Въпрос свързан с децата

Тук става дума за всичко, което е извън останалите теми

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

OldGreg wrote:Само така, скоро малкият ще те вдига на странична преса :P
Ти се шегуваш, но наистина е много силен. Вчера вдигна проходилката (както си ходеше с нея), щото буксуваше на едно място :lol:

Удивително красиви са движенията на децата. Все се каня да го снимам и да покажа правилната техника на клек и тяга, да се поучим дружно

:clap:
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Low fat - low food
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Храненето вече не ми е интересна тема. Изцяло преминахме на т.нар. педагогическо захранване. От време на време на време бъркам пюрета (днес го усетих, че е гладен, и му блендирах малко от нашата агнешка супа - омете всичко, а то не беше малко и си беше мазничко :)), но най-вече му давам да опитва от нашата храна и да яде каквото може и колкото може и иска. Вода пие с удоволствие и си бълбука с нея също. Харесва кисело мляко/buttermilk, а масло обожава от пакетчето (на кого ли се е метнал :lol: ).

Тъй като става все по-активен обаче, искам да споделя с вас за невероятната красота и грация на детските движения. Наблюдавам изправения му гръб с дръпнати назад плешки и рамене. Ужасно е красиво. Като кляка да вземе нещо от земята - изправеното гръбче. Постоянно ми напомня за съвършенството на човешкото тяло :D
Low fat - low food
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

NICE! :clap:

Кондиционен треньор
pa4080
Професор
Професор

Post by pa4080 »

Някой попадал ли е на обяснение за предназначението на млечните зъби?
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Пачо, не знам за млечните зъби. Но ако ми попадне нещо по сайтовете, които посещавам, обещавам да споделя :D

Отдавна бях чела за практиката в някои народи майките да дават на децата сдъвкана от тях храна, но някак си явно не и бях обърнала внимание, докато днес синът ми не ме подсети... Така вкусно си хапна почти една цяла пържолка, посдъвкана от мен. :giggle:
Low fat - low food
michi
Ученик
Ученик

Post by michi »

cremcaramel wrote:Така вкусно си хапна почти една цяла пържолка, посдъвкана от мен. :giggle:
Иии... добре че не съм се била сетила за това :wink:
Аз на моите предлагам всичко.До 6 месеца само кърмене и после захранвах с готовите храни. Синът ми ядеше много попари,а дъщеря ми НИКОГА не поиска.Тя яде филии с масло и шунка-мрази кашите.
Давам им само вода за пиене.А и те вече си искат само вода-дори и някой да им предлижи сок.
Хубавото е ,че нямаме баби,които да се месят :D
Шоколад и сладки неща вкъщи няма,но НЕ ги забранявам.
Важното според мен е да имат режим.И хлябът е важен.Децата май си знаят най-добре от кое имат нужда
А до сега (да чукам на дърво) не са боледували.Само варицела имаха :rock: и понякога са хремави и са тоооолкова енергични и диви :D
vlahcho
Ученик
Ученик

Post by vlahcho »

pa4080 wrote:Някой попадал ли е на обяснение за предназначението на млечните зъби?
Ако правилно съм разбрал въпроса млечните зъби служат за функционално оформяне на дъвкателния апарат и орофациалния комплекс като цяло, лицев череп (челюстни кости), мускули, става, меки тъкани, кръвоносни съдове и всичко което ни е на лицето.
Малките деца (6 месеца - 6 години) нямат толкова големи челюсти, които да поберат големите ни постоянни зъби (28 - 32 на брой) в трите посоки на пространството. Има място само за 20 малки млечни зъбчета, и същевременно нужда от растеж и развитие (поникването на зъбите е мощен стимул за растежа) и нужда от дъвчене.
На 6 години вече челюстите са "достатъчно" пораснали, за да поберат още един зъб най-отзад- първият постоянен зъб (който майките често пропускат да видят)- първия постоянен молар (6 зъб), който е първият постоянен зъб, но не сменя млечен. По това време орофациалният комплекс има нужда от нов мощен тласък на растежа - и съответно пониква второто съзъбие - постоянното.
Освен това природата ни е дала 2йна защита на зъбите. Представете си само постоянните ни зъби да поникваха в периода 6 месец- 3 година. Ами те още на 10 тата щяха да са развалени (както са повечето млечни зъби, поради ред причини, характерни за младата детска възраст). И тогава на 20 год. възраст оставаме без зъби
От друга страна всяко зло за добро - ако имахме 3 то съзъбие на 50 год възраст - ние зъболекарите щяхме да останем без работа (включително и тия, дето се опитват да "садят" естествени зъби посредством стволови клетки).
Последното е на шега, разбира се :D
pa4080
Професор
Професор

Post by pa4080 »

Да правилно си разбрал въпроса.
Благодаря за отговора!
:)
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
alfa
Студент
Студент

Post by alfa »

За какво говорим... В кварталната градинка. Майки седят и чоплят семки, пият бири и пърдят.
До тях децата тичат, горепосочените им крещят истерично, купуват им сладоледи, кроасани и др. сладки неща с играчки, които задължително се събират.
Майчинството е прекрасно извинение да не правиш нищо.
Болно ти е детето, няма проблем, водиш го при всички, какво като зарази и другите...

Супер е идеята за детската занималня на Спайдърспорт, моето го записвам отсега.
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Последните няколко поста незнайно как съм ги пропуснала... :roll:

Тука е горе долу същата картинка, с изключение на бирите (щото няма лицензирани за алкохол кафенета с детски площадки) и семките (културна особеност). Но направо не мога да повярвам какво се дава на децата да ядат [ss_hide_1] И да пият... и как им се крещи...
Low fat - low food
elinia7
Ученик
Ученик

Post by elinia7 »

cremcaramel wrote:Последните няколко поста незнайно как съм ги пропуснала... :roll:

Тука е горе долу същата картинка, с изключение на бирите (щото няма лицензирани за алкохол кафенета с детски площадки) и семките (културна особеност). Но направо не мога да повярвам какво се дава на децата да ядат [ss_hide_1] И да пият... и как им се крещи...
Внучката ми се храни по подобие на този режим, като много внимаваме какво яде. Маслото го яде направо от пакета, без ограничения, месце, дробчета, яйца, домати и краставици и без никакъв хляб. Не знае какво е туй салам, кренвирш, яйца и домашно сирене може яде непрекъснато. Не познава захарта - всичко се прави или яде с чист, проверен мед. В градината все обясняват, как намазаните филии и сандвичи ги обира само отгоре и оставя хляба. Ама ние сме казали да не я насилват с никакво ядене - каквото и се яде и колкото - тя си подбира. Шоколади, сладки торти и пр. само на празник. За бонбони - да не говорим. Преди време влизаме в един магазин двете и тя боязливо ми казва: " тука има бонбони"- сложени са в една чинийка да се черпят клиентите. Аз и отговарям - " аууу, я, по - добре да ти купя ядки, че ще повредим зъбите" и приключваме. И всеки път, когато отвори приказка по тоз въпрос, казвам, че е по - добре ядки. Така че, когато някой рече да я черпи с бонбони, тя го пита - " нямаш ли ядки". Като под ядки се разбира орех, бадем или лешник - това яде на корем. Всичко е въпрос на навик. Като е научена че в Мак Доналдс нищо не е вкусно, от нас никой не яде там, изобщо не му обръща вниманеие. Снаксове, царевични пръчки и прочие глупости изобщо не ги познава. Ама снаха ми така я свикна - винаги си има ядки в чантата и като се зададе някой, който дъвче неподходяща храна - веднага ги вади. На три години и половина е, кърмиха я до 18 месеца и кусур, до пълни 6 беше само на кърма, захранихме я чак след 6 - тия месец. Освен прясно изцедени сокове, ама не много, друго не пие - имам предвид готово купени. Нищо газирано, водица и предимно чайове от билки - джоджен, липа и лайка. Череша, диня и пъпеш са и любимите плодове. Дават се по малко.
Смятам, че това е правилният начин на хранене на едно дете, щото направо се ужасявах като гледам как дебелеят децата, хранени изкуствено, не искам това да се случи и с нашето. Още повече, че като имам себе си за пример - цял живот борба с килограмите. :cry:
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Чудесен разказ! Точно това е верният път.
Всяко едно от посочените ограничения си заслужава,
защото в противен случай, цената се плаща цял живот,
пък макар бил той и по-кратък.

Кондиционен треньор
cremcaramel
Ст. асистент
Ст. асистент

Post by cremcaramel »

Да, и аз така мисля, и много се радвам, че има и други като мен, че съм в нещо като социална дупка напоследък.

Моят хубостник обича да ръфа ядки и кюфтета :giggle:
Low fat - low food
Joss Stone
Асистент
Асистент

Post by Joss Stone »

Милко Георгиев wrote:Чудесен разказ! Точно това е верният път.
Не схващам обаче защо хората не го разбират това...?
Милко Георгиев
Академик
Академик

Post by Милко Георгиев »

Joss Stone wrote:
Милко Георгиев wrote:Чудесен разказ! Точно това е верният път.
Не схващам обаче защо хората не го разбират това...?
Защото това е част от закона за разнообразието.
Едно от имената му е Ин-Ян.

Кондиционен треньор
Post Reply