Да тренирам ли с мускулна треска?
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
- Милко Георгиев
- Академик

- Милко Георгиев
- Академик

Мускулната треска е претренирване. Постепенното дозиране на тренировките гарантира оптимална адаптация и по-бързо напредване. Когато си напреднал, тогава можеш да използваш по-тежки и енергоемки тренировки.Ира wrote:Целта ми е да горя енергия, за да имам нисък процент мазнини. Тренира ми се и мускулните трески са следствие от тренировките. Те не са цел.Милко Георгиев wrote:Какво целиш с всичко това? Какво получаваш?
Нормално ли е това?
Кондиционен треньор
- Милко Георгиев
- Академик

Да претренираш свикналото си тяло е оксиморон.Анелия wrote:Когато тренирах (хайде, да си призная ПРЕтренирах) с всеки ден тежести и кардио, тогава не ме ловеше въобще мускулна треска. Т.е. тялото ми беше свикнало на натоварванията. Сега като правя 2-3 дни с тежести и все ме наболява нещо. Добре че е съвсем малко и доста поносимо, та почти не ми прави впечатление.
Милко, ти всеки ден ли тренираш по малко цялото тяло та не те лови мускулната треска?
Когато определяш тежестите и обема работа с висока точност - тогава няма мускулна треска. Тогава се напредва най-бързо.
Дали се тренира през ден и или всеки ден е въпрос на възстановяване. Липсата на мускулна треска означава лесно и кратко възстановяване.
Кондиционен треньор
Да нямаш мускулна треска не значи, че не тренираш правилно. Аз не си спомням от кога не съм имал мускулна треска. От 2-3 месеца правя стамини, последните няколко тренировки са едни от най-тежките, които съм правил. Доста често на другия ден съм все още изморен. Но и от много отдавна не съм напредвал така.№6 wrote:...
- Милко Георгиев
- Академик

Например, заредените с гликоген мускули хващат мускулна треска по-лесно и по-тежко.shynebh wrote:Не съм тренирал от няколко седмици.
Правя 5 набирания и на другия ден имам мускулна треска. Това претренирване ли е? Сигурен съм че мога и 10 просто си направих 5 ей така.
След 1 ден почивка (и все още лека мускулна треска) направих 5 серии по 5 повторения набирания и 5 серии по 8 повторения кофички, на другия ден нямах мускулна треска. Защо?
Не съм бягал от няколко седмици. Играя мач около 1час и 30 мин. На другия ден нямам мускулна треска. След 5 дена играя отново мач около 1 час и имам мускулна треска като през тези 5 дена не съм тренирал нищо. Защо?
Възможно ли е храната да оказва влияние?
Ако си отпаднал, болен - хващаш мускулна треска по-лесно.
И на въпроса дали е претренирване - да. Тялото не успява да отговори енергийно (и почистващо "пепелта" от горенето) на нуждата, която го е сполетяла.
Кондиционен треньор
- Милко Георгиев
- Академик

The by-products of the energy-production process when fatty acids are used are carbon dioxide and water, both of which are easily excreted. But when glucose is used, the lactic acid produced in the conversion process can build up in muscle cells and make them ache. It is this that is the cause of the aching muscles or pain involved in strenuous exercise - 'the wall' as athletes call it. This 'wall' severely limits an athlete's performance.Rennie wrote:А как се получава мускулната треска? Чела съм, че е заради млечната киселина, но това е опровергато твърдение. Чисто био-физиологически на какво се дължи?
По-скоро е от млечната киселина.След като започнах да спазвам стриктно ВМНВД почти никаква мускулна треска нямам.