Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
elmagico Ученик

Юзър от: 12 Яну 2015 Мнения: 1
|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 11:19 Заглавие: Суровите Яйца не са ли опасни? |
|
|
Здравейте,
Възпросът ми е за суровите Яйца,не е ли опасно да се ядът сурови,чувал съм че може да се хване салмонела или други бактериални натравяния.
Малко съм скептичен към ядене на неща в суровият им вид,бях гледал някои много неприятни зарази от ядене на суши по Discovery Channel.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
andreydimitrov Ученик

Юзър от: 08 Ное 2014 Мнения: 7
|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 12:01 Заглавие: |
|
|
Здравей,
малката ми е на годинка и половина и си докара салмунела от твърдо сварени яйца, което би трябвало да значи, че това не е гаранция, че салмунелата изчезва при варенето.
За суровите нищо не мога да ти кажа, аз също нямам смелост да ги ям сурови. Точно заради салмунелата. Иначе варени ям по много всеки ден и нямам никакви проблеми. Но пък се твърди, че в суровите яйца се съдържа 100% от хранителната си стойност, а при варене или пържене - хранителната им стойност намалява.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Trip Студент

Юзър от: 11 Ное 2012 Мнения: 49
|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 15:32 Заглавие: |
|
|
Шансът е едно на много десетки хиляди. Мий черупките за всеки случай.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
rubus_idaeus Доцент


Юзър от: 11 Май 2013 Мнения: 439
|
Пуснато на: Пон Яну 12, 2015 16:49 Заглавие: |
|
|
темата е обсъждана ето тук:
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=484&sid=bc9f3e599085eb4c1ff66dd9d1d15e34
за мен ключовата информация в нея беше:
Милко Георгиев написа: |
Учените още спорят между тези два варианта:
- рохки с побелял белтък
- сурови
Казусът е, че термичната обработка убива поне ензимите, а в същото време има няколко изследвания твърдящи, че част от суровия белтък не се усвоява. |
така че ги ям течно-рохки. Впрочем преди да прочета това миналата година ядях доста сурови яйца, доста дълго време - нищо ми няма. _________________ My body is a machine. I fuel it as needed.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bogo69 Ст. асистент

Юзър от: 11 Май 2006 Мнения: 171 Живее в: Пловдив
|
Пуснато на: Вто Яну 13, 2015 08:48 Заглавие: |
|
|
Аз поне от 3 месеца на обяд пия по около 8 яйца всеки ден и за сега съм ОК.
Важното е (до колкото знам) яйцата да са пресни - до 1 седмица.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
beavis Ученик

Юзър от: 29 Окт 2013 Мнения: 14
|
Пуснато на: Чет Яну 22, 2015 15:53 Заглавие: |
|
|
Аз съм чувал по телевизията, че бактерията Салмонела не може да проникне в яйцето през черупката. В същото време съм учил по биология, че повечето бактерии издържат до (малко) над 100 градуса и съответно варенето не го убива. Изходът е да миете яйцето преди да го варите много старателно, след което да си измиете и ръцете и така да продължите с готвенето/консумацията.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Trip Студент

Юзър от: 11 Ное 2012 Мнения: 49
|
Пуснато на: Пет Яну 23, 2015 10:17 Заглавие: |
|
|
Trip написа: | Шансът е едно на много десетки хиляди. Мий черупките за всеки случай. |
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Mnooogo Ученик


Юзър от: 24 Яну 2012 Мнения: 13
|
Пуснато на: Пон Мар 09, 2015 11:53 Заглавие: |
|
|
Ако бактериите или други гадинки можеха до преминават свободно през черупката на яйцата, досега птиците като вид отдавна да ги няма. _________________ Вече 8 год. на ВМНВ хранене. Светът е разумна материя.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Милко Георгиев Академик


Юзър от: 05 Сеп 2004 Мнения: 1087 Живее в: София
|
Пуснато на: Вто Мар 10, 2015 21:44 Заглавие: |
|
|
"Салмонела" има и по месото и по други храни. Въпросът е откъде идва и как се дават условия за окрупняването й.
Яйцето може да е заразено, ако кокошката е болна. Кофти вариант, (почти) невъзможен в индустрията.
Ако кокошката е здрава, но отнякъде по черупката се полепи бактерия, то тя няма как да се окрупни при липсата на хранителна среда. Отделно имаме имунна система.
Аз пия средно по 10 сурови яйца на ден от 3 години. Това са над 10'000 яйца. Правил съм го на 3 континента. Само в бг яйцата се държат строго в хладилник
Отделно:
Wikipedia написа: | Голяма част от преболедувалите кучета остават трайни салмоносители, защото невинаги организмът се освобождава изцяло от тези болестотворни микроорганизми и става източник за заразяване на други животни, хора и деца. |
_________________
Кондиционен треньор
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
|