Active release technique

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
vlahcho
Ученик
Ученик

Active release technique

Post by vlahcho »

Здравейте.

Отварям темата след поредица от неуспешни от към резултат опити за откриване на хора практикуващи ART (active release technique) в България. При ползване на търсачката в гугъл за резултати на български и в България - пак нищо.

Пиша тук понеже в блога
http://spiderstamina.com/abc.php
е спомената. Накой има ли информация за български кинезитерапевти, хиропрактици или лекари, които са обучени в ART, и техни контакти?
Noodle
Професор
Професор

Post by Noodle »

Конкретно за ART и аз не знам да има някой сертифициран и практикуващ. Най-близкия май беше в UK или Италия.
От това което съм чел по въпроса обаче съм стигнал до извода, че ART, (Self-)Myofascial release, Graston technique и още няколко терапии(не се сещам в момента за имената им) имат почти сходни основи. Реално погледнато добър спортен масажист би трябвало да свърши сходна работа като някой терапевт, занимаващ се с по-горните терапии.
vlahcho
Ученик
Ученик

Post by vlahcho »

Да, и аз доста изчетох последните ден-два. Това наистина си е школа от САЩ и е патентован метод, изисква сертифициране и опит да се напипа проблемната мека тъкан.

При мен проблемът е ишиадична болка, която имам от няколко месеца, която може би леко отслабва с времето, но вече става доста досадна. Кинезитерапевтите, при които ходих (след стандартното за случая усукване и масаж) казаха, че прешлените и дисковете ми са подвижни и не се вижда в тях причина за притискане на нерва, обаче имам някакъв мускулен спазъм, който и аз усещам. Затова сметнах, че причината е в мускул, който притиска нерва и пречи на свободното му движение в тъканите. Когато опитам волево (което е трудно) да отпусна мускула отзад на таза, болката леко намалява.

Ако можеш да ми препоръчаш "добър спортен масажист" или литература, как да действам самостоятелно, ще съм ти благодарен.
Noodle
Професор
Професор

Post by Noodle »

Масажист не мога да препоръчам, не съм ползвал. Доколкото знам на фитнес ваканциите има масажист, предполагам е "проверен", може би някой може да даде координати.

По въпроса съм чел основно статии тук таме из нета - спомням си в t-nation имаше добра обзорна статия за ART и съответно от там открих и основателя на техниката и няколкото демонстрационни филмчета. Чарлз Поликуин (ако не бъркам) също практикува ART и негова 10мин демонстрация съм гледал някъде. Потърси по-задълбочено из youtube. Същото важи и за myofascial release. John Rusin( или Rustin??) има канал с доста демонстрации за MFR за съответни мускулни групи.

Би могъл да експериментираш ако можеш да достигнеш с ръка скованото място/мускулния спазъм. Общо взето има две неща, които да пробваш, като не съм сигурен за последователността, ще трябва да налучкаш как работи по-добре при теб. Първото е стречинг - опитай да разтегнеш съответния мускул, при успех би трябвало да се отпусне. Второто е следното - чрез опипване откриваш мускулния спазъм, в единия край на мускула прилагаш натиск и волево съкращаваш мускула. Постепенно преместваш точката на натиск по дължина на мускула, като целта е в края на упражнението да го усещаш мек, без твърди участъци.

Аз имам 2-3 сполучливи опита с така описната техника, и за момента един несполучлив.
Post Reply