Форум SPIDER SPORT

Ако този форум, Милко Георгиев, SPIDER SPORT
са Ви дали полза, то може да направите дарение

Приготвяне на ферментирали храни в домашни условия

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    homeФорум SPIDER SPORT -> Общи теми
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Vladmir
Ученик
Ученик


Юзър от: 13 Мар 2015
Мнения: 3

МнениеПуснато на: Чет Мар 26, 2015 10:45    Заглавие: Приготвяне на ферментирали храни в домашни условия Отговорете с цитат

Здравейте,

Обмислям да направя опит да си приготвя някаква форма на ферментирала храна в домашни уловия. Каквото прочетох ме насочи към ферментирали зеленчуци.

Има ли сред Вас хора с опит в подобно начинание? Ако да, може ли да споделите рецепти, съотношение вода/сол, подходящо ли е приготвяне на подобни храни сега със затопляне на времето и началото на пролетта?

Също така нека не се ограничаваме само до зеленчуци, всякакви други идеи са добре дошли Smile

Поздрави на всички
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pa4080
Професор
Професор


Юзър от: 12 Апр 2006
Мнения: 1420
Живее в: София

МнениеПуснато на: Чет Мар 26, 2015 12:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Потърси в търсачката на Гудъл ключовта дума "туршия". В домашни условия, от столетия хората го правят през зимата, освен ако нямаш подходяща изба, като на винарна ли нещо такова.

Всъщност, като се замислих, консумирането е съсредоточено през зимата, което ще рече че правенето започва в края на есента.
_________________
Само човек способен на мисъл е способен на любов.
Felix qui nihil debet.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
avtofen
Ученик
Ученик


Юзър от: 27 Юни 2019
Мнения: 1

МнениеПуснато на: Чет Юни 27, 2019 15:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Изключително полезно и лесно е приготвянето на ферментирал сок от червено цвекло, по всяко време на годината, потърси в гугъл за рецепти.
_________________
Използвайте соларна енергия!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lubena88
Ученик
Ученик


Юзър от: 26 Мар 2021
Мнения: 1

МнениеПуснато на: Нед Мар 28, 2021 22:50    Заглавие: Re: Приготвяне на ферментирали храни в домашни условия Отговорете с цитат

Vladmir написа:
Здравейте,

Обмислям да направя опит да си приготвя някаква форма на ферментирала храна в домашни уловия. Каквото прочетох ме насочи към ферментирали зеленчуци.

Има ли сред Вас хора с опит в подобно начинание? Ако да, може ли да споделите рецепти, съотношение вода/сол, подходящо ли е приготвяне на подобни храни сега със затопляне на времето и началото на пролетта?

Също така нека не се ограничаваме само до зеленчуци, всякакви други идеи са добре дошли Smile

Поздрави на всички


Здравей, Vladimir, хубаво хоби си избрал! Моя приятелка ме запали по този тип кухня и от скоро и аз имам интерес, но за сега съм опитвала да само живи напитки - лимонада, реджувелак, бира, естествено газирани сокове от бъз и други.

Относно рецепти мога да ти препоръчам две книги:
1. Здраве и ферментирали живи храни - Юлия Стоянова / тук много добре обясняват процеса на ферментацията от химична гледна точка.
2. Пробиотични напитки с превъзходен вкус - Джулия Малър - тук ще откриеш доста интересни рецепти за напитки.

Относно втората книга приятелката, за която споменах в момента я продава - чисто нова, ако имаш интерес пиши ми, а на нея ще и кажа да се включи във форума, ако иска. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    homeФорум SPIDER SPORT -> Общи теми Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

Ако този форум, Милко Георгиев, SPIDER SPORT
са Ви дали полза, то може да направите дарение

©2003-2015 SPIDER SPORT