велосипед

Упражнения със собствено тегло, аеробни занимания, стречинг

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Милко Георгиев
Академик
Академик

Re: велосипед

Post by Милко Георгиев »

hihita wrote:Здравейте! От около седмица карам по 40 - 50 мин велосипед. Мисля да продължавам по 4 - 5 пъти седмично. Обикалям из морската градина и честичко ми се налага да изкачвам баирчета. Можете ли да ми кажете какъв ефект да очаквам, върху кои части на тялото и след колко време.Благодаря ви.
Издръжливост на краката и аеробиката. След месец-два краката ще са се постегнали. Може и да са пораснали малко, ако нямаш излишни мазнини, които да топиш междувременно.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Джошуа wrote:Аз карам на велоелгометър. Има ли съществена разлика и с кое се гори повече.
В залата е лошо качеството на въздуха, липсва вятър, липсва разнообразие в терена и темпото, липсва гледка. Изгорените калории не се различават особено.

Кондиционен треньор
Tanuco
Ученик
Ученик

Post by Tanuco »

Зависи с каква скорост караш през тези 40-50 мин. Колкото по-интензивно ти е натоварването, толкова по-бързо ще дойдат резултатите.
При мен при всеки ден 20км каране(градско~40мин) и 1-2 часа събота или неделя в планината резултатите дойдоха след 1-2 месеца.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

hihita wrote:Ами аз си имам доста едрички крачета. А не са отпуснати. Как да разбера дали имам мазнинки? Не искам да станат по едри от сега.И ми се иска да поотслабна мъничко.
Мазнината на краката може да се прецени по дебелината на кожната гънка.
Отслабването става с отрицателен калориен баланс.
Нещата са прости. Важно е да се реализират с достатъчно решимост и търпение.

Кондиционен треньор
DimGirl
Студент
Студент

Post by DimGirl »

Ами аз свалих с колело и диетка към 20 кила :)
Доста бавно обаче...първите 2 месеца свалих към 5, а после спрях да отслабвам, обаче си карах всеки ден - до първия сняг :) Като се развали времето за още около 2 месеца и останалите 15 от само себе си се стопиха...аз съм доста лудичка и карах екстремно...може би затова и ръцете и коремчето ми доста се развиха, дупето се стегна...готинито на велосипедизма е, че през цялото време е много приятно - това с велоергометъра не става :roll:
Министерство на звука
PowerWithin
Ученик
Ученик

Post by PowerWithin »

Engel wrote:Искам само да задам един въпрос .. Ще мога ли да сваля около 10 кг няма значение за колко време 3-4 месеца ако карам колело през ден или всеки ден по 15-20км. и приемам калорий колкото са необходими за поддържане на тегло?
Има и по-ефективни начини - трениране с тежести, интервално бягане...
Калорийна рестрикция- задължителна.
А за калко време...никой не може да каже :)
Venera_smilenova
Ученик
Ученик

Post by Venera_smilenova »

Можеш да пиеш вода по време на тренировка, даже е наложително :) По половин литър горе-долу е добре.
Галина Толкингтън (galya)
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by Галина Толкингтън (galya) »

Слънчево момиче wrote:
galya wrote:Повторяемост на ъгъла на флексия на ставата и натиска. Провери дали седалката ти е нагласена добре, сменяй ъгъла на въртене ако може (не ставай на седалката) и разбира се, може да минеш през чичо доктор (по време на растеж ставите и връзките са слаби и подлежат на травми повече от всякога).
Уау, бързо ми отговори :wink: А как точто трябва да е седалката? По едно време брат ми я беше вдигнал доста, но нещо не ми понесе и отново я смъкнах. А колко е висока точно - като съм съднала, мога да стъпвам на земята на пръсти. Какво ще рече да сменям ъгъла на въртене?
Седалката трябва да е така, че да може колянето да е съвсем леко сгънато когато изпънеш крака долу на педала.
Накланяй се напред; стой изправена, върти по силно, по слабо....всякак за да има разнообразие!
Галина Толкингтън (galya)
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by Галина Толкингтън (galya) »

Росита wrote:Галя, би ли пояснила накратко защо аеробното натоварванв след 30 мин е загуба на време и защо се натрупват от това мазнини?
Благодаря предварително.
По първият въпрос: краткото високоинтензивно кардио е доказано по-ефективно в горенето на мазнини и пазене на мускули и резултира в по-голям разход на калории след приключване от това с нормално темпо и натоварване
Повече от 30 минути е изморително и за повечето хора невъзможно, а и не е показало по добри резултати
Нормалното кардио развива сърдечносъдовата система и адаптационни системи при които единственият начин да се натовариш още е да правиш още. Това те прави издържлив, но пък тялото пести енергия и в един момент се научава да гори все по малко за единица време.
Освен това дългата продължителност кара тялото да разчита на мазнини за енергия в % повече отколкотоо на други източници, съответно складирането на мазнини след приключване става приоритет за да може да се захрани следващата тренировка. И така: гориш по-малко, складираш мазнини.
Разбира се това не се случва за един ден. Тенденцията е такава дългосрочно. Аз лично предпочитам да чета вместо да вися в парка 2 часа всеки ден.
Post Reply