Днес ми направиха снимка на ядрено магнитен резонанс и утре ще я нося на доктор, но ето заключението.
Някой може ли да ми каже къде да отида на лекар?
Ядрено магнитен резонанс - Изследване
Заключение:
Умерно изразен ставен излив. МРТ-белези за скъсване на предна кръстна връзка в средната й трета, скъсване от дегенеративен тип на задния рог на медиалния менискус, лекостепенен костномозъчен едем в медиалния феморален кодил и ходромалация II-степен. Не се виждат други промени
Травма на коляното
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
Здрасти, имам малко двоумения дали да се подлагам на операция за менискус - артроскопия. Резултата от ЯМР - в задния рог на медиалния мениск се вижда типична хоризонтална лезия на патологичен, силен във всички измервания сигнал, достигащ до артикулиращата повърхност. Наличие на малко абнормено количество течност в супрапатералната бурса. Другото е добре. Мениска не е напълно скъсан, а е увреден. Като изреже повредената част нямало да се регенерира. Целта била да не се драска хрущяла. Значи кракът ми пак няма да е пълноценен. Въпросите ми са:
Има ли друг начин на лечение освен операция?
Как става така, че спортисти се възстановяват и продължават да се състезават? Може би им имплантират нещо а не само да изрязват?
Може ли да стане по-зле ако се оперирам? Примерно не сега, но след години.
Искам да добия представа за всички „за” и „против”.
Поздрави
Има ли друг начин на лечение освен операция?
Как става така, че спортисти се възстановяват и продължават да се състезават? Може би им имплантират нещо а не само да изрязват?
Може ли да стане по-зле ако се оперирам? Примерно не сега, но след години.
Искам да добия представа за всички „за” и „против”.
Поздрави
Това го преценяваш ти. Тук съвет дали да се оперираш няма да получиш!absent wrote:Здрасти, имам малко двоумения дали да се подлагам на операция за менискус - артроскопия
Добре преписваш. А сега питай твоя си ортопед или някой друг д-р.absent wrote: Резултата от ЯМР - в задния рог на медиалния мениск се вижда типична хоризонтална лезия на патологичен, силен във всички измервания сигнал, достигащ до артикулиращата повърхност. Наличие на малко абнормено количество течност в супрапатералната бурса. Другото е добре
Принципно хрущяла трабва да се пази от драскане-т.е. непривично триене, защото след време може да отидеш към нова колянна става.absent wrote: Мениска не е напълно скъсан, а е увреден. Като изреже повредената част нямало да се регенерира. Целта била да не се драска хрущяла
???absent wrote: Има ли друг начин на лечение освен операция
На спортистите принципно режат, а после след състезателното им кариера да му мислят.absent wrote:
Божа работа!absent wrote: Може ли да стане по-зле ако се оперирам? Примерно не сега, но след години.
Здр,моят съвет е да отидеш на операция само ако болката е достатъчно силна и примерно едвам ходиш.Имам подобен проблем от февруари ,бяь в чужбина където ми даваха някакви грешни диагнози ,че било на капачката,но сега преди седмица ми направиха ЯМР със сигнал от менискуса.Веднага казаха:било увреда,ако съм искала да правя яки обеми тренировки(аз тренирам маратон) и състезания,трябвало операция.Пратиха ме при Чанков ,който да ми прави операция-гледа го тва коляно ,пробва дали реагира и накрач вика нищо ти няма.Аз му показвам снимките и той вика:то хубаво но
1)ЯМР дава около 87% достоверност което е малко
2) демек тва нещо може да не е повреда ами някакво кривване или сянка(но нали ме боли как така) или примерно кръвонасядане,или някво по-безобидно образувание,което да речем с две инжекции и малко ултразвук отива да пасе.
3) каза ми да тренирам яко(макар 3 месеца да съм внимавала) та да видим ако е толкова повредено дали ще реагира
4) тая седмица направих сериозен обем от тренировки,и то с интензивност,и мога да ти кажа че почти не го чувствам,демек май няма да има операция
Казвам тия работи понеже имаш горе долу същата диагноза без ония течностите.Съветвам те да го натовариш ако можеш и да видиш.Иначе мож да си ходиш по доктори и да слушаш смешки и 3 години.

1)ЯМР дава около 87% достоверност което е малко
2) демек тва нещо може да не е повреда ами някакво кривване или сянка(но нали ме боли как така) или примерно кръвонасядане,или някво по-безобидно образувание,което да речем с две инжекции и малко ултразвук отива да пасе.
3) каза ми да тренирам яко(макар 3 месеца да съм внимавала) та да видим ако е толкова повредено дали ще реагира
4) тая седмица направих сериозен обем от тренировки,и то с интензивност,и мога да ти кажа че почти не го чувствам,демек май няма да има операция
Казвам тия работи понеже имаш горе долу същата диагноза без ония течностите.Съветвам те да го натовариш ако можеш и да видиш.Иначе мож да си ходиш по доктори и да слушаш смешки и 3 години.
Почивката ражда шампиона(и е**ва майката на победата)
Наистина май има нещо такова. Аз допреди тези докторски истории си тренирах краката /предимно интервално бягане, клекове, напади/. Пак ме болеше, особенно ако прекаля, но определено сега е повече и то и двете колена. От една страна вероятно сега обръщам внимание на болката, която преди съм игнорирал, от друга е възможно да е заради липсата на движение. Ще понатоваря пак малко.