коментари. Това е тъпо.
Не мога да кажа точно с какво съм се променила, тъй като това съм аз. Животът ми до момента ме е направил това, което съм.
Приятно ми е да контактувам с широкоскроени хора.

Но истината е, че трябва да си готов и да имаш желание да видиш света около себе си. Защото някои хора гледат, а не виждат, слушат, а не чуват.. където и да са.
Времето и дисциплината, които човек отделя за себе си всеки ден, променят не само външния му вид, но и виждането му за живота като цяло.
no_bs
Ученик
Ученик

Post by no_bs »

След 7 години в САЩ чистосърдечно мога да кажа, че това място е мой дом. Което не означава, че не се чувствам у дома си и в България, нито че не продължавам да обичам родината си.

Първата ми година тук обаче беше болезнена. Позната история - културен шок и отрицание. После нещата започнаха да си идват на мястото.

От друга страна вече си мисля, че сега бих могла да живея почти навсякъде и навсякъде бих се чувствала щастлива. Изключения биха правили само страните, в които правата на човека са ограничени.

Трудно мога да формулирам точно какво се промени от мен. Мисля, че станах по-добър човек (за това голяма роля има мъжа ми). Мисля, че станах и много по-силна. Имам много по-ясно съзнание за собствената си стойност и способности. Тези неща не са функция единствено на живота ми тук, в една или друга степен това развитие щеше да случи където и да бях живяла.

Мисля, че наближава времето, когато вероятно ще пробвам да поживея и в някоя друга страна. Не съвсем скоро, но може би след 2-3 години. Надявам се да е стимулиращо предизвикателство. Обичам промените.
Jani
изгонен.

Post by Jani »

На 22-ри си летя към БГ. След 15-месечно отсъствие - 2 седмици с роднини и познати. Интересно ми е как ще ми се стори. Различните ми познати от САЩ и Германия имаха разнородни мнения, по които малко или много усетих как са се променили те самите зад граница.

При последния ми разговор с баща ми се възмутих, че чичкото от дюнера не си слага ръкавици като ми приготвя храната. Баща ми се хвана за главата, а аз усетих, че за него живея в утопия. Това, което на едно място се приема като стандарт, кара хората на друго да те мислят за откачалка.
Last edited by Jani on Sat Dec 15, 2007 20:58, edited 1 time in total.
Post Reply