Упражнение за колоездене

Трениране с тежести (щанги, гири, дъмбели, пудовки), ластици, свободно тегло с цел подобряване на физическата подготовка и представянето в различни видове спорт.

Moderators: Милко Георгиев, pa4080

Post Reply
spkzzz
Ученик
Ученик

Упражнение за колоездене

Post by spkzzz »

Здравейте!
Практикувам планинско колоездене,и поради естеството на работата ми,годишно имам периоди от по 4-5 месеца където имам единствено достъп до фитнес зала със свободни тежести.Проблема е,че издръжливостта ми на въртене рязко спада през този период.Тренирам суингове с пудовка,снач,както и лежанката на милко и ренегатско гребане и бих казал,че съм доста издръжлив на бягане,на физическа работа, но когато опре до спринтиране с колелото,всичко е наред освен квадрицепсите ми които се уморяват първи.Цялостно имам въздух,добре се справям с умората и нямам проблеми с възстановяването,но щом се изправя на педалите и почна да въртя силно след кратко време предните мускули на краката ми почват да "горят" от умора.Според вас какъв метод ще е подходящ за поддържане на сила и издръжливост при педалиране? Мислил съм за поддържане на силата на квадрицепсите чрез клек,и предполагам че издръжливостта от суинговете ще се принесе при тях,ако предната част на краката ми е силна, или греша? Ако греша бихте ли ми препоръчали някакъв комплекс или упражнение за поддържане на издръжливостта при педалиране или някакво четиво по въпроса.
Благодаря предварително!
Noodle
Професор
Професор

Post by Noodle »

Стандартна стамина на напади. По-добре се отразява от клек и суингове на планинското колоездене.

Ако не си запознат със стамините: http://spiderstamina.com/
spkzzz
Ученик
Ученик

Post by spkzzz »

Ще я пробвам още сега, но с еърборн лъндж,понеже тук нямам адекватна тежест, с която да изпълня напада.Мисля,че движението е сходно.
Благодаря!
lena
Ученик
Ученик

Post by lena »

Здравейте, въпросът ми е отново относно тренирането с тежести с цел подобряване на резултатите за планинско колоездене. :)
Тренирам с тежести 3 пъти в седмица, като всеки път започвам с 10-15 мин загрявка, обикновено на пътека, а след това преминавам през различни упражнение за горна, долна част и корем. Наблягам на повторение от около 20-30 и 3-4 сета, в зависимост от напрежението, което оказвам на дадена група мускули. Тъй като горната част на тялото ми, разбира се, е по-слаба, там наблягам на повторения, за сметка на тегло, с цел подобряване на общата физическа подготовка. Общо цялата трениворка е около 70 мин. Въпросът ми е - трябва ли след това 50 мин да продължа с кардио тренировка (колело) с умерен пулс в Зони 2 и 3 без да е превишил LTH? Средноседмичният обем на тренирането ми трябва да е сравнително висок, затова гледам среднодългите тренировки да са около 2 часа.
Засега нямам възможност за двуразово трениране, което най-вероятни би било далеч по-полезно, а от друга страна при изпълнение на упражненията се стремя да ги правя на принципа кръгова тренировка, за да държа пулса в зона и да работя и аеробно.
И преди да завърша - жена съм и досега тренировките с тежести не са ми били много любими. Въведох тежестите преди 3 месеца и бих казала, че съм си нова в това. :)
pa4080
Професор
Професор

Post by pa4080 »

Здравей, с всички тези десетки повторения в серия, по-скоро цялата ти тренировка може да се брои за кардио и по-малко за тренировка с тежести. Мисля, че следващите две теми ще ти бъдат от полза:
http://lichentrenior.com/osnovni-dvijen ... oto-tialo/
http://spiderstamina.com/abc.php

Поздрави!
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
lena
Ученик
Ученик

Post by lena »

Здравей, балгодаря за бързата реакция и споделените линкове. :)
Изчетох ги и сега въпросът ми е такъв - ако променя лоуда и повторенията, за да акцентирам върху истинска работа с тежести, ок ли е да правя до час кардио след тях? Или е най-добре аеробно да се работи в друг час/ден?
pa4080
Професор
Професор

Post by pa4080 »

Да, вторият вариант е за предпочитане, особен от гледна точка на възстановяването, което е важен компонент от комплекса - трениране, хранене, възстановяване - за покачване на активно тегло, сила и т.н. :)
Ако смяташ, че се възстановяваш добре и имаш напредък, можеш да ползваш и първия вариант докато ти върши работа. Опитай този вариант и имай предвид, че първите 40-50 минути ще си най-ефективна с тежестите, свързано е с нивата на хормоните в организма.
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
Post Reply