Издръжливост на краката и аеробиката. След месец-два краката ще са се постегнали. Може и да са пораснали малко, ако нямаш излишни мазнини, които да топиш междувременно.hihita wrote:Здравейте! От около седмица карам по 40 - 50 мин велосипед. Мисля да продължавам по 4 - 5 пъти седмично. Обикалям из морската градина и честичко ми се налага да изкачвам баирчета. Можете ли да ми кажете какъв ефект да очаквам, върху кои части на тялото и след колко време.Благодаря ви.
велосипед
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
- Милко Георгиев
- Академик

Re: велосипед
Кондиционен треньор
- Милко Георгиев
- Академик

- Милко Георгиев
- Академик

Мазнината на краката може да се прецени по дебелината на кожната гънка.hihita wrote:Ами аз си имам доста едрички крачета. А не са отпуснати. Как да разбера дали имам мазнинки? Не искам да станат по едри от сега.И ми се иска да поотслабна мъничко.
Отслабването става с отрицателен калориен баланс.
Нещата са прости. Важно е да се реализират с достатъчно решимост и търпение.
Кондиционен треньор
Ами аз свалих с колело и диетка към 20 кила 
Доста бавно обаче...първите 2 месеца свалих към 5, а после спрях да отслабвам, обаче си карах всеки ден - до първия сняг
Като се развали времето за още около 2 месеца и останалите 15 от само себе си се стопиха...аз съм доста лудичка и карах екстремно...може би затова и ръцете и коремчето ми доста се развиха, дупето се стегна...готинито на велосипедизма е, че през цялото време е много приятно - това с велоергометъра не става 
Доста бавно обаче...първите 2 месеца свалих към 5, а после спрях да отслабвам, обаче си карах всеки ден - до първия сняг
Министерство на звука
-
PowerWithin
- Ученик

Има и по-ефективни начини - трениране с тежести, интервално бягане...Engel wrote:Искам само да задам един въпрос .. Ще мога ли да сваля около 10 кг няма значение за колко време 3-4 месеца ако карам колело през ден или всеки ден по 15-20км. и приемам калорий колкото са необходими за поддържане на тегло?
Калорийна рестрикция- задължителна.
А за калко време...никой не може да каже
- Venera_smilenova
- Ученик

-
Галина Толкингтън (galya)
- Ст. асистент

Седалката трябва да е така, че да може колянето да е съвсем леко сгънато когато изпънеш крака долу на педала.Слънчево момиче wrote:Уау, бързо ми отговориgalya wrote:Повторяемост на ъгъла на флексия на ставата и натиска. Провери дали седалката ти е нагласена добре, сменяй ъгъла на въртене ако може (не ставай на седалката) и разбира се, може да минеш през чичо доктор (по време на растеж ставите и връзките са слаби и подлежат на травми повече от всякога).А как точто трябва да е седалката? По едно време брат ми я беше вдигнал доста, но нещо не ми понесе и отново я смъкнах. А колко е висока точно - като съм съднала, мога да стъпвам на земята на пръсти. Какво ще рече да сменям ъгъла на въртене?
Накланяй се напред; стой изправена, върти по силно, по слабо....всякак за да има разнообразие!
-
Галина Толкингтън (galya)
- Ст. асистент

По първият въпрос: краткото високоинтензивно кардио е доказано по-ефективно в горенето на мазнини и пазене на мускули и резултира в по-голям разход на калории след приключване от това с нормално темпо и натоварванеРосита wrote:Галя, би ли пояснила накратко защо аеробното натоварванв след 30 мин е загуба на време и защо се натрупват от това мазнини?
Благодаря предварително.
Повече от 30 минути е изморително и за повечето хора невъзможно, а и не е показало по добри резултати
Нормалното кардио развива сърдечносъдовата система и адаптационни системи при които единственият начин да се натовариш още е да правиш още. Това те прави издържлив, но пък тялото пести енергия и в един момент се научава да гори все по малко за единица време.
Освен това дългата продължителност кара тялото да разчита на мазнини за енергия в % повече отколкотоо на други източници, съответно складирането на мазнини след приключване става приоритет за да може да се захрани следващата тренировка. И така: гориш по-малко, складираш мазнини.
Разбира се това не се случва за един ден. Тенденцията е такава дългосрочно. Аз лично предпочитам да чета вместо да вися в парка 2 часа всеки ден.