Да тренирам ли с мускулна треска?

Трениране с тежести (щанги, гири, дъмбели, пудовки), ластици, свободно тегло с цел подобряване на физическата подготовка и представянето в различни видове спорт.

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Мускулната треска е вид травма, която иска спокойствие и време, за да се възстанови.
Следователно, тренировки водещи до мускулна треска са травмиращи.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Ира wrote:
Милко Георгиев wrote:Какво целиш с всичко това? Какво получаваш?
Целта ми е да горя енергия, за да имам нисък процент мазнини. Тренира ми се и мускулните трески са следствие от тренировките. Те не са цел.
Нормално ли е това?
Мускулната треска е претренирване. Постепенното дозиране на тренировките гарантира оптимална адаптация и по-бързо напредване. Когато си напреднал, тогава можеш да използваш по-тежки и енергоемки тренировки.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Анелия wrote:Когато тренирах (хайде, да си призная ПРЕтренирах) с всеки ден тежести и кардио, тогава не ме ловеше въобще мускулна треска. Т.е. тялото ми беше свикнало на натоварванията. Сега като правя 2-3 дни с тежести и все ме наболява нещо. Добре че е съвсем малко и доста поносимо, та почти не ми прави впечатление.
Милко, ти всеки ден ли тренираш по малко цялото тяло та не те лови мускулната треска?
Да претренираш свикналото си тяло е оксиморон.
Когато определяш тежестите и обема работа с висока точност - тогава няма мускулна треска. Тогава се напредва най-бързо.
Дали се тренира през ден и или всеки ден е въпрос на възстановяване. Липсата на мускулна треска означава лесно и кратко възстановяване.

Кондиционен треньор
Noodle
Професор
Професор

Post by Noodle »

№6 wrote:...
Да нямаш мускулна треска не значи, че не тренираш правилно. Аз не си спомням от кога не съм имал мускулна треска. От 2-3 месеца правя стамини, последните няколко тренировки са едни от най-тежките, които съм правил. Доста често на другия ден съм все още изморен. Но и от много отдавна не съм напредвал така.
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

shynebh wrote:Не съм тренирал от няколко седмици.
Правя 5 набирания и на другия ден имам мускулна треска. Това претренирване ли е? Сигурен съм че мога и 10 просто си направих 5 ей така.
След 1 ден почивка (и все още лека мускулна треска) направих 5 серии по 5 повторения набирания и 5 серии по 8 повторения кофички, на другия ден нямах мускулна треска. Защо?

Не съм бягал от няколко седмици. Играя мач около 1час и 30 мин. На другия ден нямам мускулна треска. След 5 дена играя отново мач около 1 час и имам мускулна треска като през тези 5 дена не съм тренирал нищо. Защо?

Възможно ли е храната да оказва влияние?
Например, заредените с гликоген мускули хващат мускулна треска по-лесно и по-тежко.
Ако си отпаднал, болен - хващаш мускулна треска по-лесно.

И на въпроса дали е претренирване - да. Тялото не успява да отговори енергийно (и почистващо "пепелта" от горенето) на нуждата, която го е сполетяла.

Кондиционен треньор
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

shynebh wrote:Ясно!
А от какво се зареждат мускулите с гликоген?
Когато са изпразнени от енергия, ако мускулите получат голяма доза гликоген от изядени въглехидрати след тренировката.

Кондиционен треньор
shynebh
Студент
Студент

Post by shynebh »

Значи е от храната :)
Ако имам мускулна треска, по-бързо ли ще отмине ако вкарам повече мазнини?
My mind is free!
golemeza
Ученик
Ученик

Post by golemeza »

По мои лични наблюдения-да,като се наям хубаво с мазно и ми минава по-бързо мускулната треска,и усещам ,че се възтановям по-бързо като цяло.
DimGirl
Студент
Студент

Post by DimGirl »

ДА!
Особено от мазно + яйца :)
Министерство на звука
voin_bg
Ученик
Ученик

Post by voin_bg »

Rennie wrote:А как се получава мускулната треска? Чела съм, че е заради млечната киселина, но това е опровергато твърдение. Чисто био-физиологически на какво се дължи?
The by-products of the energy-production process when fatty acids are used are carbon dioxide and water, both of which are easily excreted. But when glucose is used, the lactic acid produced in the conversion process can build up in muscle cells and make them ache. It is this that is the cause of the aching muscles or pain involved in strenuous exercise - 'the wall' as athletes call it. This 'wall' severely limits an athlete's performance.
По-скоро е от млечната киселина.След като започнах да спазвам стриктно ВМНВД почти никаква мускулна треска нямам.
Post Reply