В наши дни, младите спортисти на България успяват да достигнат високи спортни постижения, благодарения на талант и/или много усилия. Дотук всичко звучи като от вестник, очаква се да има продължение в лепкаво-позитивен уклон.
В България липсва кондиционно трениране. Това понятие се прокрадва и по същия начин се и върши. Липсват кондиционни треньори. Работата им се върши от треньорите по вид спорт, от терапевти, от лекари. При тази липса на кондициониране не е ясно кое помага и така на децата им се налага да взимат десетки добавки (пудра захар с боя!), които им давали сили, възстановявали ги. Важно е някой да ги научи да се хранят правилно с качествена храна, да повиши и развива атлетическите им качества. Добавките, допингът, ако са реално работещи, тяхното място е на световната сцена, при борбата за медали. И отново, ако се прецени, че е необходимо и си заслужава залогът - титлата. Ако се дава допинг за градско или национално първенство - това е глупост, престъпление дори.
Наличието на десетки травми се смята за нещо нормално, на героизъм. Не, това е глупост! Според мен травмите в спортове, в които няма физическо единоборство (ръгби, футбол и прочие, кик-бокс) са САМО И ЕДИНСТВЕНО плод на нисък атлетизъм. Травмиран състезател по бадминтон е бруталния пример за това. И двете ни най-добри бадминтонистки са със сериозни травми по ставите?!?!?!!!! Примерите са хиляди.
Както преди 6 години се захванах с налагане на правилно хранене и трениране, минах през съпротивата на околната среда, веселата й резистентност, така днес вече съм се заел с това, натрупаното знание и умение да се предаде в сферата на спорта, където е от пряка/професионална нужда. Отново ще има съпротива, защото кой съм аз да го правя това (дори не съм завършил НСА), но този сериал съм го гледал (като неЛекар, неДиетолог) и направо ще им спра тока на посредствените актьори. На моя екран няма място за посредственост, иначе и в момента щях да си дремя в леглото пред телевизора.
Как България (да) има шампиони
Moderators: Милко Георгиев, pa4080
- Милко Георгиев
- Академик

Как България (да) има шампиони
Last edited by Милко Георгиев on Sat Feb 02, 2008 10:21, edited 1 time in total.
Кондиционен треньор
Изглежда имаш желание и хъс за работа като за световно. Буквално
Дано съумееш да намериш истински шампион, който да ти повярва - пък резултатите ще затворят устите на скептиците.
Само за едно нещо не съм съвсем съгласен - има спортове, в който макар да няма физическо единоборство, травмите са чести, и не са в резултат на неправилна тренировка.
Дано съумееш да намериш истински шампион, който да ти повярва - пък резултатите ще затворят устите на скептиците.
Само за едно нещо не съм съвсем съгласен - има спортове, в който макар да няма физическо единоборство, травмите са чести, и не са в резултат на неправилна тренировка.
- Милко Георгиев
- Академик

Благодаря Митко!Mitk0 wrote:Изглежда имаш желание и хъс за работа като за световно. Буквално![]()
Кажи какви са причините според теб?Mitk0 wrote:Само за едно нещо не съм съвсем съгласен - има спортове, в който макар да няма физическо единоборство, травмите са чести, и не са в резултат на неправилна тренировка.
Кондиционен треньор
Ами по-скоро в тези спортове, за да си на световно ниво, трябва постиженията ти да са над границата, под която знаеш, че тялото ти може да издържа без риск натоварване. А и няма как да победиш също толкова талантлив състезател, който е готов да тренира по-интензивно от теб, на границата на допустимото, и който съумее да не се контузи преди състезанието. Системата на българските щанги е давала страхотни резултати не само заради препаратите, които са се използвали.
Напълно си прав, че ако не говорим за постижения от най-високо ниво, при това само за някои видове спорт, подобни травми не са нормални.
Напълно си прав, че ако не говорим за постижения от най-високо ниво, при това само за някои видове спорт, подобни травми не са нормални.
- Милко Георгиев
- Академик

Засега не планирам БГ версия. Този сайт ми е като тетрадка да си нахвърлям идеи. Тази година ще започна със семинари, на които ще говоря и ще показвам много повече от това, дето е на сайта.Bogo69 wrote:На мен ми стана доста интересно.
http://www.spiderstamina.com/ - Има ли версия на български?
Ако имаш въпроси - питай.
Кондиционен треньор
- Милко Георгиев
- Академик

Да, тенис и бадминтон са подходящи, защото са индивидуални и разликата си личи веднага. Също така има доста аспекти подготовката. Не е едномерна като 100м спринт, например.vladimir.nedkov wrote:Милко, смятам че ако вземеш под крило няколко млади (16 г.) футболисти или тенисисти/ки ще пожънеш най-широко признание в страната. Това са едни от най-популярните и най-добре платени спортове и тук и по света, а парите са основата (особено тук).
Сега-засега в страната по дрехите посрещат...![]()
![]()
Успех!
От скоро започнах да работя с едно дете (teen) състезател по плуване. Детето не можеше да кляка без тежест - криви си краката. Нападите му бяха ужасни. Никога не ги е правило. Треньорът ги кара да работят на машини с високи повторения. Детето попива всичко, което правим и напредва с всяка тренировка. Има сила, но тя не е овладяна, не е интегрирана. След 2-3 месеца ще е много силно и координирано и това ще позволи да се премине към профилирани тренировки.
Отново на живо виждам млад и талантлив състезател, който е пилеел времето си за физическа подготовка. Има нужда и от корекции в ставно-мускулния баланс. Добрата новина е, че имам специалист, който да помага.
Кондиционен треньор